Osuustoiminnalta 400.000 €:n lahjoitus Helsingin yliopistolle

Osuustoimintamalliin kohdistuu laajenevaa mielenkiintoa. Yhteistyö Helsingin yliopiston ja koko yliopistoverkoston kanssa vastaa nousevaan kiinnostukseen. ”Yritysmalli ei ole luontaisesti saanut sellaista huomiota yliopistoissa kuin se olisi mielestämme ansainnut siihen nähden, mikä merkitys sillä on talouselämässä”, toteaa Osuustoiminnan neuvottelukunnan puheenjohtaja Martti Asunta lahjoituskirjojen luovutustilaisuudessa 21. huhtikuuta.

Hän jatkoi, että osuustoiminnan aseman kohentaminen ei ole vain suomalainen kysymys. ”YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta 2012 seuranneen kansainvälisen osuustoiminnan vuosikymmenen ohjelmaan kuuluu osuustoimintaa koskevan ymmärryksen lisääminen. Siinä tarvitaan yliopistolaitosta, jossa uutta tietoa tuotetaan ja nuoriso kasvatetaan avaintehtäviin yhteiskunnassa.”  Suomalaisissa osuuskunnissa ja niihin rinnastettavissa keskinäisissä yrityksissä on yli seitsemän miljoonaa jäsenyyttä ja osakkuutta. Suomi onkin maailman osuustoiminnallisin maa.

Kansallista osuustoimintaopetusta ja -tutkimusta johdetaan Helsingin yliopiston toimesta valtakunnallisessa Co-op Network Studies -yliopistoverkostossa, johon kuuluu seitsemän muuta yliopistoa: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.

Lahjoituksen toteuttavat käytännössä Osuustoiminnan neuvottelukunnan seuraavat osapuolet: Pellervo-Seura ry 180.000 €, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta 100.000 €, OP-Pohjola-ryhmän tutkimus-säätiö 100.000 € ja Osuuskunta Tradeka 20.000 €.

Osuustoiminnan neuvottelukunnan tarkoituksena on toimia suomalaisten osuustoiminnallisten järjestöjen ja yritysten yhteistyöelimenä. Vuonna 2001 käynnistynyt neuvottelukunta työskentelee osuustoiminnan keskustelufoorumina, kehittäjänä ja edunvalvojana. Neuvottelukunta vie läpi osuustoiminnallisten yritysten yleisiä toimintaedellytyksiä parantavia hankkeita. Osuustoiminnan neuvottelukunnan jäsenorganisaatiot ovat Pellervo-Seura ry, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta, Osuuskunta Tradeka ja OP Osuuskunta.

”Kyse on hyvin suuresta lahjoituksesta, josta yliopisto on kiitollinen. Osuustoiminnan opetuksen tuloksellinen edistäminen Helsingin yliopistossa on yhteinen tavoitteemme. Haluamme olla myös eturintamassa edistämässä yhteisöllisiä oppimisympäristöjä, jotka perustuvat uusiin teknologioihin”, toteaa Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson.

Hän arvioi, että osuustoiminta on tulevaisuudessa yhä vahvemmin yliopiston tutkimushankkeissa mukana. Opiskelija voi tehdä vaikkapa osuustoiminnan sivuaineopinnot verkko-opintoina ja yhdistää kurssit myös laajempiin kokonaisuuksiin. Wilhelmssonin mukaan yritysmallin omaksuminen on tärkeää, kun opiskelijoilta vaaditaan entistä laaja-alaisempaa osaamista eri aihealueilta.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.