Pellervon kansainvälisyysryhmä aloitti

Osuustoimintakeskus Pellervon vuorovaikutusryhmien toimintaa on selkeytetty siten, että kansainväliset asiat eriytettiin omalle forumilleen. Tehtävänä on seurata toimintaa ja edistää yhteistyötä kansainvälisissä osuustoiminnan järjestöissä. Aiemmin nämä keskustelut on pääosin käyty vuonna 2011 perustetussa 2020-toimikunnassa (myöhemmin 2030-).

Nyt taakse jääneessä toimikunnassa suunniteltiin ja koordinoitiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta 2012 ja sen jälkeen ICA:n Osuustoiminnan kehityksen vuosikymmentä.

Ensimmäinen kokous keskittyi EU-asioihin

Uuden kansainvälisyysryhmän ensimmäinen kokous pidettiin maanantaina 15. kesäkuuta Teamsin välityksellä. Siellä käytiin läpi Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n ajankohtaiset asiat, joista merkittävimpänä, että järjestön yleiskokous pidetään 3.syyskuuta virtuaalisesti.

Myös Cooperatives Europen yleiskokous pidetään verkon välityksellä 30. kesäkuuta. Erityisen haasteen tuo, että tässä järjestössä on ensi keväänä aika valita uusi hallitus. Vaalityö on virtuaalisesti haastavaa. Todennäköistä kuitenkin on, että sille ei ole vaihtoehtoja: Ennen vaaleja ei järjestetä kohtaamisia. ICA:n vaalit pidetään ensi syksynä.

Muissa Eurooppa-järjestöissä (EuroCoop, Cogeca) on agendalla ollut erityisesti Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (Green Deal) ja sen sisältämä Pellolta Pöytään (Farm2Fork) -strategia.  

Viimeisenä keskusteltiin Kansainvälisen osuustoimintapäivän (4. heinäkuuta) teemasta Cooperatives for Climate Action. Pellervolla on käynnissä kampanja, jossa kootaan osuuskuntien ilmastotekoja. Niistä on tarkoitus viestiä laajemmin heinäkuun alussa.

Uudetkin kiinnostuneet tervetulleita mukaan

Osuustoimintakeskus Pellervo on osuustoiminnan kansainvälinen edunvalvonta- ja palvelukeskus. Olemme mukana monessa kansainvälisessä järjestössä ja on tärkeää, että meillä on jäsenillemme tarjota yhteinen foorumi, jossa muualla Euroopassa ja maailmalla ajankohtaisista asioista voi kuulla ja niistä keskustella.

Kansainvälisyysryhmässä ovat tehtäviensä puolesta mukana kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n hallituksessa istuva Marjaana Saarikoski (SOK), Cooperatives Europen hallituksen jäsen Anu Puusa (Pellervo, Itä-Suomen yliopisto), maatalousosuustoiminnan edunvalvontaa Brysselissä hoitavan Cogecan varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaa (Pellervo, Osuuskunta Länsi-Maito) sekä Brysselin asiamies Rauli-Jan Albert (1.9.2020 alkaen).

Mukaan ryhmän keskusteluihin ovat tervetulleita kaikki sellaiset Pellervon jäsenten edustajat, joilla on kiinnostusta seurata kansainvälisiä osuustoiminnan trendejä ja kehityskulkuja. Myös tutkijat otetaan mieluusti mukaan!  

Ryhmä kokoontuu muutaman kerran vuodessa, seuraavan kerran syksyllä.

Lisätietoja: vastuullisuusasiantuntija Hanna Muukka, hanna.muukka@pellervo.fi

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.