POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennuste: Talouden kasvuvauhti ei hiivu ensi vuonnakaan, mutta kotitalouksien kulutus edelleen vahvasti velkavetoista

POP Pankin tuore kansalaissuhdanne-ennuste kertoo, että Suomen talouden kasvu on vihdoinkin kunnolla vauhdissa. Ripeästä talouskasvusta huolimatta työllisyys on Suomessa kohentunut hitaasti. Kuluttajien odotukset ovat valoisia, vaikka palkkojen nousu on ollut vaatimatonta. POP Pankin mukaan nyt tehtävät palkkaratkaisut ovat riittäviä kotitalouksien ostovoiman vahvistamisessa, mutta ne eivät kuitenkaan vaaranna viennin kasvua.

”Talouskasvun jatkuessa työllisyystilanne paranee ja työttömyyden lasku vauhdittuu. Näiden myötä työttömyysaste laskisi ensi vuonna nykyisen 8,6 prosentin sijaan 8,0 prosenttiin”, POP Pankin johtaja Timo Hulkko toteaa.

POP Pankki ennustaakin, että ensi vuonna työllisyyden paraneminen saa kotitaloudet kuluttamaan tulojen kasvua enemmän. Tämä tarkoittaa, että kotitalouksien velkaantuminen kasvaa edelleen.

”Palkankorotuksia ei juurikaan ole ollut, mutta ensi vuonna tilanne kääntyy, ja palkansaajien reaalitulot kasvavat hieman alle prosentin verran. Työeläkeläisten tilanne pysyy heikkona, koska ensi vuoden eläkkeitä nostetaan kuluvan vuoden matalan inflaation ja palkankorotusten perusteella. Yrittäjätulojen kasvuvauhti hiipuu tänä vuonna ja hidastuminen jatkuu ensi vuonna”, Hulkko sanoo.

Jaa artikkeli

Lue myös