HUS hyväksyi Suomen Biopankkiosuuskunnan perustamisen

HUS-kuntayhtymä tiedotti, että sen hallitus päätti osaltaan perustaa Suomen Biopankkiosuuskunnan, johon liitetään kaikki Suomessa toimivat biopankit.

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmä on suositellut yhteisen palveluntuottajan perustamista ja se on päätetty muodostaa osuuskuntamuotoiseksi. Osuuskunnan jäseniä ovat viisi suomalaista yliopistoa ja niihin liittyvät yliopistolliset sairaanhoitopiirit.

HUS:lla ja Helsingin yliopistolla on yhteinen biopankki nimeltään Helsingin Biopankki, joka on nopeasti noussut Suomen suurimmaksi alueelliseksi biopankiksi. Viime vuonna Helsingin Biopankkiin siirrettiin 1,4 miljoonan potilaan kudosnäytteet.

Tällä hetkellä potilailta kerätään heidän suostumuksellaan verinäytteitä. Helsingin Biopankin tavoitteena on kerätä 200 000 verinäytettä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Nyt perustettava Biopankkiosuuskunta vastaa jatkossa tietojärjestelmien kehittämisestä, toiminnan jatkorahoituksen hankinnasta ja markkinoinnista. Tavoitteena on kansainvälisesti uskottavan aseman saavuttaminen.

Osuuskunnan rahoitus tulee aluksi osuuskunnan jäsenten pääomasijoituksista. Jokainen jäsen sijoittaa 125 000 euroa. Lisäksi valtio rahoittaa tänä vuonna osuuskuntaa miljoonalla eurolla. Jatkossa rahoitusta haetaan STM:ltä, Tekesilta ja Sitralta.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.