Hannes Gebhardin muistolaatta paljastetaan Kajaanissa 4.2.

Yhteiskunnallisen ajattelijan ja uudistajan tohtori Hannes Gebhardin muistolaatta paljastetaan tiistaina 4.2.2014 klo 10 Kajaanin Raatihuoneentorilla.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Hannes Gebhardin (1864-1933) syntymästä. Muistolaatta paljastetaan Pellervo-Seuran ja Kainuun yhteistoimintakerhon aloitteesta yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa.

Kajaani oli Gebhardin nuoruuden kotikaupunki vuosina 1870-1889, koska hänen isänsä toimi tuolloin metsänhoitajana Kainuussa. Elämänkokemukset Kainuusta olivat merkittäviä nuoren Hanneksen ajattelun kehitykselle.

Hannes Gebhardin elämäntyön lähtökohtana olivat Suomen kansan eheyttäminen ja vähäväkisten elinmahdollisuuksien turvaaminen. Maanhankinta tilattomille, torpparikysymys, osuustoiminta ja pienviljelijöiden aseman parantaminen olivat tärkeitä johtotähtiä hänen elämäntyössään. Hän vaikutti lukuisten yritysten ja järjestöjen syntyyn, puoluelaitoksen kehitykseen ja toimi monissa yhteiskunnallisesti merkittävissä tehtävissä mm. yliopistossa ja kansanedustajana. Näkyvimmän ja vaikuttavimman uran hän teki osuustoiminnan parissa, mm. Pellervo-Seuran ja osuuskassojen johdossa.

Muistolaatan paljastustilaisuuden jälkeen klo 12.30 alkaa Pellervon Kainuun seminaari Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskuksen Kaukametsä-salissa (Koskikatu 4 A). Seminaarin teemana on Hannes Gebhardin merkitys suomalaiselle talouselämälle ja yhteiskunnalle.

Muistolaatan paljastus ja seminaari ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Hannes ja Hedvig Gebhardia koskevat verkkosivut www.pellervo.fi/gebhard

Lisätietoja Pellervosta:

toimitusjohtaja Sami Karhu, 0400 545 989, sami.karhu(a)pellervo.fi

Ilmoittautumiset seminaariin: järjestökoordinaattori Sinikka Huotari, 040 845 6841, sinikka.huotari(a)pellervo.fi

Jaa artikkeli

Lue myös