Ruokatieto: Vientikiellon vaikutusten vähentäminen mahdollista kotikonstein

Ruokatieto Yhdistys tiedotti tavoista lieventää suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteiden Venäjän vientikiellon vaikutuksia.

Venäjälle vietyjen raaka-aineiden ja elintarvikkeiden yhteenlaskettu arvo oli 430 milj € vuonna 2013. Ruokatieto ehdottaa ratkaisuksi suomalaisten tuotteiden syömistä. Vuonna 2013 maitopohjaisia tuotteita tuotiin 407 milj e arvosta, eli lähes yhtä paljon kuin koko Venäjän ruokavientimme.

”Kun Venäjälle suuntautuneen ruokavientimme jakaa Suomen väkiluvulla, saadaan tulokseksi noin 80 €. Kun tuohon lisätään väliportaiden katteet, on summa tavallisin kauppahinnoin reilun satasen kansalaista kohden. Mikäli tuolla summalla jokainen suomalainen söisi enemmän suomalaista ruokaa yhden vuoden ajan, olisi Venäjän viennin tyssäys kuitattu”, Ruokatiedosta kerrotaan.

”Tilanteen ratkaisu vaatii poliittisia ja diplomaattisia keinoja, mutta jokainen suomalainen voi omilla ostopäätöksillään vaikuttaa vientikiellon haittoja heikentävästi. Kotimaista suosivilla valinnoilla me kaikki voimme antaa panoksemme suomalaisten työllisyyden ja kansantalouden puolesta”, yhdistyksestä kiteytetään.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.