Valio ja Atria pilotoivat ensimmäisenä Suomessa DSM:n rehulisäainetta − lehmien metaanipäästöt voivat vähetä 30 %

Valio ja Atria ovat testanneet alkuvuonna ensimmäisenä Suomessa hollantilaisen DSM:n valmistamaa Bovaer®-rehulisäainetta, joka tutkitusti vähentää lehmien metaanipäästöjä 30 prosenttia. Testatulla lisäaineella on saatu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa lupaavia koetuloksia. Testijaksolla 400 lehmää Valion kolmella eri maitotilalla ruokittiin 12 viikon ajan Bovaer® rehulisäainetta sisältävällä rehulla. Bovaer® on vastikään saanut myyntiluvan EU:n alueella. 

Atrian tytäryhtiö A-Rehun ja Valion toteuttama ruokintakoe on ensimmäinen kerta, kun Bovaer-rehulisäainetta on käytetty lypsylehmien rehustuksessa Suomessa. Pilotin tavoitteena oli kerätä käytännön kokemuksia lisäaineen käytöstä lehmien ruokinnassa.  

“Pilotin aikana lehmien maidontuotanto säilyi normaalina eikä maidon koostumuksessa havaittu mitään muutoksia. Lehmien käyttäytymisessä ja hyvinvoinnissa ei myöskään havaittu mitään poikkeavaa. Pilotin tulosten perusteella lisäainetta voidaan turvallisesti lisätä lehmien rehustukseen”, kertoo Valion ilmasto-ohjelman johtaja Juha Nousiainen.   

“Ainetta on tutkittu maailmalla jo kymmenen vuoden ajan ja se on käytössä Etelä-Amerikassa. Laajamittaisia ruokintakokeita on käynnissä eri puolilla Eurooppaa sekä Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa. Suomalaisilla pilottiin osallistuneilla tiloilla ruokintakokeeseen suhtauduttiin avoimen kiinnostuneesti”, toteaa A-Rehun kehittämispäällikkö Milja Heikkinen

Metaani on kuitupitoisen nurmirehun sulamisen sivutuote 

Kun lehmä syö rehua, sen pötsin mikrobit sulattavat rehun, mikä vapauttaa vetyä ja hiilidioksidia. Koska vety on suurina pitoisuuksina mikrobeille ja lehmälle haitallista, pötsin entsyymitoiminta yhdistää vedyn ja hiilidioksidin metaaniksi, jonka lehmät röyhtäilevät märehtiessään.  

“Bovaer® estää entsyymin toiminnan, jolloin metaania ei synny. Lisäaineen avulla metaania on mahdollista vähentää noin 1 000 kg CO2-ekvivalenttia jokaista lehmää kohden vuodessa. Lisäaineen pienentävä vaikutus maidon hiilijalanjälkeen on noin 10–15 prosenttia”, Juha Nousiainen kertoo.  

Hiilidioksidin tavoin metaani on kasvihuonekaasu, jonka ilmastoa lämmittävä vaikutus ilmakehässä on lyhyempi, noin 10 vuotta, mutta 28 kertaa voimakkaampi.  

”Lehmä röyhtäilee metaania keskimäärin noin 400 litraa päivässä. Metaania syntyy noin 18–22 grammaa maitokiloa kohden, kun laskelmassa huomioidaan lehmän kasvatus vasikasta aikuiseksi. Suomessa lypsykarjan pötseissään tuottama metaani on noin 2,5 prosenttia kasvihuonepäästöistä”, Juha Nousiainen taustoittaa.  

“Runsas 30 prosenttia Atrian hankkimasta naudanlihasta tulee maitotiloilta. Metaanivähennyksellä on selkeä vaikutus naudanlihan ja maidon hiilijalanjälkeen. Lisäaineella on siten kokonaisuudessaan huomattava merkitys alkutuotannon ympäristövaikutusten kannalta”, kertoo Nautasuomen johtaja Sinikka Hassinen

Rehulisäaine voi vähentää metaanipäästöjä kolmanneksella

”Nautojen avulla voimme tuottaa korkealaatuisia elintarvikkeita pohjoisillakin pelloilla, joilla nurmi kasvaa hyvin, mutta ruokakasvit eivät aina tuota riittävää satoa. Meillä on merkittäviä mahdollisuuksia metaanin vähentämiseen. Kun lasketaan yhteen paras tunnettu lisäaineteknologia, lehmien hyvinvoinnin parantaminen ja uudet eläinjalostuksen tuomat mahdollisuudet, voidaan metaanimäärä tuotettua maitokiloa kohden merkittävästi vähentää seuraavan 15 vuoden aikana”, Juha Nousiainen summaa.  

