Tunnustusta suomenkarjan kasvattajille

Faba osk ja VikingGenetics haluavat nostaa esiin ja kiittää Suomen alkuperäisten nautarotujen eteen tehdystä työstä ansioituneita tahoja. Tunnustukset jaetaan juhlavuoden Farmari 2017 näyttelyssä lypsykarjakehässä Seinäjoella keskiviikkona 14.6.2017 klo 15.00.

Faba kertoo tiedotteesaan, että se on myöntänyt kolmelle suomenkarjan kasvattajalle jalostuksen ansiomerkkejä. Hopeinen ansiomerkki Marja Kylänpäälle ja pronssiset Jussi Kuukasjärvelle ja Harri Ala-Kapeelle. Marja Kylänpää on ansioitunut suomenkarjankasvattaja Salosta. Harri Ala-Kapee työskentelee Ahlmanin koulutilalla, joka toimii yhtenä geenipankkikarjana. Jussi Kuukasjärvi on Suomen Alkuperäiskarjayhdistyksen puheenjohtaja ja on työskennellyt Pelson vankilatilalla.

Lisäksi annetaan kunniakirja viimeisen vuoden aikana keinosiemennykseen valittujen suomenkarjarotuisten sonnien kasvattajille.

Suomenkarjan eteen tehdystä työstä Faba myösni tunnustuspalkinnon lapinlehmien geenipankkikarjalle, jota kasvatetaan Pelson vankilassa (Rikosseuraamusvirasto). Pelson vankilatilalla aloitet­tiin lapinlehmien suojelutyö 1980-luvun puolessa välissä. Uhanalaisen rodun säilytys­työ on nojautunut Pelson vankilan karjaan. Pelson karjassa on teh­ty alkioiden huuhteluita ja vankilatilalla kasvatetuista sonneista on pakastettu sie­mennestettä geenipankkiin. Kun Pelso lähti mukaan la­pinlehmän suojelutalkoisiin, lapinlehmiä oli jäljellä noin 30. Nykyinen lapinlehmien määrä alkaa lähetä jo 500. Julki­shallinnollinen maatila on antanut siten erinomaisen mahdollisuuden lapinlehmä suojelutyön toteuttami­seen. Pelso on tällä hetkellä viimeinen vankilatila, jossa hoidetaan geenipankkikarjaa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.