Kaikki Valion maitotilat ovat nyt vastuullisuuslisän piirissä

Vuoden 2021 alusta kaikki 4 300 Valion maitotilaa sitoutuvat Valion vastuullisuuskriteereihin. Jokaiselle Valiolle maitoa toimittavalle maitotilalle maksetaan nyt vastuullisuuslisää kaksi senttiä litralta. Kriteerien täyttäminen edellyttää tilalta muun muassa lehmien suunnitelmallista terveydenhuoltoa ja hyvinvoinnin systemaattista seurantaa.

Valio on maksanut vuodesta 2018 saakka vastuullisuuslisää niille maitotiloille, jotka sitoutuvat tekemään vapaaehtoisia, eläinten hyvinvointia parantavia tekoja. Vuoden 2020 aikana noin 98 prosenttia Valion vastaanottamasta maidosta tuli vastuullisuuslisää saavilta tiloilta. Vuoden 2021 alusta alkaen kaikki Valiolle maitoa toimittavat maitotilat noudattavat Valion vastuullisuuskriteerejä.

”Maitotilat ovat tehneet pitkäjänteistä työtä eläinten hyvinvoinnin eteen. Asetimme kolme vuotta sitten tavoitteen, että kaikki Valion maitotilat sitoutuvat vuoden 2021 alkuun mennessä vastuullisuuslisän edellyttämiin tekoihin eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Nyt olemme saavuttaneet tavoitteemme”, alkutuotantojohtaja Ilkka Pohjamo kertoo.

Vastuullisuusohjelma edellyttää tiloilta eläinsuojelulain vaatimukset ylittäviä, lehmien hyvinvointia lisääviä toimia. Eläinlääkäri käy vähintään kerran vuodessa tilalla tekemässä nautojen terveydenhuoltokäynnin, jolla muun muassa käydään laajasti läpi tilan eläinten hyvinvointia ja tilan toimintatapoja sekä asetetaan tavoitteita tulevalle vuodelle. Tavoitteet ja korjaavat toimenpiteet tallennetaan nautojen kansalliseen terveydenhuoltorekisteri Nasevaan. Lisäksi vastuullisuuslisän edellytyksenä ovat sorkkien säännöllinen hoito sekä puudutuksen, rauhoituksen ja kivunlievityksen käyttäminen vasikan sarvenaiheiden poistossa eli nupoutuksessa. Jos maitotilalle rakennetaan uusi navettarakennus, sen pitää vastuullisuuskriteerien mukaan olla pihatto, jossa lehmät saavat liikkua vapaasti.

“Eläinten hyvinvointi on liiketoimintamme edellytys paitsi eettisesti, myös taloudellisen kannattavuuden näkökulmasta. Hyvinvoivat lehmät ovat terveempiä ja tuottavampia, ja lypsävät maitoa, joka on laadukasta”, Pohjamo jatkaa. 

Valion omistajat eli maidontuottajat ovat tyytyväisiä siihen, että kaikki tilat ovat nyt mukana yhteisessä vastuullisuusohjelmassa.

“Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on kaikkein tärkein asia ja itsestäänselvyys meille maitotilallisille. Vastuullisuusohjelman myötä kaikki tilat ovat nyt tasavertaisemmassa asemassa keskenään jokaisen sitoutuessa yhteisiin toimintatapoihin ja siihen, että ulkopuolinen, puolueeton eläinlääkäri seuraa jatkuvasti lehmien hyvinvointia ja raportoi tuloksista valtakunnalliseen terveydenhuoltoseurantajärjestelmä Nasevaan”, toteaa Kati Montonen, maidontuottaja Pertunmaalta. Omalla tilallaan Montoset ovat panostaneet lehmien ympärivuotiseen ja jokapäiväiseen ulkoiluun sekä vasikoiden lempeään vieroittamiseen.

Valion vastuullisuusohjelmaa kehitetään edelleen

Maidontuotannon vastuullisuuden kehittäminen on Valiolla jatkuvaa ja tavoitteellista. Vastuullisuusohjelman kehittämisen keskiössä ovat eläinten hyvinvoinnin lisäksi maidontuotannon hiilipäästöjen nollaaminen.

“Keskitymme jatkossa lehmien laiduntamisen ja ympärivuotisen ulkoilun lisäämiseen. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia tiloista laiduntaa yhtä tai useampaa eläinryhmää. Samalla jatkamme aktiivisesti maidontuotannon ilmastopäästöjen vähentämistä monilla tilakohtaisilla toimenpiteillä kuten hiiliviljelyllä ja karjanlannan biokaasutuotannolla. Valion maitotiloilla tehtävillä toimenpiteillä on suuri vaikutus koko maan maidontuotannon kestävyyteen, sillä noin 80 prosenttia Suomen maidosta tuotetaan Valion maitotiloilla. Siksi työllämme on suuri vaikutus”, Pohjamo summaa.

Lähde: Cision

Jaa artikkeli

Lue myös

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.

Metsä Group järjesti toimittajilleen vastuullisuuskilpailun – voittaja Soilfood

Soilfood Oy valittiin voittajaksi Metsä Groupin toimittajien vastuullisuuskilpailussa. Yritys valmistaa muun muassa metsäteollisuuden jäte- ja sivuvirroista maanparannusaineita maatiloille ja uusioraaka-aineita teollisuudelle. Metsä Group haastoi tänä vuonna palvelu- ja tavarantoimittajat ensimmäistä kertaa vastuullisuuskilpailuun, johon osallistui yhteensä 92 ehdotusta.

OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.