HKScan edistää vastuullisen ruoantuotannon tulevaisuutta Science Based Targets -ilmastotavoitteilla

HKScan jatkaa kunnianhimoista ilmastotyötään ja sitoutuu kansainväliseen Science Based Targets -aloitteeseen (SBT). Tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteiden asettaminen edistää HKScanin Zero Carbon -ilmastosuunnitelmaa ja tukee yhtiön matkaa kohti hiilineutraalia ruoantuotantoa.

HKScan laatii koko ruokaketjuaan koskevat ilmastotavoitteensa SBT:n tieteellisen asiantuntijaryhmän arvioitavaksi. Yhtiö on jo aiemmin asettanut tavoitteekseen oman teollisen tuotantonsa hiilineutraaliuden vuoden 2025 loppuun mennessä ja koko maatiloilta kuluttajille ulottuvan ruokaketjun hiilineutraaliuden vuoden 2040 loppuun mennessä. 

– Luomme nyt vastuullisen ruoantuotannon tulevaisuutta Itämeren alueella. Muutoksen ytimessä ovat ilmastoystävälliset toimintamallit maatiloilta kuluttajille. Olemme saaneet rohkaisevia tuloksia esimerkiksi peltojen hiilensidonnan edistämisestä ja jatkamme ruoantuotannon kehittämistä kohti hiilineutraaliutta, HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä sanoo.

HKScan tekee ilmastotyötä kaikilla kotimarkkina-alueillaan Suomessa, Ruotsissa, Baltiassa ja Tanskassa. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sekä päästöjen merkittävää vähentämistä että hiilinielujen lisäämistä yhdessä sopimustuottajien ja muiden kumppaneiden kanssa. Työtä johdetaan yhtiön oman Zero Carbon -ilmastosuunnitelman mukaisesti.

– Omassa teollisessa tuotannossamme olemme vähentäneet ilmastopäästöjä jo lähes 80 prosenttia vuodesta 2014 ja olemme siirtyneet täysin uusiutuvaan sähköön. Lisäksi olemme aloittaneet määrätietoisen työn koko ruokaketjun ilmastovaikutusten pienentämiseksi, Hemmilä kertoo.

Science Based Targets -aloitteessa mukana jo yli 1300 yritystä

Science Based Targets -aloite on yhteistyöhanke, jossa ovat mukana UN Global Compact, Maailman luonnonvarain instituutti (WRI), Maailman luonnonsäätiö (WWF) ja CDP. Yritysten tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi pidetään tieteeseen perustuvina, jos ne vastaavat ilmastotieteen mukaisia toimia, joilla maapallon keskilämpötilan lämpeneminen voidaan rajoittaa alle 2 °C tai mieluiten 1,5 °C Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti.  Lämpenemistä verrataan teollistumista edeltäneeseen aikaan.

Kestävän ruoantuotannon toimintatavat pilottitiloilta laajempaan käyttöön

HKScanin sopimustuotantotiloilla on pitkään tehty hyvää työtä ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Esimerkiksi Suomessa Kariniemen®-maatiloilla kasvatushallien käyttämästä energiasta jo 90 prosenttia on uusiutuvaa energiaa; aurinko- ja tuulienergiaa sekä muuta uusiutuvaa bioenergiaa. 

– Tutkimme uusia tapoja ilmastovaikutusten pienentämiseksi lähes 60 pilottitilalla ja skaalaamme hyvät käytännöt kaikille kotimarkkinoillemme. Alkutuotannon ilmastovaikutusten pienentämiseen tarvitaan monipuolista osaamista, joten teemme yhteistyötä sopimustuottajiemme lisäksi muiden yritysten sekä asiantuntija- ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Edistämme sopimustuotannon vastuullisuutta Suomessa ja Ruotsissa Agrofood Ecosystem® -verkostossa, HKScanin alkutuotannon strategisesta kehittämisestä vastaava Ulf Jahnsson kertoo.

Lisätietoja Science Based Targets -aloitteesta: https://sciencebasedtargets.org/
Lisätietoja HKScanin ilmastotyöstä vuosikertomuksesta ja verkkosivuilta

Jaa artikkeli

Lue myös

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.

Metsä Group järjesti toimittajilleen vastuullisuuskilpailun – voittaja Soilfood

Soilfood Oy valittiin voittajaksi Metsä Groupin toimittajien vastuullisuuskilpailussa. Yritys valmistaa muun muassa metsäteollisuuden jäte- ja sivuvirroista maanparannusaineita maatiloille ja uusioraaka-aineita teollisuudelle. Metsä Group haastoi tänä vuonna palvelu- ja tavarantoimittajat ensimmäistä kertaa vastuullisuuskilpailuun, johon osallistui yhteensä 92 ehdotusta.

OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.