Suomi 100 – Hedvig Gebhard 150: Gebhard-mitaleita osuustoiminnassa ansioituneille

Pellervo-Seura ry on myöntänyt 15 Gebhard-mitalia tunnustukseksi osuustoiminnan ja keskinäisyyden eteen tehdystä työstä. Merkit myönnettiin osuustoimintapioneeri Hedvig Gebhardin syntymän 150-juhlavuoden kunniaksi. Hän korosti osuustoiminnan arvopohjaisuutta ja naisten osallistumisen tärkeyttä. Samalla muistetaan itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa.

Gebhard-mitaleissa on kuvattuna suomalaisen osuustoimintaliikkeen keskeisten perustajien Hannes ja Hedvig Gebhardin profiilit. Mitalit lyötettiin Hedvig Gebhardin 85-vuotispäiväksi vuonna 1952. Gebhard-mitalit on suunnitellut kuvanveistäjä Kalervo Kallio.

Mitalit julkistettiin ja luovutettiin Pellervon Päivässä 2017, joka pidettiin Helsingissä torstaina 6. huhtikuuta.

Tunnustuksen saajat olivat:

Toimitusjohtaja, ETM Annikka Hurme, Helsinki, kultainen Gebhard-mitali
Pitkäaikainen ja hyvin ansiokas työura Suomen suurimmassa osuustoiminnallisessa elintarvikeyrityksessä Valiossa. Korostanut työssään omistajien merkitystä yrityksen menestymiselle.

Maatalousyrittäjä, agrologi Tiina Linnainmaa, Hämeenkyrö, kultainen Gebhard-mitali
Toiminut varsin monipuolisesti ja hyvin ansiokkaasti osuustoiminnan, keskinäisen LähiTapiola-ryhmän sekä tuottajien ammatillisen yhteistoiminnan parissa. Keskeisissä tehtävissä myös osuustoiminnan järjestörakenteessa Pellervossa ja tuottajaosuuskuntien Eurooppa-järjestö Cogecassa.

Kansanedustaja, MMM Anne Kalmari, Kivijärvi, hopeinen Gebhard-mitali
Monipuolista ja menestyksellistä työtä osuustoiminnan ja keskinäisyyden parissa. Mukana myös osuustoiminnan yhteistyörakenteissa, mm. tasa-arvotyötä edistäneissä Hedvig-hankkeissa.

Puheenjohtaja, KTM Kirsti Kirjonen, Salo, hopeinen Gebhard-mitali
Pitkäaikainen ja menestyksellinen hallintohenkilöura osuuspankkitoiminnassa ja osuustoiminnan järjestörakenteissa.

Maatalousyrittäjä, agrologi Katariina Lampela, Tervola, hopeinen Gebhard-mitali
Monipuolista ja menestyksellistä työtä osuustoiminnan parissa maito-osuuskunnissa ja osuuspankkitoiminnassa. Mukana myös osuustoiminnan järjestörakenteissa.

Maanviljelijä, agronomi Anna Lappalainen, Siilinjärvi, hopeinen Gebhard-mitali
Edistänyt merkittävästi Faba osuuskunnan kansainvälistymistä ja hallinnon kehittämistä. Toiminut useita vuosia kotimaisten osuuskuntien avaintehtävien lisäksi Pohjoismaisissa merkittävissä hallintotehtävissä.

Maatalousyrittäjä, yo-merkonomi Tiina Mitikka, Iitti, hopeinen Gebhard-mitali
Edistänyt merkittävästi Faba osuuskunnan kansainvälistymistä ja hallinnon kehittämistä. Toiminut useita vuosia kotimaisten osuuskuntien avaintehtävien lisäksi Pohjoismaisissa merkittävissä hallintotehtävissä.

Toimitusjohtaja, KTT Saila Rosas, Lapinjärvi, hopeinen Gebhard-mitali
Pitkäaikainen ja menestyksellinen työskentely osuuspankkitoiminnassa. Mukana osuustoiminnan kehittämisessä, väitöskirja osuustoiminta-aiheesta.

Yhteysjohtaja, KTM Marjaana Saarikoski, Helsinki, hopeinen Gebhard-mitali
Pitkäaikainen palvelu kuluttajaosuustoiminnan parissa ja asiakasomistajuuden kehittämiseksi. Mukana myös osuustoiminnan eheyttämisessä. Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n tasa-arvokomitean varapuheenjohtaja.

Palvelupäällikkö Maija Karjalainen, Turku, pronssinen Gebhard-mitali
Kannustanut ja tukenut pitkäaikaisesti eri toimijoita Hannes ja Hedvig Gebhardin elämäntyön tunnetuksi tekemisessä.

Verkko-opetuskoordinaattori, VTM Tytti Klén, Mäntyharju, pronssinen Gebhard-mitali
Menestyksekästä työtä osuustoimintayrittäjänä, osuuskuntaneuvojana, kehittäjänä sekä kouluttajana.

Toimitusjohtaja, KTM Ulla Leppänen, Tampere, pronssinen Gebhard-mitali
Monipuolista ja menestyksekästä työtä osuustoimintayrittäjänä sekä osuustoiminnan neuvonnan ja koulutuksen parissa.

Päävalmentaja, KTM Ulla Luukas, Jyväskylä, pronssinen Gebhard-mitali
Ansiokasta toimintaa osuustoimintamallin käyttämisestä tiimiyrittäjyyden oppimisympäristönä. Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemian valmentajana ja päävalmentajana on keskeisessä roolissa myös toimintamallin levittämisessä Suomessa ja viennissä ulkomaille.

Maatalousyrittäjä, opettaja Kati Partanen, Iisalmi, pronssinen Gebhard-mitali
Keskinäisen LähiTapiola-ryhmän toiminnassa mukana alue- ja valtakunnantasolla. Mukana tuottajajärjestössä ja Maailman viljelijäjärjestössä (WFO), jossa myös naisten komitean puheenjohtaja. Tuonut vahvasti esiin osuustoiminnan ja naisten merkitystä maataloudessa ja yritystoiminnassa.

Osuuskuntaneuvoja Mirja Taipale, Tampere, pronssinen Gebhard-mitali
Menestyksekästä työtä osuustoimintaneuvonnan parissa.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.