OT-Vuosikirja 2022: Osuustoimintayritysten kasvu ja kannattavuus ennätystasolla 

Suomalaisten osuustoimintayritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi viime vuonna kahdeksalla prosentilla, yli 35 miljardiin euroon. Tämä on selvästi kovempi suoritus kuin taloudessa keskimäärin. Suurimpina vaikuttajina olivat OP Ryhmä, LähiTapiola ja Metsä Group, joilla kaikilla liiketulos oli 400-500 miljoonaa edellisvuotta kovempi. Sen sijaan lihataloilla oli haasteita kannattavuudessaan. 

Yleisesti käyttäjäomisteisten yritysten kasvu ja kannattavuus paranivat ennätystasolle. Vahva kysyntä, hyvät sijoitustuotot ja investointien viriäminen tukivat monen menestymistä. Kaikkien osuuskuntien tilanne ei toki ole yhtä hyvä: erityisesti palvelutoimialoilla ei viime vuonna ollut juuri aihetta riemuun.   

Eniten liikevaihto kasvoi osuustoiminnallista toiseksi suurimmalla eli Metsä Groupilla, jolla kasvua oli huimat 960 miljoonaa. Ykköspaikkaa liikevaihdolla mitattuna pitää edelleen alueosuuskauppojen keskusliike SOK-yhtymä.  

Hyvä vuosi näkyi vielä vahvemmin osuustoimintayritysten liiketuloksessa. Tulosta tehtiin yhteensä 3,2 miljardia ja kasvua vuoteen 2020 verrattuna jopa 88 prosenttia.  

Yhteiskunnalle tuloveroa 631 miljoonaa

”Hyvät tulokset johtavat luonnollisesti myös suurempaan yhteiskunnalliseen hyötyyn. Osuustoimintayritysten kuittaamat tuloverot yhteiskunnalle kasvoivat lähes parilla miljardilla ja 40 prosentilla verrattuna vuoteen 2020”, iloitsee osuustoiminnallisten yritysten viime vuoden tilinpäätökset läpikäyneen analyytikkotiimin vetäjä Kari Huhtala 

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 yksityisen sektorin työn tuottavuus kasvoi Suomessa 0,5 prosenttia. Osuustoimintayrityksillä lähin saatavilla oleva vastine, eli liikevaihto per työntekijä, kasvoi viidellä prosentilla.  

Tuloksia ei otettu työntekijöiden selkänahasta: Osuustoimintayritysten yhteensä 94 000 työntekijän palkkasumma kasvoi vuodessa noin 3,5 prosenttia per henkilö. Noin 3,5 miljardin kokonaispalkkasumma on yhteiskunnallisesti merkittävä summa. 

Yhteensä osuustoiminnallisten yritysten jäsenmäärä on noin 7,5 miljoonaa henkeä. Se kertoo, että moni suomalainen on mukana useammassa osuuskunnassa. Mittavin omistajakunta on HOK-Elannolla, jolla on 650000 jäsentä.  

Ruokatalotkin ylsivät plussalle 

Myös osuustoiminnalliset elintarvikeyritykset, Valio, HKScan ja Atria, onnistuivat kasvattamaan liikevaihtoaan ruuan hinnan nousun mukana. 

”Kulunut vuosi oli silti erittäin poikkeuksellinen ja haastava. Sianlihan ylituotanto Euroopassa laski tuottajahintoja noin 4 prosenttia. Ruokatalojen oli sopeutettava tuotantonsa nopeasti koronarajoituksista johtuviin kysynnän muutoksiin”, kertoo tuloksia analysoinut Pellervon taloustutkimus PTT:n liiketaloustutkija Raija Heimonen 

Lähivuodet ovatkin vaikeita ruokatalojen tuloskehitykselle, kun talouden näkymät ovat sumuiset ja tulevaisuutta leimaa epävarmuus niin energian, raaka-aineiden kuin muidenkin tuotantopanosten hinnoissa ja saatavuudessa. 

Uusia osuuskuntia perustettiin ennätysvähän

Aloittavien osuuskuntien määrä laski jo kahdeksatta vuotta peräkkäin: uusia perustettiin vain 78, kun edellisvuonna luku oli 92. Vuonna 2014 uusien määrä oli 235 kappaletta. 

”Meillä on tekemistä siinä, että tämä jaettuun yrittäjyyteen ja yhteiseen vastuunkantoon nojaava yritysmalli on riittävän tunnettu yrityksen perustajien, -neuvojien ja suuren yleisön keskuudessa. Olemmekin ensi viikolla tapaamassa opetus- ja tiedeministereitä vedotaksemme, että osuustoiminta näkyisi vahvemmin suomalaisessa kouluopetuksessa”, sanoo Mari Kokko 

Kokko aloitti Pellervon uutena toimitusjohtajana tänään. Hän siirtyi tehtävään työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustajan tehtävistä, joissa toimiessaan hän oli virkavapaalla Suomen Yrittäjien kenttäjohtajan tehtävästä.  

Suurimmat osuustoimintaryhmät 2021
Yritys, Liikevaihto (milj. €), Jäsenmäärä
S-ryhmä, 12 329, 2 471 637
OP Ryhmä, 4 491, 2 081 341
LähiTapiola-ryhmä, 2 106, 1 600 000 

Katso myös tiedote: Parhaat osuuspankit ja -kaupat sekä parhaat bonusten maksajat   

Lisätietoja: Kari Huhtala, OT-Vuosikirjan yritysanalyytikkotiimin vetäjä, kari.huhtala@pellervo.fi, p. 040 846 6704 

OT-Vuosikirja ilmestyy osuustoimintaan erikoistuneen talouslehti OT-lehden teemanumerona vuosittain syyskuun alussa. Se analysoi osuustoiminnallisten yritysten edellisen tilivuoden sekä toimialoittain että mm. taloudellisen vastuunkannon ja kestävän kehityksen näkökulmasta. OT-Vuosikirja tarjoaa myös näkymän osuustoimintayritysten tulevaisuuteen. Lehteä julkaisee Osuustoimintakeskus Pellervo ry.  

Osuustoimintakeskus Pellervo ry on keskusjärjestö, joka edustaa suomalaisia osuuskuntia, -kauppoja, -pankkeja ja keskinäisiä yhtiöitä. Nämä yritykset ovat käyttäjäomisteisia, ja niissä on mukana yli 90 % suomalaisista täysi-ikäisistä. Jäsenyyksiä on yhteensä 7,5 miljoonaa. Omistajaohjaus toimii demokratian yleisperiaatteiden mukaisesti. Osuustoiminnalliset yritykset merkitsevät Suomen taloudelle merkittävän ankkurivarallisuuden olemassaoloa. Pellervon ajankohtaisena tavoitteena on mm. lisätä tietoa tästä yritysmallista kaikille opetusasteille. 

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.