OT-lehti: Osuuskunnat vahvoilla matkailussa

S-ryhmän ja Tradekan hotellit ovat vahvoilla Suomen hotellibisneksessä. Tradekaan kuuluva Restel ilmoittaa olevansa Suomen johtava hotelli- ja ravintola-alan palveluyritys. Yhteenlaskettuna S-ryhmän Sokotelilla ja alueosuuskaupoilla on kuitenkin enemmän hotelleja ja vuodepaikkoja. Molemmat ryhmät ovat vahvasti kasvattaneet toimintaansa, uutisoi tuore Osuustoiminta-lehti.

Osuustoiminnallisilla yrityksillä on hallussaan yli kolmannes Suomen hotellikapasiteetista. S-ryhmän osuus maamme hotellihuoneista on lähes 20 prosenttia ja Restelin noin 15 prosenttia.

Matkailualan tunnusluvut kehittyivät Suomessa suotuisasti vuoteen 2014 saakka. Positiivinen vire oli peräisin erityisesti venäläisten matkailijoiden kasvavista määristä. Venäjän ruplan heikkenemisen vuoksi muutos on ollut raju. Viime vuonna venäläisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa vähenivät 25 prosenttia ja tämän vuoden alussa vielä 17 prosentin tahtia. Matkailualalla on tällä hetkellä varovaisen optimistiset odotukset.

”Jää on sulamassa ja näköpiirissä on orastavaa kasvua”, kiteyttää Restel Oy:n ketjujohtaja Gabor Pusztai.

Venäläismatkustajien määrä on ollut edelleen laskusuunnassa, mutta erityisesti Aasiasta on tullut uusia asiakkaita. Suomalaisten osalta hotelliyöpymiset supistuivat niukasti vielä tämän vuoden alkukuukausina.

Majoitusmäärät ovat ketjujohtaja Harri Ojanperän mukaan kehittyneet S-ryhmän hotelleissa viime kuukausina odotusten mukaan. Keväästä ja alkukesästä odotetaan edellisvuotta vilkkaampaa.

”Optimismia on, mutta hotellivarausten aikajänne on lyhyt. Lomapäätöksiä tehdään lyhyellä aikavälillä, joten heinäkuun osalta ei vielä ennusteita ole olemassa.”

Tämän hetken näkymä on, että kotimaan liikematkustus on lisääntymässä. Toinen hotelliyöpymistensä määrää kasvattava ryhmä ovat S-ryhmän asiakasomistajat, joiden aktiivisuus on korvannut venäläismatkustajien vähenemistä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.