Osuustoiminnalta 400.000 €:n lahjoitus Helsingin yliopistolle

Osuustoimintamalliin kohdistuu laajenevaa mielenkiintoa. Yhteistyö Helsingin yliopiston ja koko yliopistoverkoston kanssa vastaa nousevaan kiinnostukseen. ”Yritysmalli ei ole luontaisesti saanut sellaista huomiota yliopistoissa kuin se olisi mielestämme ansainnut siihen nähden, mikä merkitys sillä on talouselämässä”, toteaa Osuustoiminnan neuvottelukunnan puheenjohtaja Martti Asunta lahjoituskirjojen luovutustilaisuudessa 21. huhtikuuta.

Hän jatkoi, että osuustoiminnan aseman kohentaminen ei ole vain suomalainen kysymys. ”YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta 2012 seuranneen kansainvälisen osuustoiminnan vuosikymmenen ohjelmaan kuuluu osuustoimintaa koskevan ymmärryksen lisääminen. Siinä tarvitaan yliopistolaitosta, jossa uutta tietoa tuotetaan ja nuoriso kasvatetaan avaintehtäviin yhteiskunnassa.”  Suomalaisissa osuuskunnissa ja niihin rinnastettavissa keskinäisissä yrityksissä on yli seitsemän miljoonaa jäsenyyttä ja osakkuutta. Suomi onkin maailman osuustoiminnallisin maa.

Kansallista osuustoimintaopetusta ja -tutkimusta johdetaan Helsingin yliopiston toimesta valtakunnallisessa Co-op Network Studies -yliopistoverkostossa, johon kuuluu seitsemän muuta yliopistoa: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.

Lahjoituksen toteuttavat käytännössä Osuustoiminnan neuvottelukunnan seuraavat osapuolet: Pellervo-Seura ry 180.000 €, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta 100.000 €, OP-Pohjola-ryhmän tutkimus-säätiö 100.000 € ja Osuuskunta Tradeka 20.000 €.

Osuustoiminnan neuvottelukunnan tarkoituksena on toimia suomalaisten osuustoiminnallisten järjestöjen ja yritysten yhteistyöelimenä. Vuonna 2001 käynnistynyt neuvottelukunta työskentelee osuustoiminnan keskustelufoorumina, kehittäjänä ja edunvalvojana. Neuvottelukunta vie läpi osuustoiminnallisten yritysten yleisiä toimintaedellytyksiä parantavia hankkeita. Osuustoiminnan neuvottelukunnan jäsenorganisaatiot ovat Pellervo-Seura ry, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta, Osuuskunta Tradeka ja OP Osuuskunta.

”Kyse on hyvin suuresta lahjoituksesta, josta yliopisto on kiitollinen. Osuustoiminnan opetuksen tuloksellinen edistäminen Helsingin yliopistossa on yhteinen tavoitteemme. Haluamme olla myös eturintamassa edistämässä yhteisöllisiä oppimisympäristöjä, jotka perustuvat uusiin teknologioihin”, toteaa Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson.

Hän arvioi, että osuustoiminta on tulevaisuudessa yhä vahvemmin yliopiston tutkimushankkeissa mukana. Opiskelija voi tehdä vaikkapa osuustoiminnan sivuaineopinnot verkko-opintoina ja yhdistää kurssit myös laajempiin kokonaisuuksiin. Wilhelmssonin mukaan yritysmallin omaksuminen on tärkeää, kun opiskelijoilta vaaditaan entistä laaja-alaisempaa osaamista eri aihealueilta.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.