Ruokintapilotti on tehty Suomessa Ruokaviraston luvalla. Rehun vaikuttavan aineen, 3-nitrooxypropanolin (3-NOP) turvallisuutta on tutkittu kattavasti eläimillä, kuluttajilla, maatiloilla ja ympäristössä eikä haittavaikutuksia ole tullut ilmi.  

Euroopan ruokaturvallisuusviraston päätös Bovaer ® -rehulisäaineen käytöstä koskee toistaiseksi vain maidontuotantoon tarkoitettuja nautoja. Hyväksyntä lihantuotantoon tarkoitetuille naudoille on odotettavissa tulevina vuosina ja ruokintakokeita on käynnissä muun muassa Kanadassa. 

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Group toteutti yrityskulttuurin vastuullisuutta mittaavan eettisyysbarometrin toista kertaa

Vastuullinen yrityskulttuuri on yksi Metsä Groupin vuodelle 2030 asettamista kestävän kehityksen tavoitteista. Tavoitteen toteutumista mittaavan, toista kertaa toteutetun, eettisyysbarometrin tulosten mukaan lähes jokaisella tutkimuksen osa-alueella on tapahtunut parannusta verrattuna vuoden 2020 mittaukseen. Tutkimukseen vastasi yli 5 600 metsägroupilaista. Useita kehitystoimenpiteitä käynnistetään toiminnan eettisyyden edelleen parantamiseksi.

S-ryhmä laskee yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa ja varautuu vähentämään sähkönkulutustaan huippukulutuspiikeissä

S-ryhmä sitoutuu kantamaan oman vastuunsa valtakunnallisissa energiansäästötalkoissa. S-ryhmä laskee yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa yhdellä asteella. Lisäksi kaupparyhmässä varaudutaan vähentämään sähkönkulutusta valtakunnallisten huippukulutuspiikkien aikana aamukahdeksalta ja iltaviideltä. Myös henkilöstö osallistuu ideoimaan energiansäästövinkkejä.

HKScanin nousi parhaiden joukkoon kansainvälisessä ESG-arvioinnissa

Sustainalytics arvioi HKScanin vastuullisuusriskien hallinnan parhaan 8 prosentin joukkoon lähes 600 kansainvälisen elintarvikeyhtiön joukossa (sijoitus on 43. arvioiduista 579 yhtiöstä). Pakattujen ruokien tuottajista HKScan on samassa arviossa parhaan 4 prosentin joukossa (11/338). Sustainalyticsin uusin ESG-arvio HKScanista julkaistiin syyskuussa 2022.

Mikä merkitys demokratialla oikeastaan edes on – yhteiskunnassa tai osuuskunnassa?

Demokratiaa ajatellaan usein lähinnä välineenä. Se on menettelytapa, jolla saadaan kansan tai ainakin enemmistön tahto selville ja parhaassa tapauksessa toteutettua. Huono systeemi, mutta ei olla parempaakaan keksitty, kuten tavataan sanoa. Todellisuudessa demokratia pitää sisällään jotain paljon syvällisempää osallisuuden tunteesta yhteisöllisyyteen. Sellaista mikä on ehkä unohdettu myös demokratiakouluiksi aikoinaan kutsutuissa osuuskunnissa.

OP Ryhmä aloittaa energiansäästötalkoot – alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa

Ensi talvena sekä energian hinta että sen niukkuus ovat vakava uhka suomalaiselle yhteiskunnalle. OP Ryhmä on päättänyt aloittaa energiansäästötalkoot ja alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa ensi alkuun vähintään yhdellä asteella. Tällä ryhmä tavoittelee 5 prosentin säästöä lämmitykseen kuluvaan energiaan. OP Ryhmä haastaa myös muut yritykset sekä asiakkaansa mukaan talkoisiin.