Ruokatieto: Vientikiellon vaikutusten vähentäminen mahdollista kotikonstein

Ruokatieto Yhdistys tiedotti tavoista lieventää suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteiden Venäjän vientikiellon vaikutuksia.

Venäjälle vietyjen raaka-aineiden ja elintarvikkeiden yhteenlaskettu arvo oli 430 milj € vuonna 2013. Ruokatieto ehdottaa ratkaisuksi suomalaisten tuotteiden syömistä. Vuonna 2013 maitopohjaisia tuotteita tuotiin 407 milj e arvosta, eli lähes yhtä paljon kuin koko Venäjän ruokavientimme.

”Kun Venäjälle suuntautuneen ruokavientimme jakaa Suomen väkiluvulla, saadaan tulokseksi noin 80 €. Kun tuohon lisätään väliportaiden katteet, on summa tavallisin kauppahinnoin reilun satasen kansalaista kohden. Mikäli tuolla summalla jokainen suomalainen söisi enemmän suomalaista ruokaa yhden vuoden ajan, olisi Venäjän viennin tyssäys kuitattu”, Ruokatiedosta kerrotaan.

”Tilanteen ratkaisu vaatii poliittisia ja diplomaattisia keinoja, mutta jokainen suomalainen voi omilla ostopäätöksillään vaikuttaa vientikiellon haittoja heikentävästi. Kotimaista suosivilla valinnoilla me kaikki voimme antaa panoksemme suomalaisten työllisyyden ja kansantalouden puolesta”, yhdistyksestä kiteytetään.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.