PTT:n syksyn kansantalouden ennuste: Kasvu jatkuu vahvana myös ensi vuonna

PTT:n ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3,0 prosenttia, ja  kasvu jatkuu vahvana myös ensi vuonna. Pellervon taloustutkimuksen ennusteen mukaan ensi vuonna talous kasvaa 2,6 prosenttia. Kasvussa ovat niin vienti, kulutus kuin investoinnitkin. Työllisyyden kasvu on ollut tuotannon kasvua hitaampaa, mutta sekin on nopeutumassa ensi vuonna.

Suotuisat luvut eivät silti tarkoita PTT:n mukaan, että julkiseen talouteen syntyisi vielä uutta jakovaraa. Myös palkankorotusten olisi syytä pysyä maltillisina.

Suomen talous on tänä vuonna kasvanut selvästi ennakoitua vauhdikkaammin. Pellervon taloustutkimus PTT nostaa tämän vuoden kasvuennusteensa 3,0 prosenttiin. Varsinkin viennin yhtäkkinen nopea kasvu on yllättänyt, vaikka sen piristymistä osattiin odottaa. Ennusteen mukaan kasvu jatkuu vahvana myös ensi vuonna, jolloin se on 2,6 prosenttia. Vienti vetää, kone- ja laiteinvestoinnit ovat kovassa kasvussa ja yksityinen kulutuskin lisääntyy.

Kasvun nopeutuminen perustuu pitkälti kustannuskilpailukyvyn parantumiseen ja maailmantalouden vetoapuun. Pidemmällä aikavälillä Suomen menestys vaatii kuitenkin tutkimuksen ja tuotekehityksen investointien lisäämistä, sanoo ennustepäällikkö Janne Huovari:

”Olemme jäämässä muiden jalkoihin tutkimuspanostuksissa ja koulutusasteen kehityksessä. Suomi saatiin nousuun keinoilla, joilla pärjätään hetki. Tuleva kehitys riippuu siitä, miten osaaminen saadaan uudelleen kasvuun ja käyttöön.”

Kulutuksen kasvu voimistuu edelleen, kun työllisyystilanne paranee ja palkatkin nousevat. Kotitalouksien kulutus on kuitenkin tuloja suurempaa, mikä näkyy jo nyt paikoin ylivelkaantumisena.

Julkinen talous tasapainottumassa

Talouskasvun ja menoleikkausten myötä julkinen talous tasapainottuu ennakoitua nopeammin. Ensi vuonna julkisen sektorin alijäämä on jo lähellä keskipitkän aikavälin tavoitetta. Janne Huovari muistuttaa, että mitään erityistä jakovaraa tästä ei vielä synny.

”Ei ennen kuin työllisyysastetta nostamalla ja tuottavuutta parantamalla on taloudessa oikeasti siirrytty korkeammalle kasvu-uralle. Julkinen talous on yhä alijäämäinen, ja toistaiseksi kasvun paranemista on syytä pitää väliaikaisena. Se ei anna mahdollisuutta lisätä julkisia menoja. Myös palkankorotusten olisi syytä olla maltillisia, kunnes työttömyys on laskenut.”

Työllisyys kasvaa viiveellä

Tuotannon nopeasta kasvusta huolimatta työllisyys on kohentunut vaisusti. Ennusteen mukaan tilanne on kuitenkin paranemassa, ja työllisyys kasvaa tänä vuonna 20 000 hengellä ja ensi vuonna 35 000:lla.

Kasvun rakenne näkyy työllisyyden kehityksessä. Vuoden 2015 jälkeen työllisyyden kasvu on koskenut pelkästään miehiä, ja kasvu on myös painottunut maakuntiin.

”Yksinkertaistaen syynä on se, että kasvu on suurelta osin ollut perinteisen vientivetoisen teollisuuden ja rakentamisen kasvua. Nämä alat ovat miesvaltaisia, ja teollisuudessa Uudenmaan rooli on pienempi kuin koko taloudessa”, Janne Huovari sanoo.

Pellervon taloustutkimuksen kansantalouden ennuste on kokonaisuudessaan luettavissa PTT:n kotisivuilta osoitteessa http://www.ptt.fi/ennusteet/kansantalous-ja-asuntomarkkinat.html

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.