Uutiset
Pellervo-lehdet juhlivat 125-vuotista taivaltaan!
Pellervo-lehti on ilmestynyt vuodesta 1899. Lähes sata vuotta Maatilan Pellervo ja Kodin Pellervo kulkivat samoissa kansissa, Kodin Pellervo pitkään maanviljelyyn keskittyvän Maatilan Pellervon kodinosastona. Sittemmin sisältö on laajentunut ja eriytynyt, ja osuustoimintaliikkeen asialle perustetusta vihkosesta on kasvanut vaikuttava mediatalo: Maanviljelylle on oma mediansa, kotieläintuotannolle omansa (Eläin), ja elämänmakuisille, ylin kyllin ilonaiheita arkeen tarjoavalle Kodin Pellervolle
Järjestö
Pellervon lausunto Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan toimijoiden strategiset painopisteistä, toimialoista ja osaamiskeskittymistä
Pellervo tuo lausunnossaan esiin painopistevalintojen riskit ja mahdollisuudet sekä korostaa tasapuolisen ja monimuotoisen elinkeinopolitiikan merkitystä. Lisäksi nostetaan osuuskuntien rooli ja esitetään konkreettisia ehdotuksia rahoitus- ja tukijärjestelmien kehittämiseksi sekä alueellisen potentiaalin hyödyntämiseksi.
Ehdota Vuoden osuustoimintatekoa!
Pian on aika jälleen nostaa esiin mitä puhuttelevaa on jokin osuuskunta, -pankki tai keskinäinen vakuutusyhtiö äskettäin tehnyt: Uusi avaus paikallisyhteisön hyväksi? Painava jäsenhyöty? Innovatiivinen tapa olla osuustoiminnallinen? Pellervon Päivässä 2. huhtikuuta 2025 tullaan julkistamaan toisen kerran Vuoden osuustoimintateko.
Copa-Cogeca: Maatalousosuuskunnat vahvistavat viljelijöiden asemaa ja kilpailukykyä Euroopassa
Euroopan viljelijöiden ja maatalousosuuskuntien edunvalvontaorganisaatio Copa-Cocega julkaisi eurooppalaisten maatalousosuuskuntien toiminnasta kattavan yhteenvedon. Maatalousosuuskunnat mahdollistavat viljelijöiden yhteistyön tuottamiensa tuotteiden keräämisessä, jalostamisessa ja markkinoinnissa. Ne eroavat muista yritysmuodoista siinä, että ne ovat viljelijäjäsentensä omistamia ja hallitsemia, ja jäsenet voivat hyödyntää palveluja omaksi edukseen. Euroopassa maatalousosuuskunnilla on vahva asema erityisesti maitosektorilla, jossa niiden markkinaosuus on lähes 60 prosenttia.
Tapahtumat
Pellervon Päivä 2025
Pellervon Päivän 2025 teemana on: Osuuskuntien uusi aika! Arvopohjaisuus ja kiinnostus yritysten yhteiskunnallista roolia kohtaan ovat kasvaneet, ja vaatimus kohti kestävää ja uudistavaa taloutta voimistuu. Tämä avaa osuustoiminnalle mahdollisuuden erottua ja toimia jopa muutosjohtajana, sillä osuuskuntien ytimessä on kestävyys, kohtuullisuus ja yhteisöllisyys. Pellervon Päivässä haluamme keskustella siitä, miten nämä arvot näkyvät yritystoiminnassa ja ottavatko osuuskunnat
Vastuullisuus
S-ryhmä: vastuullisempien tekstiilimateriaalien osuus kasvaa marketmuodissa
S-ryhmän omissa merkeissä ja oman maahantuonnin tuotteissa käytetään kasvavassa määrin vastuullisempia raaka-aineita kuten vastuullisesti tuotettua puuvillaa ja ympäristöystävällisempiä kierrätyskuituja. Tänä syksynä Prisman uutuusmallistoissa nähdään runsas valikoima tuotteita, joissa on käytetty Cyclo-kierrätyskuitua. Toisin kuin monen muun materiaalin tuotannossa, Cyclo-kuidun valmistuksessa ei käytetä laisinkaan vettä tai kemikaaleja. S-ryhmän omissa merkeissä ja oman maahantuonnin tuotteissa käytetään kasvavassa määrin
Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä
Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.
Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta
Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä – mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä – mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.
Blogit
Osuustoiminta Suomen itsenäisyyden rakentajana
Kun Suomi saavutti itsenäisyytensä vuonna 1917, maa oli taloudellisesti ja sosiaalisesti varsin haavoittuvainen. Koko kansan osallistuminen hyvinvoinnin rakentamiseen oli välttämätöntä, ja osuustoiminta tarjosi tähän erinomaiset työkalut.
Vaalikevät 2025 – paikallinen päätöksenteko ratkaisee alueiden menestyksen
Huhtikuussa 2025 järjestetään kuntavaalit sekä aluevaalit. Kun sote-palvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueiden vastuulle, kuntien rooli on muuttunut. Mutta mitkä ovat kuntien keskeisimmät tehtävät tulevaisuudessa, ja miksi paikallinen päätöksenteko on niin tärkeää erityisesti osuuskunnille?
Onko euro ainoa arvo sote-palveluissa?
Hyvinvointialueet ovat tilanteessa, jossa hoitojonot pitenevät, henkilökunnan saatavuus heikkenee ja rahoituksen alijäämät kasvavat. Näiden akuuttien ja kroonistuneiden ongelmien ratkaiseminen vaatii enemmän kuin pelkkää taloudellista tasapainoilua. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elintärkeitä, aina ennaltaehkäisevästä työstä hengenpelastukseen. Siksi on syytä kysyä: onko raha ainoa arvo, jolla näitä ongelmia ratkotaan?
Videot
Miksi osuuskunta? Oikean yritysmuodon valinta -webinaarin tallenne nyt saatavilla
22. lokakuuta 2024 järjestetyssä webinaarissamme lakiasianjohtaja Anne Ekonoja ja vastuukoordinaattori Jarmo Hänninen syvensivät ymmärrystä osuuskuntamuodosta ja sen eroista osakeyhtiöön verrattuna.
Miten Suomen taloudella menee? Pellervon Aamun webinaarivideo (45 min)
Pellervon Aamussa PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen keskusteli Pellervon toimitusjohtajan Mari Kokon kanssa Suomen Talouden tilasta. Lahtisen mukaan Suomen talous on ensi vuonna suuntaamassa kasvuun, mutta kasvun jatkuminen ei ole itsestäänselvyys. Hän korosti laskevien korkojen ja inflaation hidastumisen parantavan suomalaisten ostovoimaa, mutta epävarmuus rajoittaa kulutusta. Lahtinen nosti esiin myös työperäisen maahanmuuton merkityksen, sillä ilman ulkomaista työvoimaa Suomi
Omistajan tahto hallitustyöskentelyssä – Pellervon Aamu -tallenne (46 min)
Tallenne 5.6. pidetystä webinaarista. Miten jäsenomisteisen yrityksen hallinnossa toimiminen eroaa muista yrityksistä? Miten hallituksissa kuullaan omistajan ääntä, miten sen kuulemista voisi kehittää?