Luovien alojen osuuskunnalla oli ennätysmäisen tuottelias vuosi

Ensi vuonna 20-vuotista taivaltaan juhliva Osuuskunta Mikkelin Mediaali tuotti viime vuonna poikkeuksellisen monta eteläsavolaisittain merkittävää julkaisua sekä aloitti dokumenttielokuvien teon. Laajin mediaalilaisten kirjoittamista historiateoksista oli FM, historiantutkija Pia Puntasen kirjoittama Kasvun vuosisata, Osuuskauppa Suur-Savon historia 1916-2016.

”Osuustoimintaa syntyi useille eri aloille 1900-luvun alussa. Osuuskauppoja perustettiin kaikkiin kuntiin, ja ajastaan ne yhdistyivät suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja lopulta maakunnalliseksi Osuuskauppa Suur-Savoksi. Vaikeiden alkuvuosien jälkeen alkoi merkittävä kasvu ja tänä päivänä Osuuskauppa Suur-Savo on yksi maakunnan suurimmista ja kannattavimmista yrityksistä. Osuustoiminta on osoittanut elinvoimaisuutensa myös 2000-luvulla”, Pia Puntanen muistuttaa.

FL, kulttuurintutkija Leena Hangasmaalta valmistui kaksi historiateosta, joista toinen kuvasi Mikkelin kesäyliopiston vaiheet ja toinen Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden kehityskaaret. Lisäksi hän teki rakennushistoriaselvityksiä Mikkelin kaupungin tekniselle toimelle Laura Vikmanin kanssa.

”Viime vuoden historiaprojektit avasivat Mikkelin sivistyksen, koulutuksen ja kulttuurin merkittävien toimijoiden lähimenneisyyttä. Tutkijana yllätyin itsekin, kuinka korkeatasoista ja pitkäjänteistä työtä alueen hyvinvoinnin eteen täällä on näillä saroilla tehty pitkään. Rakennushistoriaselvitykset taas palvelevat kaupunkisuunnittelua kaavoituksen uudistamisessa. Kulttuuriympäristömme on täynnä upeita rakennuksia ja maisemia tarinoineen, jotka ansaitsevat päästä esille. Hyvin hoidettu kulttuuriympäristö on kaupungille vetovoima- ja hyvinvointitekijä”, Leena Hangasmaa kuvaa.

Osuuskunnan alkuperäisiin perustajajäseniin kuuluva YTM, toimittaja Päivi Kapiainen-Heiskanen käsikirjoitti ja ohjasi Porot kuuluvat tuulelle -dokumenttielokuvan, joka sai tammikuussa 2016 ensi-iltansa Inarissa Skábmagovat- festivaalilla ja seuraavana päivänä Jään reunalla -festivaalilla Helsingissä. Dokumenttielokuvaa esitettiin viime vuonna kotimaassa myös Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla, Rauman Sinisen Meren Elokuvajuhlilla ja Vaasan kansainvälisillä luontoelokuvafestivaaleilla (3. paras pohjoismaisten filmien sarjassa). Ulkomailla näytöksiä oli Native Spirit -festivaalilla Lontoon yliopistossa ja Kanadassa indie-tekijöiden Sunrise-festivaaleilla (paras kv. filmi).

”Porot kuuluvat tuulelle -filmin tähti on Käki-elokuvasta maailmanmaineeseen noussut näyttelijä Anni-Kristiina Juuso, joka ilman tämä filmi ei olisi syntynyt. Kevään kuluessa filmi on mukana kahdella kv. filmifestivaalilla sekä useissa tilaisuuksissa. Kesään mennessä saa ensi-iltansa Kun koulu vapautui vankilasta eli tunnin mittainen dokumenttielokuva Halmeniemen kansakoulun tarinasta. Katsoja löytää toivottavasti filmistä itseään kiinnostavan tason, joka voi olla niin kyläkoulutaistelu, Suomen koululaitoksen kehitys kuin talkootyökin. Filmistä tehdään myös englanninkielelle tekstitetty versio. Musiikkina käytetään Kyläbändi Lahjomattomien kappaleita”, Päivi Kapiainen-Heiskanen sanoo.

Osuuskunnan pitkäaikainen jäsen toimittaja Mervi Sensio muutti ennen joulua Espanjan Andalusiaan ajaen Euroopan halki kyydissä neljä hevosta ja kaksi koiraa. Hän jatkaa toimittajan työtään uudesta kotimaastaan käsin.

”Uteliaisuus voitti turvallisuuden tunteen. Siksi asun Espanjassa tyttäreni ja eläinlauman kanssa, opiskelen espanjaa ja Espanjaa, eikä päivistä toden totta puutu seikkailua. Työkalut mahtuvat onnekseni reppuun. Tarinoita elämästämme voi seurata Facebookissa: Suomesta Espanjaan hevosten ja koirien kanssa”, Mervi Sensio kertoo.

Teksti: Osuuskunta Mikkelin Mediaali

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.