Fira ja Tradeka tuovat markkinoille uuden asumisosuuskuntamallin

Rakennusliike Fira tuo markkinoille uuden asumisvaihtoehdon, asumisosuuskunnan.  Firan yhteistyökumppani mallin kehittämisessä ja rahoittamisessa on Tradeka.

Osuuskunta Oskun tarkoituksena on tarjota markkinahintoja edullisempaa vuokra-asumista omistusasumisen laatukriteerein. Mallin mukaisessa osuuskunnassa jäsenet ovat omia vuokranantajiaan. Fira rakentaa kaksi uuden osuuskuntamallin mukaista asuinkerrostaloa: Vantaan Koivuhakaan ja Helsingin Koskelaan.

Firan mallissa asukkaat muodostavat asumisosuuskunnan, joka omistaa rakennettavan kiinteistön. Asumisosuuskunnan jäseneksi pääsee maksamalla 10 prosenttia asunnon rakentamiskustannuksista. Asunnon koosta riippuen liittymismaksut alkavat noin 13 000 noin 10-15 prosenttia alueen markkinahintaa vuokraa matalampaa kuukausivuokraa. Vuokratulot käytetään talon ylläpitoon ja rakennuttamista varten otetun lainan takaisinmaksuun.

Firan mallissa asukkaat ovat omia vuokranantajiaan. He omistavat osuuden asunto-osuuskunnasta ja maksavat vuokraa osuuskunnalle, jonka osakkaita he ovat. Asumisen kustannukset muodostuvat todellisten kustannusten mukaan ja kaikki tuotot käytetään osuuskunnan hyväksi.

Koska asukas on osuuskunnan jäsen, hänen asumisoikeutensa on paremmin turvattu kuin tavallisessa vuokra-asunnossa.  Osuuskunta ei esimerkiksi pysty myymään asuntoa tai irtisanomaan vuokrasopimusta osakkaan tahdon vastaisesti. Osakas saa siis asua vuokaralla niin kauan kuin haluaa ja niin kauan kuin noudattaa osuuskunnan sääntöjä. Osuuskunnan jäsenyydestä pääsee eroon myymällä osuutensa käyvän arvon mukaan, jolloin jäsen myös hyötyy asunnon arvonnoususta.

”Olemme Firassa halunneet kehittää uudenlaisen asukaslähtöisen asumisen mallin, joka on aidosti ihmisten puolella, alentaen asumisen kustannuksia ja lisäten yhteisöllisyyttä. Koen tämän mielenkiintoiseksi uudeksi vaihtoehdoksi ihmisille, jotka haluavat, että rahaa jää muuhunkin kuin asuntolainan maksamiseen”, sanoo Fira Groupin toimitusjohtaja Jussi Aho.

Tradeka haluaa edullista asumista

”Meitä kiinnostavat kaikki uudet ideat ja mallit, joiden avulla asumisen kustannuksia saadaan madallettua. Asumisosuuskunta yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet ja mahdollistaa kohtuuhintaisen asumisvaihtoehdon ja haluamme siksi olla mukana tämän asumismallin kehittämisessä”, kertoo Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro.

Yhteistyö on osa Tradekan strategisesta Malta ja toteuta – omistuskategorian ”kärsivällisen rahan” sijoittamista, joissa Tradeka on valmis tinkimään sijoitusten tuotosta jonkin tavoiteltavan ja yhteiskunnallisesti merkittävän päämäärän hyväksi. Tradekan tavoitteena on mahdollistaa asunto-osuuskunta-asuntojen rakentamisen ja mallin kehittäminen.

“Omassa liiketoiminnassamme olemme nähneet, että asumisen hinta voi muodostua esteeksi työvoiman saamiselle isoissa kaupungeissa. Hanke kiinnostaa meitä siis tästäkin näkökulmasta”, Puro painottaa.


Lisätietoja Firan kotisivulla.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.