Ilkka Uusitalo: Ukrainan kriisi on myös meidän kriisimme  

Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunta kokoontui kevätkokoukseensa etäyhteydellä 3. maaliskuuta. Puheenjohtaja Ilkka Uusitalo avasi kokouksen seuraavin sanoin:

Osuustoiminta on kansainvälinen, taloudellista ja sosiaalista kehitystä sekä rauhaa rakentava liike. Osuustoiminta on osa kansalaisyhteiskuntaa, ihmisten välistä yhteistoimintaa yli rajojen; lopulta varsin konkreettinen pyrkimys ja päämäärä rakentaa globaalia kehitystä.

Ukrainan sodan kärjistyminen on inhimillinen kriisi ja poliittinen järkytys. Sillä on laaja merkitys Suomen turvallisuusympäristöön, kansantalouteen, toimialojen ja jäsenyritystemme toimintaan eri aloilla: finanssialaan, kauppaan, elintarviketalouteen, metsätalouteen jne. Aika näyttää missä ja miten syvästi. Vaikutukset ovat suoria ja välillisiä, joiden merkitys selviää päivä päivältä.

Moni jäsenyrityksemme on jo reagoinut ukrainalaisten hätään: S-ryhmä poisti valikoimistaan venäläiset tuotteet, Tradekan omistama Restel päätti luopua liiketoiminnasta Hartwall-Areenalla. Valio lopetti viennin Venäjälle ja LähiTapiola-yhtiöt lahjoittivat 300 000 euroa Punaiselle Ristille.

Sodan kiihtyminen Ukrainassa vaikeuttaa suomalaisen elintarvikeketjun toimintaa yhä pahemmin. Ukraina on toimittanut maailmanmarkkinoille runsaasti viljaa. Myös venäläisen viljan tulo markkinoille katkennee. Meidän vientimme Venäjälle – vaikka se on matalammalla tasolla kuin vielä 2014 Krimin kriisin aikaan – loppuu kokonaan.

Meillä Suomessa tilat ovat jo valmiiksi pahoissa vaikeuksissa, kun olemme kulkeneet kriisistä toiseen. Ennen tätä painoivat jo Krimi, koronavuodet, viime vuoden huono sato ja kustannuskriisi. Muun muassa energian ja lannoitteiden hintoihin ei ole näköpiirissä helpotusta. Inflaatio voi edelleen nousta. Entä kausityöntekijät? Ukrainalaiset työntekijät ovat olleet arvostettuja, mutta pääsevätkö he tulevana kesänä tänne?

Kansallinen huoltovarmuuteen on herätty viime vuosina yhä enemmän. Viimeistään nyt ne pitää ottaa tosissaan. Emme voi luottaa siihen, että ruokaturva voidaan hoitaa tuonnilla. Tämä on kaikkien elintarvikeketjun toimijoiden yhteinen asia maatilojen tuotantopanoksien toimittajista kauppaan ja kuluttajan valintoihin asti.

Katson tässä maailmaa meidän silmälasien läpi. En unohda sitä, että olennaista on nyt kuitenkin pelastaa ihmishenkiä Ukrainassa – ja saada sota loppumaan. Muutkin asiat voidaan sitten ratkaista.

Nyt on tärkeintä vastustaa sotaa syvän arvolähtökohtaisesti. Väkivalta on tuomittava. Itsenäisen valtion suvereniteetin loukkaaminen on väärä teko.

Jaa artikkeli

Lue myös