Hirvijärven Osuusmeijeri 110 v – eräs vanhimmista

Juuri kellään ei ole Suomen osuustoiminnassa esittää yhtä pitkää yhtäjaksoista toiminta-aikaa kuin Hirvijärven Osuusmeijerillä, totesi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu lauantaina 18. marraskuuta 2017 Jalasjärvellä. Karhu puhui Hirvijärven Osuusmeijerin 110-vuotisjuhlassa, jossa juhlaväkeä oli paikalla toista sataa maidontuottajaa, perheenjäsentä ja sidosryhmiin kuuluvaa.

”Yrityksenne on saanut alkunsa jo Hirvijärven Yleisestä Meijeri-Yhtiöstä vuonna 1889. Koska ei ollut osuuskuntalakia, yhtiömeijeri sovelsi, miten taisi, osuustoimintaperiaatteita” kertoi Karhu ja jatkoi: ”Kun Pellervo perustettiin 1899 ja sen työn tuloksena osuustoimintalaki astui voimaan Suuriruhtinas Nikolai II:n vahvistamana, meijeri oli toiminut jo 12 vuotta. Kun yritys muutettiin osuuskuntamuotoiseksi trendikkäästi ajan yleisessä huumassa, vaihto oli mitä sujuvin. Tästä näkökulmasta olemme 128-vuotisjuhlissa”, totesi Karhu

Hirvijärven Osuusmeijerillä on 59 maidontuottajaa. Se toimittaa markkinoille n. 23 miljoonaa litraa maitoa. Yhteistyö jalasjärveläisen Juustoportin kanssa on alkanut jo vuonna 1989.

Hirvijärven Osuusmeijeri jakoi 13 tunnustusta osuuskunnan hallinnolle, työntekijöille ja kumppaneille. Palkittujen joukossa olivat myös hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Penttilä, joka sai Osuustoiminnan ansiomitalin ja toimitusjohtaja Leena Valkama, joka sai Pellervon kultaisen ansiomerkin 30 vuoden palvelusta.

Karhun puhe kokonaisuudessaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.