Anu Puusa valittiin jatkamaan Cooperatives Europen hallituksessa 

Itä-Suomen yliopiston aineettoman pääoman johtamisen professori Anu Puusa on valittu jatkamaan Cooperatives Europen hallituksen jäsenenä seuraavat neljä vuotta. Uudelleenvalinta on erittäin perusteltu paitsi siksi, että Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa yli 90 prosentin jäsenkattavudellaan, niin myös siksi, että Anu Puusasta on nopeassa ajassa tullut osuustoiminnan globaali lähettiläs. Hänen toukokuussa julkaistua TED Talk -esitystään on katsottu jo 1 033 000 kertaa, jonka lisäksi puhe leviää laajalti podcastina.  

Cooperatives Europe on osuustoiminnallista yritysmuotoa Euroopassa edistävä monialainen yhteistyöjärjestö, joka edustaa 84 osuustoiminnallista jäsenorganisaatiota 33 Euroopan maasta. Se tekee työtä noin 141 miljoonan eurooppalaisen omistajan eteen ja 176 000 osuuskuntayrityksen eteen, jotka työllistävät 4,7 miljoonaa eurooppalaista. Järjestön keskeisin tehtävä on edunvalvontatyö. Tavoitteena on myös edistää osuuskuntamallin tunnettuutta sekä lisätä osuuskuntien kilpailukyvyn edellytyksiä.   

”Neljä vuotta hallituksessa on osoittanut, että yhteistyössä on voimaa ja yksittäinen jäsenkin pystyy vaikuttamaan asioihin. Uskon vakaasti osuustoimintakoulutuksen ja viestinnän tärkeyteen. Sitä aluetta on vuosia laajasti laiminlyöty, ja näissä asioissa haluan olla mukana vaikuttamassa niin paikallisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Hallitustyö mahdollistaa vaikuttamisen lisäksi oppimisen muilta samalla kun voin viedä suomalaista osuustoimintaosaamista maailmalle muiden käyttöön ja hyväksi”, sanoo professori Puusa ja jatkaa:  

”CE-hallitusjäsenyys on hieno näköalapaikka ja olen ylpeä edustaessani siellä suomalaista osuustoimintaosaamista. Mandaattini taustalla on vahva tuki Osuustoimintakeskus Pellervolta sekä SOK:lta, josta olen kiitollinen.” 

Cooperatives Europe on osa kansainvälistä osuustoimintaliittoa (ICA, International Cooperative Alliance), joka on maailman suurin ei-valtiollinen järjestö. 

Osuustoiminta on paikallista vaikuttamista  

Anu Puusa on aktiivisesti edistänyt osuustoiminnan opetusta ja tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa. Puusan työ osuustoiminnan opetustyöstä on saanut kansallisen opetuspalkinnon. 

Hän toimii myös suomalaisen osuustoiminnan keskusjärjestö Pellervon hallituksessa sekä kotiseudullaan Pohjois-Karjalan osuuskaupan hallituksessa. Viimemainittu oli tilinpäätösvertailujen perusteella koko Suomen parhaiten menestynyt alueosuuskauppa viime vuonna. Se käytti ylijäämäänsä monin eri tavoin maakunnan elinvoiman parantamiseen. 

”Uskotko, että kapitalismi on rikki? Kokeile osuustoimintaa,” Anu Puusa sanoo ympäri maailmaa katsojia keränneellä, tämän vuoden huhtikuussa julkaistulla TED Talk -videolla. Esitys on tekstitetty seitsemällä eri kielellä, äskettäin myös suomeksi, sen saaman suuren suosion vuoksi. Puheessaan Puusa esittelee, miten osuuskunnat – jäsenten omistamat, hoitamat ja hallitsemat yritykset – voivat sekä tehdä voittoa että vaikuttaa positiivisesti sekä ympäristöön että paikallisiin yhteisöihin.  

”Osuuskuntien avulla on mahdollista tehdä bisnestä ja hyvää samalla kertaa.” 

Anu Puusa TED Talk -video (tekstitys myös suomeksi)
Cooperatives Europe

Jaa artikkeli

Lue myös

Reilun kaupan tiloilla kehitetään ilmastoystävällisempiä viljelytapoja

Viikolla 43 vietettävä Reilun kaupan viikko pureutuu ilmastonmuutokseen, joka on tehnyt viljelijöiden arjesta ja toimeentulosta yhä epävarmempaa. Yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista on kahvi. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään. Reilun kaupan tiloilla kahvipensaita on vaihdettu uusiin kestävämpiin pensaisiin ja osuuskuntia on koulutettu pitkäjänteisimmiksi ja strategisemmiksi. Työn seurauksena tuotanto on kasvanut ja kestää nykyään paremmin ilmastonmuutoksen riskejä.

Osuuspankit kutsuvat omistaja-asiakkaitaan valitsemaan vastuullisuustekoja

OP:n perustehtävästä kumpuavaa vastuullisuustyötä halutaan kehittää tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Osana omistaja-asiakasohjelmaansa OP kutsuu ensimmäistä kertaa omistaja-asiakkaansa osallistumaan tulevien vastuullisuustekojen valintaan. OP Mediassa on 4.-31.10. avoinna kyselylomake, jolla voi ottaa kantaa oman osuuspankin vastuullisuustyöhön.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid