Hirvijärven Osuusmeijeri 110 v – eräs vanhimmista

Juuri kellään ei ole Suomen osuustoiminnassa esittää yhtä pitkää yhtäjaksoista toiminta-aikaa kuin Hirvijärven Osuusmeijerillä, totesi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu lauantaina 18. marraskuuta 2017 Jalasjärvellä. Karhu puhui Hirvijärven Osuusmeijerin 110-vuotisjuhlassa, jossa juhlaväkeä oli paikalla toista sataa maidontuottajaa, perheenjäsentä ja sidosryhmiin kuuluvaa.

”Yrityksenne on saanut alkunsa jo Hirvijärven Yleisestä Meijeri-Yhtiöstä vuonna 1889. Koska ei ollut osuuskuntalakia, yhtiömeijeri sovelsi, miten taisi, osuustoimintaperiaatteita” kertoi Karhu ja jatkoi: ”Kun Pellervo perustettiin 1899 ja sen työn tuloksena osuustoimintalaki astui voimaan Suuriruhtinas Nikolai II:n vahvistamana, meijeri oli toiminut jo 12 vuotta. Kun yritys muutettiin osuuskuntamuotoiseksi trendikkäästi ajan yleisessä huumassa, vaihto oli mitä sujuvin. Tästä näkökulmasta olemme 128-vuotisjuhlissa”, totesi Karhu

Hirvijärven Osuusmeijerillä on 59 maidontuottajaa. Se toimittaa markkinoille n. 23 miljoonaa litraa maitoa. Yhteistyö jalasjärveläisen Juustoportin kanssa on alkanut jo vuonna 1989.

Hirvijärven Osuusmeijeri jakoi 13 tunnustusta osuuskunnan hallinnolle, työntekijöille ja kumppaneille. Palkittujen joukossa olivat myös hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Penttilä, joka sai Osuustoiminnan ansiomitalin ja toimitusjohtaja Leena Valkama, joka sai Pellervon kultaisen ansiomerkin 30 vuoden palvelusta.

Karhun puhe kokonaisuudessaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.