Ilkka Uusitalo: Osuuskuntamallia ei saa unohtaa soteratkaisuissa

Osuuskuntien kautta tarjotut palvelut tuovat uutta työtä sosiaali- ja terveysalan pienillekin yrittäjille ja mahdollistavat parempia palveluja varsinkin syrjäseutujen asukkaille. Koska voiton tavoittelu ei ole osuustoiminnan päätarkoitus, hinnat pystytään pitämään kohtuullisina.

Kun uutta sotelakia sorvataan parhaillaan, on tärkeää tunnistaa myös osuuskuntamallin tuomat mahdollisuudet, muistutti osuustoiminnan etujärjestö Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo vuosikokouspuheessaan perjantaina Helsingissä. 

Sotepalveluiden järjestäminen on iso ajankohtainen paikallinen ja samalla valtakunnallinen teema. Tässä aiheessa osuuskuntamallin mahdollisuuksia tunnetaan kunnissa vielä aivan liian vähän. Osuuskunnissa palvelujen tuottajina ovat paikalliset ammattilaiset, joten tulot jäävät hyödyttämään paikkakuntaa.

Uusitalon mukaan sote-alan esimerkki kuvaa osuustoiminnan haasteita laajemminkin. Yritysmalli on hyvä, suorastaan erinomainen. Se istuu tähän aikaan loistavasti, koska se vastaa modernin ajan huutoon – palvelee yhteisöllisiä tarpeita ja päätyy luontevimmin kestäviin ratkaisuihin. Sitä ei vain tunneta tarpeeksi eikä siitä puhuta silloin, kun olisi paikkoja puhua. Tähän täytyy saada muutos, hän totesi vuosikokousväelle.  

Osuustoiminnallisella yrityksellä kohtalonyhteys omaan toimialueeseen

Pellervon vuosikokouksen vieraspuhujana oli LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa, jonka teemana oli tulevaisuudenusko koronan mullistamassa maailmassa. Hän kysyi osanottajilta, että kun valtio ja markkinat sakkaavat, onko osuustoimijoilla rohkeutta ottaa suurempaa roolia yhteiskunnan toimivuuden turvaamiseksi?

Kestävä rahavirta yhteiskuntaan syntyy vain yrityksissä, yhtiömuodosta välittämättä. Osuustoimintayrityksillä on aina vahva yhteys toimialueeseensa, omistajat ovat aina läsnä. Kriisiaikoina on ennenkin nähty, että nämä yritykset ovat erityisen ratkaisuhakuisia ja aikaansaavia, hän kannusti kokouksen osallistueita Pellervon jäsenyritysten ja -yhteisöjen edustajia.

Jaa artikkeli

Lue myös