KTM Antti Talosen väitöstilaisuus asiakasomisteisuudesta ja keskinäisestä vakuutustoiminnasta

KTM Antti Talosen väitöstilaisuus 26.10.

Customer Ownership and Mutual Insurance Companies: Refining the role and processes of psychological ownership (Asiakasomisteisuus ja keskinäinen vakuutustoiminta)

Asiakasomistajan ääni korostuu keskinäisessä vakuutustoiminnassa

Keskinäisen vakuutustoiminnan juuret ulottuvat lähes 900 vuoden taakse. Nyt Tampereen yliopistossa on valmistunut teemaa käsittelevä väitöskirja.

Väitöskirjassa tarkastellaan omistajuuden merkitystä asiakasarvon luomisen näkökulmasta. Omistajuuden kautta asiakkaalle tarjoutuu mahdollisuus vaikuttaa koettuun arvoon niin vaihdannan kuin yhtiön kehittämisen kautta. Asiakasomistajan aktiivisen roolin ja äänen korostuminen antavat tilaa yhtiötä kohtaan koetun omistajuuden tunteen kehittymiselle.

Keskinäiset yhtiöt ovat asiakkaidensa omistamia vakuutusalan toimijoita. Asiakkuus- ja omistajuusroolin yhdistäminen suuntaa toiminnan tarkoituksen kohti asiakashyötyjen tuottamista. Asiakasomisteisuuden kilpailuedun näkökulmasta kysymys on siitä, mitä lisäarvoa ja miten omistajuus luo palvelujen käyttäjälle. Kysymys on tärkeä niille päätöksentekijöille, jotka pohtivat yhteistyöhön perustuvan yhtiömuodon luonnetta ja roolia yhteiskunnassamme. Näitä päätöksentekijöitä ovat muun muassa keskinäisten yhtiöiden johtajat, muiden organisaatiomuotojen edustajat sekä poliitikot ja viranomaiset.

Väitöskirja kuuluu vakuutustieteen alaan.

Vastaväittäjänä on professori Tommi Laukkanen (Itä-Suomen yliopisto). Kustoksena toimii professori Hannu Saarijärvi.

Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

******

Talosen väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 2420, Tampere University Press, Tampere 2018. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1930, Tampere University Press 2018.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.