S-ryhmän valmisruokien pakkaukset uudistuivat – muovia säästyy pienillä muutoksilla lähes 5000 kiloa

S-ryhmä edistää omilla tavoitteillaan ja käytännön toimenpiteillään kestävää pakkaamista, kuten pakkausten parempaa kierrätettävyyttä, kierrätysraaka-aineen käyttöä ja pakkauksissa käytetyn muovin määrän vähentämistä. Pakkausuudistukset ovat kaupparyhmässä jatkuvaa työtä, jota tehdään yhdessä tavarantoimittajien kanssa.

Viime vuoden aikana muovia vähennettiin yli 60 oma merkki -tuotteen pakkauksessa. Vuositasolla tällaisilla muutoksilla säästetään yhteensä kymmeniä tonneja muovia.

”Olemme tänäkin vuonna jatkaneet pakkausmuovin vähentämistä omien merkkien tuotteissa, silloin kun se tuotteen laadun ja säilyvyyden kannalta on ollut mahdollista. Esimerkiksi keväällä vietiin päätökseen hieno muutos Herkku-brändin valmisruokapakkauksissa yhdessä S-Herkkukeittiön kanssa”, kertoo vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi S-ryhmän marketkaupasta.

Kymmenessä eri Herkku-tuotteessa on nyt uusi, vastuullisuuden näkökulmasta kestävämpi pakkaus. Valmisruokien rasiat vaihdettiin mustasta, värinsä vuoksi heikosti kierrätettävästä, rasiasta uuteen vaaleampaan rasiaan, jonka raaka-aineesta vähintään 70 % on kierrätettyä muovia. Lisäksi useassa sarjan tuotteessa pystyttiin vähentämään käytetyn muovin määrää, rasiasta riippuen jopa 15–26 %. Vuositasolla muovia käytetään näissä pakkauksissa yhteensä lähes 5000 kiloa vähemmän kuin aiemmin.

”Aiemmat pakkaukset olivat tarpeettoman suuria, joten ne eivät olleet materiaalitehokkaita ja veivät enemmän tilaa kuljetuksissa, mikä ei ollut ympäristön tai kustannustenkaan kannalta järkevää. Pakkausuudistus päädyttiin tekemään perusteellisesti, eli päätimme muutoksen yhteydessä investoida uuteen pakkauslinjastoon. Työtä ja huomioitavia asioita riitti, kun samalla kertaa uudistettiin lämpimän keittiön annostelu- ja pakkauslinjasto, rasiat, etiketit ja pakkausmerkinnät. Tämä kuvaa hyvin sitä, että vaikka tavoite vastuullisemmasta pakkauksesta olisi selkeä, ei muutos tapahdu aivan hetkessä”, sanoo tuotesisältövastaava Matias Taipalharju S-Herkkukeittiöltä.

Mukana kansainvälisessä muovisitoumuksessa alusta alkaen

S-ryhmä on sitoutunut muovin kiertotalouden edistämiseen omien tavoitteidensa lisäksi Ellen MacArthur -säätiön ja YK:n käynnistämän kansainvälisen sitoumuksen kautta. S-ryhmä allekirjoitti Ellen MacArthur -sitoumuksen jo vuonna 2018 ja raportoi säätiölle edistymisestään vuosittain. Sitoumuksen keskeisimpiä tavoitteita ovat esimerkiksi turhan muovin välttäminen ja kierrätettävyyden parantaminen. Sen avulla edistetään myös kierrätysmuovin käyttöä sekä pakkausten uudelleenkäyttöä, mikä vähentää neitseellisen muovin tarvetta pakkauksissa.

Ellen MacArthur -muovisitoumuksen viimeisin raportti julkaistiin keskiviikkona 2.11. Sen mukaan joillakin alueilla tapahtuvasta vahvasta kehityksestä huolimatta yritysten yhteinen tavoite käyttää ainoastaan uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia muovipakkauksia vuoteen 2025 mennessä ei näytä toteutuvan. Tämän vuoksi yritysten tulisi nopeuttaa toimiaan muun muassa uudelleenkäytettävien pakkausvaihtoehtojen edistämisessä ja kertakäyttöisen muovipakkaamisen vähentämisessä. Lisäksi raportti peräänkuuluttaa välittömiä toimia muoviroskan välttämiseksi myös valtioilta. Edistystä on saatu aikaan esimerkiksi kierrätysmuovin lisäämisessä: sitoumuksessa mukana olevien yritysten kierrätysmuovin käyttö on tuplaantunut viimeisen kolmen vuoden aikana.

Jaa artikkeli

Lue myös

Valio Akatemia® stipendit vuonna 2023: yli 300 stipendiä lasten ja nuorten liikunnalle

Valio Akatemia® tukee lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia raha- ja ravitsemusstipendeillä. Stipendin vuodelle 2023 sai 2000 hakijan joukosta 319 kohdetta ja stipendien yhteenlaskettu arvo on noin 130 000 euroa. Kuluva vuosi on Valio Akatemia® ohjelman kymmenes toimintavuosi. Valio Akatemia® stipendiä voivat hakea alle 18-vuotiaat yksilöurheilijat, joukkueet ja koululaisryhmät ympäri Suomea. Valio Akatemia® tukee liikuntaa ja urheilua kaikilla tasoilla: matalalla kynnyksellä liikunnasta iloitsemista, yhdessä tekemistä ja toki myös eri lajien kärkikahinoissa menestyksen tavoittelua.

Valion historian suurin energiatehokkuusinvestointi Lapinlahdelle: tehtaan piipusta lämpö talteen

Pohjois-Savossa, Valion Lapinlahden tehtaalla on saatu valmiiksi Valion historian suurin energiatehokkuusinvestointi. Uusi savukaasulauhdutin nappaa tehtaan piipusta lämmön talteen ja pesee samalla savukaasun puhtaammaksi. Tehtaan energiankulutus pienenee yli 10 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöt noin 10 000 CO2-tonnia vuodessa – siis noin 4 900 henkilöauton vuotuisten päästöjen verran.

Atria mukana elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksessa

Atria liittyi ensimmäisten yritysten joukossa elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen vuonna 2019 ja jatkaa sitoumustaan nyt uudella toimintakaudella 2022-2026. Materiaalitehokkuussitoumus tähtää ympäristövaikutusten vähentämiseen ruoan valmistuksessa, jakelussa ja kulutuksessa.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid