OP Ryhmä vähensi energiankulutustaan noin 9 prosentilla loppuvuoden aikana

OP Ryhmä aloitti syyskuussa energiansäästöhaasteen vastauksena uhanneeseen energiakriisiin. Jo vuoden 2022 viimeisen neljänneksen aikana energiaa säästyi satojen sähkölämmitteisten omakotitalojen kulutuksen verran.

OP Ryhmän energiankulutus laski alustavan laskelman mukaan noin yhdeksän prosenttia vuoden 2022 viimeisen neljänneksen aikana verrattuna edellisvuonna vastaavaan aikaan. Yhteensä energiaa säästyi arvion mukaan määrä, joka vastaa noin 400 sähkölämmitteisen omakotitalon energiankulutusta samalla aikavälillä.

– Energiansäästötalkoot ovat tehonneet nopeasti ja jopa odotuksiamme paremmin. Talven aikana käyttöön otetut uudistukset vähentävät energiankulutustamme myös tulevaisuudessa, sanoo OP Ryhmän ESG- ja vastuullisuusjohtaja Annina Tanhuanpää.

Viime syyskuussa OP Ryhmä asetti tavoitteekseen vähentää lämmityksen energiankulutusta viidellä prosentilla. Samalla toimipaikkojen sisälämpötilaa päätettiin laskea vähintään yhdellä lämpöasteella. Energiansäästöhaasteen tavoitteena oli vähentää omaa kulutusta ja samalla kannustaa muut yritykset mukaan säästötalkoisiin.

– Vaikka pahimmat uhkakuvat energiakriisistä eivät ole toteutuneet, kuluva talvi on ollut tilaisuus arvioida tarkasti omaa energiankulutustamme. Jo pienillä muutoksilla olemme onnistuneet muuttamaan toimintaamme siten, että energiaa hukattaisiin mahdollisimman vähän, Tanhuanpää sanoo.

Vallilan toimitilojen energiankulutus laski, vaikka ihmiset palasivat koronan jälkeen toimistolle

Esimerkiksi OP Ryhmän Vallilan toimitilojen kaukolämmön kulutus laski vuoden viimeisellä neljänneksellä 13 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Sisälämpötilan laskemisen lisäksi energiankulutukseen on puututtu parantamalla toimitilojen energiatehokkuutta, kuten säätämällä Vallilan toimitilojen ilmanvaihtojärjestelmien tarpeettoman käynnin mahdollisimman vähäiseksi.  

– Tällaisilla toimenpiteillä pystymme vähentämään energiankulutustamme vuosittain lähes 430 sähkölämmitteisen yksiön kuluttaman energian verran. Vaikka koronarajoitusten jälkeen toimitilojen ja ravintoloiden käyttäjämäärät kasvoivat moninkertaisesti, sähkönkulutus pysyi viime vuoden tasolla, sanoo OP Ryhmän teknologia- ja vastuullisuuspäällikkö Simo Siitonen.

Jaa artikkeli

Lue myös

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa. 

Onko yritysten nettovaikuttavuutta mahdollista laskea?

Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin. Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteisen vastuullisuusmallin teollisille investointihankkeille

Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.