Osuustoiminnan vuosikirja julkaistiin

Osuustoiminta-lehden erikoisnumero osuustoiminnan vuosikirja julkaistiin. Numero tarkastelee 2013 vuoden osuustoimintaa lukujen valossa. Samalla ilmestyi myös Osuustoiminnan yhteiskuntavastuu 2014 -teema.

jorma-savolainen
Jorma Savolainen

Vuosikirjan pohjalta järjestettiin julkaisuseminaari 29.8. Maalaistentalossa Helsingissä. Tilaisuudessa kuultiin Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimin jäsenten alustuksia vuosikirjan sisältöön.

Yleiskatsauksen osuustoimintayritysten tilaan luonut Jorma Savolainen korosti puheenvuorossaan vahvan omavaraisuusasteen merkitystä yritysten toimintakyvylle. Omavaraisuusaste nousee erityisen tärkeään asemaan suurien investointien yhteydessä, joita osuustoiminnan piirissä on viimeaikoina ollut useita.

”OP-Pohjola-ryhmä ja Metsä Group ovat ilman muuta palkintokorokkeella. OP-Pohjola-ryhmä lunasti 3,4 miljardin euron investoinnilla Pohjola Pankin pois pörssistä ja kruunasi asiakasomistajan kuninkaaksi. Metsä Groupin korpivaellus päättyi, ja ilmoitus 1,1 miljardin euron biotehdasinvestoinnista otettiin todella innolla vastaan tasavallassa”

yrjo-kotisalo
Yrjö Kotisalo

Yrjö Kotisalo valotti seminaarissa S-Ryhmän tilannetta vähittäiskaupassa. Hän kertoi, että ryhmällä ei ollut reaalikasvua 2013, vaikka sen markkinajohtajan asema kuitenkin vahvistui.

”SOK:n toimintoja organisoidaan nyt uudelleen: puretaan päällekkäisyyksiä ja selkeytetään vastuualueita. Kenttäjohtajakin katsottiin jälleen tarpeelliseksi. Arttu Laineella riittää haasteita. Käyttötavarakaupan raskas ja epäselvä matriisiorganisaatio muuttuu siten, että rautakauppa, tavaratalokauppa ja erikoisliikkeet saavat omat vastuuorganisaationsa kuten on ollut joskus ennenkin”, Kotisalo kirjoittaa vuosikirjassa.

perttu-pyykkonen
Perttu Pyykkönen

Tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen PTT:stä pohjusti maitosektorin, munapakkaamojen ja vihennesosuuskuntien tilannetta. Hän kertoi, että maitosektorilla meni hyvin ennen Venäjän vastapakotteita ja maidon tilityshinta oli ennätystasolla.

”Hyvän markkinatilanteen seurauksena osuuskunnat pystyivät korottamaan tuottajahinnat ennätystasolle ja maksamaan edelleen selvästi keskimääräistä korkeamman jälkitilin” kirjoittaa Pyykkönen vuosikirjan analyysissään.

mmk
Mauno-Markus Karjalainen

Mauno-Markus Karjalainen kertoi Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n World Cooperative Monitorin tuloksista, joiden mukaan Suomi on edelleen vahvin osuustoimintamaa, kun mitataan liikevaihtoa suhteessa asukasmäärään.

Osuustoimintalehdessä Karjalainen käsittelee osuuskuntien yhteiskuntavatuuta:

”Valio, Atria, Metsä Group, LähiTapiola ja OP-Pohjola-ryhmä ovat ottaneet vastuuseurannan vakavasti. Atrialta ilmestyi jo viides yritysvastuuraportti. Vielä kattavammin viiden vuoden lukusarjat julkisti Valio”, hän kirjoittaa.

”OP-Pohjola-ryhmän tavoite on toimia vastuullisuudessa alansa edelläkävijänä Suomessa. Tavoitteena on myös tarjota jäsenille finanssialan parhaat keskittämisedut.”

Lisää Osuustoiminnan vuosikirjasta Osuustoiminta-lehden kotisivuilla http://otlehti.pellervo.fi.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.