Hieno avaus osuustoiminnan yliopistoyhteistyössä: Taavi Heikkilä aloittaa Aallon markkinoinnin laitoksella

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululle perustetaan lahjoitusvaroin ainutlaatuinen opetusvirka, jonka keskeisenä aihealueena on osuustoiminta. Vuorineuvos, entinen SOK:n pääjohtaja ja Pellervon hallituksen aiempi jäsen Taavi Heikkilä aloittaa Aalto-yliopiston Executive in Residence (EiR) -tehtävässä elokuun 1. päivänä 2021.

EIR on ensimmäinen, upea avaus, osuustoimintaliikkeen omaksi tavoitteekseen asettamasta vähintään viidestä työelämäprofessuurista eri yliopistoihin 2020-luvulla. Pellervo on toiminut hankkeen kasaajana yhdessä osuustoiminnan neuvottelukunnan kanssa.

Lahjoitusvaroja viisivuotiseen hankkeeseen antoivat Osuustoimintakeskus Pellervon ry:n lisäksi SOK, HOK-Elanto, Varuboden-Osla, OP Ryhmän Tutkimussäätiö, OP Uusimaa, OP Itä-Uusimaa ja OP Helsinki, Keskinäinen Vakuutusyhtiö LähiTapiola, Tradeka ja Metsäliitto Osuuskunta.

Suunnitelmat myös muista työelämäprofessuureista ovat hyvässä vauhdissa. Aivan ensimmäinen osuustoiminnan työelämäprofessuuri on vuorineuvos Reijo Karhisella Itä-Suomen yliopistossa 2018-2022.

Taavi Heikkilällä on pitkä ja monipuolinen kokemus sekä osuustoiminnasta että vähittäiskaupasta ja lisäksi vahva taloushallinnon ja strategisen johtamisen tausta. Aallossa hänen tehtävänään on auttaa rakentamaan ja kehittämään sidosryhmäsuhteita, käynnistämään uusia tutkimusavauksia, sekä vahvistamaan ja monipuolistamaan opetusta. Myös aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on keskeistä.

”Taavi Heikkilällä on paljon annettavaa tutkijoillemme ja ennen kaikkea opiskelijoillemme alalta, jossa Suomi on kansainvälisestikin vertailtuna kärkimaa. Hänen välityksellään myös osuustoimintakentän on entistä paremmin mahdollista hyödyntää Kauppakorkeakoulun osaamista. Uusi Executive in Residence -tehtävä on erittäin tervetullut lisä toimintaamme. Odotan innolla sen luomia mahdollisuuksia ja kiitän lämpimästi hankkeen alullepanijoita ja lahjoittajia”, Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki sanoo.

Executive in Residence -nimikettä käytetään arvostetuista ylemmän johdon henkilöistä, akateemisista tai yhteiskunnan johtajista tai asiantuntijoista, jotka on kutsuttu Aalto-yliopistoon. Sisällöltään EiR-tehtävät muistuttavat työelämäprofessuureja, mutta ne eivät edellytä tohtorin tutkintoa. Tällä hetkellä Kauppakorkeakoulun Executive in Residence –tehtävässä toimivat Esko Aho, Gautam Basu, Bruce Oreck, Juhani Pekkala, Osmo Soininvaara ja Juha Äkräs.

Seitsemän miljoonaa jäsenyyttä

Lahjoitusten taustalla on osuustoiminnan asiantuntijoiden huoli alan tutkimuksen ja opetuksen riittämättömyydestä.

Osuustoiminta on talouden muoto, jossa yrityksen omistajuus jakautuu tasaveroisesti kaikille omistajille. Tavoitteena on tuottaa omistajille kestävää hyötyä heidän arkisiin tarpeisiinsa, mikä on mahdollista vain menestyvän liiketoiminnan kautta. Osuustoiminnallisten yritysten toimintaa ohjaavat demokratian pelisäännöt.

Suomessa on tällä hetkellä seitsemän miljoonaa osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden jäsenyyttä, ja huomattavan moni aikuinen on jäsenenä useammassa kuin yhdessä osuustoimintayrityksessä. Näitä yrityksiä löytyy monilta toimialoilta, kuten kaupan alalta, pankki- ja vakuutusalalta, elintarviketeollisuudesta, metsäteollisuudesta, hotelli- ja ravintola-alalta sekä polttoainekaupasta.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.