Ilkka Uusitalo: Osuuskuntamallia ei saa unohtaa soteratkaisuissa

Osuuskuntien kautta tarjotut palvelut tuovat uutta työtä sosiaali- ja terveysalan pienillekin yrittäjille ja mahdollistavat parempia palveluja varsinkin syrjäseutujen asukkaille. Koska voiton tavoittelu ei ole osuustoiminnan päätarkoitus, hinnat pystytään pitämään kohtuullisina.

Kun uutta sotelakia sorvataan parhaillaan, on tärkeää tunnistaa myös osuuskuntamallin tuomat mahdollisuudet, muistutti osuustoiminnan etujärjestö Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo vuosikokouspuheessaan perjantaina Helsingissä. 

Sotepalveluiden järjestäminen on iso ajankohtainen paikallinen ja samalla valtakunnallinen teema. Tässä aiheessa osuuskuntamallin mahdollisuuksia tunnetaan kunnissa vielä aivan liian vähän. Osuuskunnissa palvelujen tuottajina ovat paikalliset ammattilaiset, joten tulot jäävät hyödyttämään paikkakuntaa.

Uusitalon mukaan sote-alan esimerkki kuvaa osuustoiminnan haasteita laajemminkin. Yritysmalli on hyvä, suorastaan erinomainen. Se istuu tähän aikaan loistavasti, koska se vastaa modernin ajan huutoon – palvelee yhteisöllisiä tarpeita ja päätyy luontevimmin kestäviin ratkaisuihin. Sitä ei vain tunneta tarpeeksi eikä siitä puhuta silloin, kun olisi paikkoja puhua. Tähän täytyy saada muutos, hän totesi vuosikokousväelle.  

Osuustoiminnallisella yrityksellä kohtalonyhteys omaan toimialueeseen

Pellervon vuosikokouksen vieraspuhujana oli LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa, jonka teemana oli tulevaisuudenusko koronan mullistamassa maailmassa. Hän kysyi osanottajilta, että kun valtio ja markkinat sakkaavat, onko osuustoimijoilla rohkeutta ottaa suurempaa roolia yhteiskunnan toimivuuden turvaamiseksi?

Kestävä rahavirta yhteiskuntaan syntyy vain yrityksissä, yhtiömuodosta välittämättä. Osuustoimintayrityksillä on aina vahva yhteys toimialueeseensa, omistajat ovat aina läsnä. Kriisiaikoina on ennenkin nähty, että nämä yritykset ovat erityisen ratkaisuhakuisia ja aikaansaavia, hän kannusti kokouksen osallistueita Pellervon jäsenyritysten ja -yhteisöjen edustajia.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervo hakee korkeakouluharjoittelijaa

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo etsii korkeakouluharjoittelijaa määräaikaiseen työsuhteeseen sopimuksen mukaan alkaen maalis-toukokuussa 2024. Harjoittelun kokoaikainen kesto on 2-3 kuukautta, mutta työtunnit voi jakaa haluamallaan tavalla 20-37,5 viikkotunniksi. Harjoittelijan tehtävänä on selvittää lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa toimivien oppilaitos- ja opiskelijaosuuskuntien nykytilaa ja kehittämistarpeita.

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

Petri Pitkänen jatkaa Pellervon hallituksen puheenjohtajana

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon hallituksen puheenjohtajaksi on nimetty LähiTapiola -ryhmän johtaja, espoolainen Petri Pitkänen. Hänen valintansa uudelle kolmevuotiskaudelle eli vuosiksi 2023-26 hallituksessa teki järjestön valtuuskunta, joka kokousti perjantaina Helsingissä.