Tunnustusta suomenkarjan kasvattajille

Faba osk ja VikingGenetics haluavat nostaa esiin ja kiittää Suomen alkuperäisten nautarotujen eteen tehdystä työstä ansioituneita tahoja. Tunnustukset jaetaan juhlavuoden Farmari 2017 näyttelyssä lypsykarjakehässä Seinäjoella keskiviikkona 14.6.2017 klo 15.00.

Faba kertoo tiedotteesaan, että se on myöntänyt kolmelle suomenkarjan kasvattajalle jalostuksen ansiomerkkejä. Hopeinen ansiomerkki Marja Kylänpäälle ja pronssiset Jussi Kuukasjärvelle ja Harri Ala-Kapeelle. Marja Kylänpää on ansioitunut suomenkarjankasvattaja Salosta. Harri Ala-Kapee työskentelee Ahlmanin koulutilalla, joka toimii yhtenä geenipankkikarjana. Jussi Kuukasjärvi on Suomen Alkuperäiskarjayhdistyksen puheenjohtaja ja on työskennellyt Pelson vankilatilalla.

Lisäksi annetaan kunniakirja viimeisen vuoden aikana keinosiemennykseen valittujen suomenkarjarotuisten sonnien kasvattajille.

Suomenkarjan eteen tehdystä työstä Faba myösni tunnustuspalkinnon lapinlehmien geenipankkikarjalle, jota kasvatetaan Pelson vankilassa (Rikosseuraamusvirasto). Pelson vankilatilalla aloitet­tiin lapinlehmien suojelutyö 1980-luvun puolessa välissä. Uhanalaisen rodun säilytys­työ on nojautunut Pelson vankilan karjaan. Pelson karjassa on teh­ty alkioiden huuhteluita ja vankilatilalla kasvatetuista sonneista on pakastettu sie­mennestettä geenipankkiin. Kun Pelso lähti mukaan la­pinlehmän suojelutalkoisiin, lapinlehmiä oli jäljellä noin 30. Nykyinen lapinlehmien määrä alkaa lähetä jo 500. Julki­shallinnollinen maatila on antanut siten erinomaisen mahdollisuuden lapinlehmä suojelutyön toteuttami­seen. Pelso on tällä hetkellä viimeinen vankilatila, jossa hoidetaan geenipankkikarjaa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ehdota Vuoden osuustoimintatekoa! 

Pian on aika jälleen nostaa esiin mitä puhuttelevaa on jokin osuuskunta, -pankki tai keskinäinen vakuutusyhtiö äskettäin tehnyt: Uusi avaus paikallisyhteisön hyväksi? Painava jäsenhyöty? Innovatiivinen tapa olla osuustoiminnallinen? Pellervon Päivässä 2. huhtikuuta 2025 tullaan julkistamaan toisen kerran Vuoden osuustoimintateko. 

Tilaa uutiskirje