10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoiminnan yrityksen joukossa

Liikevaihdoltaan suurin suomalainen osuustoimintayritys on edelleen SOK, joka on Kansainvälisen osuustoimintaliiton kokoamalla tuoreella maailmanlistalla sijalla 37. Kakkosena tulee keskinäinen vakuutusyhtiö Ilmarinen sijalla 80. ja kolmantena MetsäGroup sijalla 88. Kaikkiaan suomalaisia yrityksiä ylsi tämänvuotiselle World Cooperative Monitor- eli osuustoiminnan TOP 300 -listalle kymmenen.  

Vertailu perustuu vuoden 2020 talouslukuihin, joita on koottu laajasti sekä toimialoittain että yleisellä tasolla. Listaus tehtiin nyt 11. kertaa peräkkäin. Kolmensadan suurimman osuuskunnan yhteenlaskettu liikevaihto oli 2 170 miljardia dollaria. Ykkössijaa piti hallussaan viime vuosien tapaan ranskalaispankki Group Crédit Agricole. Sillä on 89 miljardin liikevaihdon lisäksi paljon myös työntekijöitä, yhteensä 142 000 henkeä.

Suomalaisia listalla olivat lisäksi sijalla 90. keskinäinen eläkeyhtiö Varma, sijalla 106. OP-ryhmä, 118. keskinäinen yhtiö Elo, 200. Valio, 203. HKScan, 205. LähiTapiola-ryhmä ja 229. Atria. SOK:n liikevaihto oli 13,3 miljardia ja työntekijöitä sillä oli 39 000. Toimialallaan se on maailmassa 11. suurin. Samoin OP-ryhmä on toimialallaan maailman 11. suurin.  

Digitalisaatiosta keino lisätä jäsenten sitoutuneisuutta 

Maailman 300 suurimmasta osuustoimintayrityksestä 101 on keskinäisiä vakuutusyhtiöitä, 100 toimii maataloudessa tai ruokateollisuudessa ja osuuskaupparyhmiä on 59.  Tämänvuotisessa World Cooperative Monitor -raportissa tuodaan myös esille digitalisaation syventäminen keinona parantaa osuustoimintayritysten yhteyttä jäseniin.

Erityisesti osuuskaupat, SOK mukaan lukien, ovat viime vuosina menestyksekkäästi sitouttaneet jäseniään monipuolisten digitaalisten sovellusten avulla. Edelläkävijöiden joukkoon kuuluneen suomalaisen S-mobiilin kaltaisia jäsenpalveluita on otettu laajasti käyttöön eri maissa. Niiden avulla kuluttajaosuuskuntien jäsenet voivat seurata omia ostostietojaan paitsi hinnan niin myös esimerkiksi kotimaisuusasteen ja hiilijalanjäljen näkökulmasta. 

Osuustoimintayrityksiä yhdistää se, että niiden ainoina omistajina on tasaveroinen joukko jäseniä. Tavoitteena on kestävä hyöty heille, ei sijoitettujen pääomien maksimointi. Kyseessä ovat siis yritykset, jossa palvelujen käyttäjät omistavat palveluiden tuottajan yhteistä etua saadakseen. 

World Cooperative Monitor 2022 (85 s. pdf-versio)

Jaa artikkeli

Lue myös