Oulun Seudun Sähkö ja Oomi: aurinkosähkön tuotanto kasvaa Oulun seudulla 100 megawattia

Oulun Seudun Sähkön aurinkovoimalahankkeet ottivat ison harppauksen eteenpäin, kun yhtiö solmi yhteistyösopimuksen aurinkosähköpuistojen rakentamisesta. Kokonaisinvestointi tulee olemaan yli 50 miljoonaa euroa.

Oomi ja Oulun Seudun Sähkö ovat allekirjoittaneet sopimuksen 10–15 aurinkovoimalapuiston rakentamisesta vuoteen 2025 mennessä. Suunnittelutyöt ovat jo pitkällä. Ensimmäiset maahankinnat ja rakennusluvat ovat valmiina odottamassa investointipäätöksiä, joiden arvioidaan valmistuvan vielä tämän vuoden puolella.

Aurinkosähkön tuotanto on voimakkaassa kasvussa. Eilen allekirjoitetun sopimuksen myötä aurinkosähkön kapasiteetti tulee kasvamaan 100 megawattia.

– Määrä on noin 20 prosenttia koko Oulun Seudun Sähkön verkkoalueen sähkön kulutuksesta. Tämä on kiinteä osa strategiamme mukaista vihreää siirtymää. Tavoitteemme on olla vuoteen 2025 mennessä hiilineutraali. Sähköntuotantomme osalta olemme jo entuudestaan hiilineutraali, ja näiden uusien investointien myötä myös kaukolämpöä tullaan tuottamaan osittain aurinkosähköä hyödyntävillä lämpöpumpuilla, valottaa toimitusjohtaja Risto Kantola Oulun Seudun Sähköstä.

– Hankkeen suuruusluokasta kertoo se, että viime vuoden lopussa Suomen sähköverkkoon oli liitetty yhteensä noin 395 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, kertoo liiketoimintajohtaja Olli Tuomivaara Oomilta.

Nyt rakennettavien aurinkovoimaloiden kokoluokka mahdollistaa jatkossa aurinkosähkön toimittamisen esimerkiksi pitkillä sähkönostosopimuksilla suoraan yrityksille ja yhteisöille.

Oomi on aurinkovoimaloiden johtava toimittaja Suomessa. Siksi on luontevaa, että Oomi toimii tiiviiseen yhteistyöhön perustuvan hankkeen päätoteuttajana. Uudessa toteutusmallissa rakennetaan optimaalisia aurinkovoimalaratkaisuja, jotka tuottavat sähköä kilpailukykyisesti elinkaarensa aikana.

– Aurinkovoimalamarkkina on siirtymässä Suomessa yhä enemmän ammattimaiseen suuntaan. Oomin ja Oulun Seudun Sähkön kaltaisilla kumppanuuksilla on hyvä mahdollisuus rakentaa tehokkaasti ja luotettavasti uusia voimaloita, sanoo Tuomivaara.

Oulun Seudun Sähkön projektit ovat merkittäviä työllistäjiä. Kyseessä on toistaiseksi Oomin suurin yhteistyösopimus aurinkovoimaloista.

– Oomi on valmis varaamaan asiantuntijaresurssinsa meidän käyttöömme. Investoinnin myötä voimme jatkossakin tarjota omistaja-asiakkaillemme mahdollisimman edullista energiaa, Kantola iloitsee.

– Olemme kehittäneet vuosia maapuistojen rakentamiseen liittyvää osaamista. Olemme panostaneet alan soveltavaan tieteelliseen tutkimukseen. Meillä on isoihin aurinkovoimalahankkeisiin omat kokeneet suunnittelijat ja projektinjohto. Siitä huolimatta sopimus tarkoittaa uusien osaajien palkkaamista ja kouluttamista aurinkoliiketoiminta-alueelle, lisää Tuomivaara.

Jaa artikkeli

Lue myös

Atria todentaa ensimmäisenä Suomessa kotieläintilojen vastuullisuustyötä

Atria rakentaa yhdessä Atria Sika -ketjun sopimustuottajiensa kanssa sikatilojen vastuullisuustyötä todentavan mallin ensimmäisenä Suomessa. Mallin rakentamiseen osallistuu yhteensä 35 sopimustuottajaa. Tavoitteena on rakentaa vastuullisuuden todentamiseen malli, joka helpottaa vastuullisuusasioiden mittaamista, kehittämistä sekä raportointia. Vuoden 2025 aikana pilottiryhmän kehittämä lopullinen todentamisen malli laajennetaan koskemaan koko sikaketjua. Vastaava malli luodaan myös muihin tuotantosuuntiin kunkin ketjun ominaispiirteet huomioiden. 

Osku podkussa -podcastsarjan toinen tuotantokausi julkaistu

Osku podkussa on KSL-opintokeskuksen vuonna 2021 aloittama podcastsarja, jossa keskustellaan osuustoiminnasta. Keskustelut juontaa KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski. Vieraina jaksoissa on vaihtuvia asiantuntijoita ja osuuskunta-aktiiveja. Toisella tuotantokaudella keskustellaan pienosuuskunnista reilun ja kestävän talouden rakentajina.

Suomalaistutkijat kehittivät luontojalanjälkimittarin yrityksille – kansainvälisesti uraauurtava pilottihanke kartoitti S-ryhmän luontohaitat

Luontokadon pysäyttäminen edellyttää yrityksiltä luontohaittojen eli luontojalanjäljen minimoimista, mutta työkalut luontojalanjäljen mittaamiseksi ovat puuttuneet. Nyt Jyväskylän yliopiston, S-ryhmän ja Sitran hankkeessa on kehitetty mallia, joka viitoittaa tietä yrityskentälle ja on kansainvälisestikin uraauurtava.