Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtajaksi

Pellervon taloustutkimus PTT:n hallitus on valinnut taloustieteilijä, KTT Markus Lahtisen tutkimuslaitoksen uudeksi toimitusjohtajaksi. Talo on Lahtiselle tuttu, sillä hän toimi PTT:n kansantalouden tutkimusryhmän vetäjänä vuoteen 2015 saakka.

Viime vuodet Lahtinen on toteuttanut PTT:n toiminnan tarkoitusta ja tukenut yhteiskunnallista päätöksentekoa lähietäisyydeltä. Lahtinen on tuonut taloustieteellisen osaamisensa suoraan maan hallituksen käyttöön toimiessaan useiden eri ministerien talouspoliittisena erityisavustajana.

PTT:n hallituksen puheenjohtaja Juha Marttila toivottaa Lahtisen lämpimästi tervetulleeksi vetämään huippuosaajien yksikköä. ”Markus tuo taloon vahvaa taloustieteellistä ja yhteiskunnallista osaamista sekä vahvistaa PTT:n näkyvyyttä ja vaikuttavuutta”, Marttila toteaa.

PTT:n hallitus näki Lahtisen erityisinä vahvuuksina makrotalouden osaamisen sekä poikkeuksellisen vahvan kokemuksen yhteiskunnallisesta päätöksenteosta.

Samalla Marttila kiittää väistyvää toimitusjohtajaa Iiro Jussilaa lähes viiden vuoden mittaisesta työrupeamasta: Iiron johdolla PTT:ssä on tehty laajamittaisia kehitystoimia, joiden myötä talo kohtaa toimintaympäristön muutokset aiempaa vahvempana. ”Toivotan Iirolle menestystä yrittäjän taipaleelle”, Marttila jatkaa.

”Odotan innolla joulukuussa tapahtuvaa paluuta PTT:hen. Sillä on tärkeä tehtävä tuottaa tutkittua tietoa taloustieteen monilta osa-alueilta ja käydä yhteiskunnallista keskustelua tutkimustietoon perustuen. Koronaviruksen aiheuttama kriisi muuttaa taloutta ja yhteiskuntaa monilla tavoin. Tässä murroksessa tutkitun tiedon ja siten myös PTT:n merkitys korostuu entisestään”, Markus Lahtinen kertoo.  

”Yhdessä PTT:n upean henkilöstön kanssa olemme rakentaneet taloa siten, että eri toiminnot ja niiden keskeiset prosessit olisivat kunnossa ja jatkuvasti uudistuvia. Taustani omaava toimitusjohtaja on ollut taloustutkimuslaitoksissa harvinaisuus, ja kiitän PTT:tä mahdollisuudesta, jonka se on tarjonnut. Vuodet ovat olleet toistaan upeampia, mutta nyt on oikea aika antaa kapula eteenpäin”, päätoimiseksi yrittäjäksi siirtyvä Iiro Jussila kertoo.

Lahtinen aloittaa tehtävässä 1.12.2020. 

PTT on tutkimuslaitos, jonka taustalla on Pellervon lisäksi joukko maa- ja elintarviketalouden sekä metsäalan yhteisöjä. Se tuottaa yhteiskunnallisen keskustelun ja päätöksenteon kannalta olennaista tutkimustietoa. Pääpaino on soveltavassa tutkimuksessa. Toiminta jakautuu kolmen alueen tutkimuksiin:

  • kansantalouden
  • maa- ja elintarviketalouden
  • metsäsektorin

Ennusteita tehdään edellisten aiheiden lisäksi keskeisistä kokonaistaloudellisista ilmiöistä ja Suomen eri alueiden talouskehityksen pääpiirteistä.

www.ptt.fi

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.