Kaikki Valion maitotilat ovat nyt vastuullisuuslisän piirissä

Vuoden 2021 alusta kaikki 4 300 Valion maitotilaa sitoutuvat Valion vastuullisuuskriteereihin. Jokaiselle Valiolle maitoa toimittavalle maitotilalle maksetaan nyt vastuullisuuslisää kaksi senttiä litralta. Kriteerien täyttäminen edellyttää tilalta muun muassa lehmien suunnitelmallista terveydenhuoltoa ja hyvinvoinnin systemaattista seurantaa.

Valio on maksanut vuodesta 2018 saakka vastuullisuuslisää niille maitotiloille, jotka sitoutuvat tekemään vapaaehtoisia, eläinten hyvinvointia parantavia tekoja. Vuoden 2020 aikana noin 98 prosenttia Valion vastaanottamasta maidosta tuli vastuullisuuslisää saavilta tiloilta. Vuoden 2021 alusta alkaen kaikki Valiolle maitoa toimittavat maitotilat noudattavat Valion vastuullisuuskriteerejä.

”Maitotilat ovat tehneet pitkäjänteistä työtä eläinten hyvinvoinnin eteen. Asetimme kolme vuotta sitten tavoitteen, että kaikki Valion maitotilat sitoutuvat vuoden 2021 alkuun mennessä vastuullisuuslisän edellyttämiin tekoihin eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Nyt olemme saavuttaneet tavoitteemme”, alkutuotantojohtaja Ilkka Pohjamo kertoo.

Vastuullisuusohjelma edellyttää tiloilta eläinsuojelulain vaatimukset ylittäviä, lehmien hyvinvointia lisääviä toimia. Eläinlääkäri käy vähintään kerran vuodessa tilalla tekemässä nautojen terveydenhuoltokäynnin, jolla muun muassa käydään laajasti läpi tilan eläinten hyvinvointia ja tilan toimintatapoja sekä asetetaan tavoitteita tulevalle vuodelle. Tavoitteet ja korjaavat toimenpiteet tallennetaan nautojen kansalliseen terveydenhuoltorekisteri Nasevaan. Lisäksi vastuullisuuslisän edellytyksenä ovat sorkkien säännöllinen hoito sekä puudutuksen, rauhoituksen ja kivunlievityksen käyttäminen vasikan sarvenaiheiden poistossa eli nupoutuksessa. Jos maitotilalle rakennetaan uusi navettarakennus, sen pitää vastuullisuuskriteerien mukaan olla pihatto, jossa lehmät saavat liikkua vapaasti.

“Eläinten hyvinvointi on liiketoimintamme edellytys paitsi eettisesti, myös taloudellisen kannattavuuden näkökulmasta. Hyvinvoivat lehmät ovat terveempiä ja tuottavampia, ja lypsävät maitoa, joka on laadukasta”, Pohjamo jatkaa. 

Valion omistajat eli maidontuottajat ovat tyytyväisiä siihen, että kaikki tilat ovat nyt mukana yhteisessä vastuullisuusohjelmassa.

“Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on kaikkein tärkein asia ja itsestäänselvyys meille maitotilallisille. Vastuullisuusohjelman myötä kaikki tilat ovat nyt tasavertaisemmassa asemassa keskenään jokaisen sitoutuessa yhteisiin toimintatapoihin ja siihen, että ulkopuolinen, puolueeton eläinlääkäri seuraa jatkuvasti lehmien hyvinvointia ja raportoi tuloksista valtakunnalliseen terveydenhuoltoseurantajärjestelmä Nasevaan”, toteaa Kati Montonen, maidontuottaja Pertunmaalta. Omalla tilallaan Montoset ovat panostaneet lehmien ympärivuotiseen ja jokapäiväiseen ulkoiluun sekä vasikoiden lempeään vieroittamiseen.

Valion vastuullisuusohjelmaa kehitetään edelleen

Maidontuotannon vastuullisuuden kehittäminen on Valiolla jatkuvaa ja tavoitteellista. Vastuullisuusohjelman kehittämisen keskiössä ovat eläinten hyvinvoinnin lisäksi maidontuotannon hiilipäästöjen nollaaminen.

“Keskitymme jatkossa lehmien laiduntamisen ja ympärivuotisen ulkoilun lisäämiseen. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia tiloista laiduntaa yhtä tai useampaa eläinryhmää. Samalla jatkamme aktiivisesti maidontuotannon ilmastopäästöjen vähentämistä monilla tilakohtaisilla toimenpiteillä kuten hiiliviljelyllä ja karjanlannan biokaasutuotannolla. Valion maitotiloilla tehtävillä toimenpiteillä on suuri vaikutus koko maan maidontuotannon kestävyyteen, sillä noin 80 prosenttia Suomen maidosta tuotetaan Valion maitotiloilla. Siksi työllämme on suuri vaikutus”, Pohjamo summaa.

Lähde: Cision

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä

Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.

Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta

Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä - mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä - mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.

Tilaa uutiskirje