Vietnamin ensimmäinen PEFC-metsäsertifikaatti osuuskunta-allianssille

Vietnamilaisilla metsänomistajilla ei yksin ole käytännössä mahdollisuuksia metsänsä sertifiointiin, mutta osuuskunnan kautta kustannukset saadaan jaettua. Uuden kansallisen lainsäädännön ansiosta sertifiointi on nyt mahdollista myös osuuskuntien kaltaisille ryhmille ja niiden liittoumille. Tähän mennessä sertifioidut metsät ovat kuuluneet FSC:n piiriin ja pääasiassa suurille metsänomistajille kuten yrityksille muutamaa rajattua tapausta lukuun ottamatta.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun tuottajien osuuskunta omistaa sertifikaattinsa. FFD panosti tähän Vietnamissa seitsemän vuotta ja sekä tutkimus että hankkeen evaluaatio painottavat, että ilman tällaista koulutusta sertifikaatit ovat pientuottajien ulottumattomissa”, kertoo ohjelmajohtaja Tiina Huvio Food and Forest Development Finlandista.

Sertifioinnin avulla yritykset voivat varmistaa puutavaran alkuperän, mutta tämä ei ole ainoa etu. ”Tuotannon laatu voidaan taata asiakkaillemme, koska koko prosessi istutuksista jalostuslaitokseen on käsissämme. Ryhmäsertifiointijärjestelmän avulla uskomme myös, että pienten metsänomistajien osaaminen metsien kestävässä hoidossa kasvaa”, sanoo yhden mukana olevan osuuskunnan Bao Chaon varapuheenjohtaja Duong Tu Hao.

Tulevaisuudessa toivotaan, että sertifiointi myös kannustaa paikallisia metsäntuottajia pyrkimään kestävään metsätalouteen lyhytnäköisen yhteen lajiin perustuvan viljelyn sijaan. ”Mahdollisuus ryhmäsertifiointiin on tarvittava työkalu myös tässä suhteessa. Ilman maaseutuyhteisöjen sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä ei voi olla ympäristön kestävyyttä. Ryhmänä pienmetsänomistajilla on varaa kiinnittää huomiota myös kestävään metsänhoitoon”, muistuttaa Huen maa- ja metsätalousyliopistossa (HUAF) toimivan Keski-Vietnamin ilmastonmuutostutkimuskeskuksen (CCCSC) johtaja, tohtori Ho Than Ha.

”Aikaisempi kokemus on todistanut, että pientuottajien mahdollisuudet ansaita paremmin metsätaloudesta ovat vahvasti linkittyneet heidän mahdollisuuksiinsa saada teknistä tukea metsänhoidossa ja markkinointitukea”, Huvio huomauttaa. ”Osuuskuntamalli on toimiva mahdollistaen yhteiskoulutukset, -ostot ja markkinoinnin. FFD:n ja Savotan pitkäkestoinen asiantuntijatuki oli ratkaiseva tekijä sertifioinnin saamiselle.”

Lue myös Osuustoiminta-lehden viime kevään artikkeli Metsäosuuskunnat kehittyvät lupaavasti Vietnamissa

Tekstin alkuperäisversio: Kaijaleena Runsten/MT

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon lausunto Valtioneuvoston periaatepäätöksestä yrittäjyyteen

Luonnoksessa valtioneuvoston yrittäjyyden periaatepäätökseksi on tunnistettu keskeiset yrittäjyyden edistämisen toimet, joita tarvitaan. Yritysten luottamusta työllistää, kehittää liiketoimintaa ja investoida Suomessa sekä kasvaa ja kansainvälistyä tarvitaan. On myös lisättävä luottamusta siihen, että Suomessa kannattaa ryhtyä yrittäjäksi. Suomen tulee olla myös houkutteleva ulkomaalaisille työntekijöille ja opiskelijoille.

Tilaa uutiskirje