HKScan edistää vastuullisen ruoantuotannon tulevaisuutta Science Based Targets -ilmastotavoitteilla

HKScan jatkaa kunnianhimoista ilmastotyötään ja sitoutuu kansainväliseen Science Based Targets -aloitteeseen (SBT). Tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteiden asettaminen edistää HKScanin Zero Carbon -ilmastosuunnitelmaa ja tukee yhtiön matkaa kohti hiilineutraalia ruoantuotantoa.

HKScan laatii koko ruokaketjuaan koskevat ilmastotavoitteensa SBT:n tieteellisen asiantuntijaryhmän arvioitavaksi. Yhtiö on jo aiemmin asettanut tavoitteekseen oman teollisen tuotantonsa hiilineutraaliuden vuoden 2025 loppuun mennessä ja koko maatiloilta kuluttajille ulottuvan ruokaketjun hiilineutraaliuden vuoden 2040 loppuun mennessä. 

– Luomme nyt vastuullisen ruoantuotannon tulevaisuutta Itämeren alueella. Muutoksen ytimessä ovat ilmastoystävälliset toimintamallit maatiloilta kuluttajille. Olemme saaneet rohkaisevia tuloksia esimerkiksi peltojen hiilensidonnan edistämisestä ja jatkamme ruoantuotannon kehittämistä kohti hiilineutraaliutta, HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä sanoo.

HKScan tekee ilmastotyötä kaikilla kotimarkkina-alueillaan Suomessa, Ruotsissa, Baltiassa ja Tanskassa. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sekä päästöjen merkittävää vähentämistä että hiilinielujen lisäämistä yhdessä sopimustuottajien ja muiden kumppaneiden kanssa. Työtä johdetaan yhtiön oman Zero Carbon -ilmastosuunnitelman mukaisesti.

– Omassa teollisessa tuotannossamme olemme vähentäneet ilmastopäästöjä jo lähes 80 prosenttia vuodesta 2014 ja olemme siirtyneet täysin uusiutuvaan sähköön. Lisäksi olemme aloittaneet määrätietoisen työn koko ruokaketjun ilmastovaikutusten pienentämiseksi, Hemmilä kertoo.

Science Based Targets -aloitteessa mukana jo yli 1300 yritystä

Science Based Targets -aloite on yhteistyöhanke, jossa ovat mukana UN Global Compact, Maailman luonnonvarain instituutti (WRI), Maailman luonnonsäätiö (WWF) ja CDP. Yritysten tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi pidetään tieteeseen perustuvina, jos ne vastaavat ilmastotieteen mukaisia toimia, joilla maapallon keskilämpötilan lämpeneminen voidaan rajoittaa alle 2 °C tai mieluiten 1,5 °C Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti.  Lämpenemistä verrataan teollistumista edeltäneeseen aikaan.

Kestävän ruoantuotannon toimintatavat pilottitiloilta laajempaan käyttöön

HKScanin sopimustuotantotiloilla on pitkään tehty hyvää työtä ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Esimerkiksi Suomessa Kariniemen®-maatiloilla kasvatushallien käyttämästä energiasta jo 90 prosenttia on uusiutuvaa energiaa; aurinko- ja tuulienergiaa sekä muuta uusiutuvaa bioenergiaa. 

– Tutkimme uusia tapoja ilmastovaikutusten pienentämiseksi lähes 60 pilottitilalla ja skaalaamme hyvät käytännöt kaikille kotimarkkinoillemme. Alkutuotannon ilmastovaikutusten pienentämiseen tarvitaan monipuolista osaamista, joten teemme yhteistyötä sopimustuottajiemme lisäksi muiden yritysten sekä asiantuntija- ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Edistämme sopimustuotannon vastuullisuutta Suomessa ja Ruotsissa Agrofood Ecosystem® -verkostossa, HKScanin alkutuotannon strategisesta kehittämisestä vastaava Ulf Jahnsson kertoo.

Lisätietoja Science Based Targets -aloitteesta: https://sciencebasedtargets.org/
Lisätietoja HKScanin ilmastotyöstä vuosikertomuksesta ja verkkosivuilta

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Group toteutti yrityskulttuurin vastuullisuutta mittaavan eettisyysbarometrin toista kertaa

Vastuullinen yrityskulttuuri on yksi Metsä Groupin vuodelle 2030 asettamista kestävän kehityksen tavoitteista. Tavoitteen toteutumista mittaavan, toista kertaa toteutetun, eettisyysbarometrin tulosten mukaan lähes jokaisella tutkimuksen osa-alueella on tapahtunut parannusta verrattuna vuoden 2020 mittaukseen. Tutkimukseen vastasi yli 5 600 metsägroupilaista. Useita kehitystoimenpiteitä käynnistetään toiminnan eettisyyden edelleen parantamiseksi.

S-ryhmä laskee yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa ja varautuu vähentämään sähkönkulutustaan huippukulutuspiikeissä

S-ryhmä sitoutuu kantamaan oman vastuunsa valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa. S-ryhmä laskee yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa yhdellä asteella. Lisäksi kaupparyhmässä varaudutaan vähentämään sähkönkulutusta valtakunnallisten huippukulutuspiikkien aikana aamukahdeksalta ja iltaviideltä. Myös henkilöstö osallistuu ideoimaan energiansäästövinkkejä.

HKScanin nousi parhaiden joukkoon kansainvälisessä ESG-arvioinnissa

Sustainalytics arvioi HKScanin vastuullisuusriskien hallinnan parhaan 8 prosentin joukkoon lähes 600 kansainvälisen elintarvikeyhtiön joukossa (sijoitus on 43. arvioiduista 579 yhtiöstä). Pakattujen ruokien tuottajista HKScan on samassa arviossa parhaan 4 prosentin joukossa (11/338). Sustainalyticsin uusin ESG-arvio HKScanista julkaistiin syyskuussa 2022.

Mikä merkitys demokratialla oikeastaan edes on – yhteiskunnassa tai osuuskunnassa?

Demokratiaa ajatellaan usein lähinnä välineenä. Se on menettelytapa, jolla saadaan kansan tai ainakin enemmistön tahto selville ja parhaassa tapauksessa toteutettua. Huono systeemi, mutta ei olla parempaakaan keksitty, kuten tavataan sanoa. Todellisuudessa demokratia pitää sisällään jotain paljon syvällisempää osallisuuden tunteesta yhteisöllisyyteen. Sellaista mikä on ehkä unohdettu myös demokratiakouluiksi aikoinaan kutsutuissa osuuskunnissa.

OP Ryhmä aloittaa energiansäästötalkoot – alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa

Ensi talvena sekä energian hinta että sen niukkuus ovat vakava uhka suomalaiselle yhteiskunnalle. OP Ryhmä on päättänyt aloittaa energiansäästötalkoot ja alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa ensi alkuun vähintään yhdellä asteella. Tällä ryhmä tavoittelee 5 prosentin säästöä lämmitykseen kuluvaan energiaan. OP Ryhmä haastaa myös muut yritykset sekä asiakkaansa mukaan talkoisiin.