Maito-osuuskunnat avainasemassa sektorin kilpailukyvyn parantamisessa

Tuottajaosuuskuntien Eurooppajärjestö Cogeca järjesti keskiviikkona 29.6. Maitoalan Business Forumin Brysselissä. Seminaarissa todettiin, että maito-osuuskunnat ovat avainasemassa sektorin kilpailukyvyn parantamisessa sekä maidontuottajien pitkän aikavälin taloudellisen aseman turvaamisessa.

Cogecan puheenjohtaja Thomas Magnusson painotti miten merkittävällä tavalla maito-osuuskunnat auttavat maidontuottajia saamaan paremman hinnan sekä miten tärkeää osuuskuntien kehittäminen on erityisesti nykyisessä markkinatilanteessa: ”EU:n maitomarkkinat ovat vakavassa kriisissä ja hintataso on romahtanut yli 40% siitä mitä se oli kaksi vuotta sitten, minkä lisäksi hintojen vaihtelu markkinoilla kasvaa jatkuvasti”.

Magnusson kertoi, että EU komission hiljattain tekemä tutkimus vahvistaa, että osuuskuntien suuri markkinaosuus tietyllä sektorilla tai maassa voi nostaa hintatasoa ja vähentää hintojen vaihtelua, kuten nyt näemme maitosektorilla. On siis elintärkeää rohkaista maito-osuuskuntien perustamista ja kehittymistä. Maito-osuuskunnat tarjoavat ainutlaatuisia taloudellisia etuja viljelijäjäsenilleen, koska ne tarjoavat myyntikanavia, kilpailukykyisemmät ostohinnat ja turvatut tulot sekä suotuisammat pitkän aikavälin näkymät.

Magnusson kuitenkin muistutti, että hyvä hallinto on avainasemassa. Suurimmissakin kansainvälisissä maito-osuuskunnissa hallintorakenne on hyvin kehittynyt ja viljelijäjäsenen ääni kuuluu ja heillä on vaikutusvaltaa päätöksiin.

”Maitotuotteiden kysynnän odotetaan kasvavan 2% vuodessa maailmanlaajuisesti, joten alan on oltava kilpailukykyinen hyödyntääkseen markkinoiden mahdollisuudet ja osuuskunnat mahdollistavat tämän viljelijöille. Maito-osuuskunnilla on merkittäviä mahdollisuuksia joillakin kasvavilla markkinasegmenteillä EU:ssa sekä maailmanmarkkinoilla. Lisäksi on mahdollisuuksia edelleen investoida innovatiivisiin ratkaisuihin, kuten resurssien tehokkaampaan hyödyntämiseen. EU maiden välillä voisi myös olla enemmän rajat ylittävää yhteistyötä”, Magnusson lisää.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.