HKScan on käynnistänyt sianlihan viennin Kiinaan

HKScan on käynnistänyt sianlihan viennin Forssan yksiköstään. Ensimmäinen kontti lähetettiin matkaan maanantaina 23.4.2018. Meritse toimitettavan 25 000 kilogramman erän määränpää Kiinassa on Tianjin Port.

”Kiinan sianlihamarkkinat ovat maailman suurimmat. Vahvuutemme Kiinassa määrän sijaan ovat tuotteemme hyvä maku ja korkea laatu sekä suomalaisten perhetilojen maailmanluokan osaaminen. Laatuvaatimukset sianlihalle Kiinassa ovat yhdet maailman tiukimmista”, kertoo HKScanin viennistä vastaava johtaja Jukka Nikkinen.

”Kiinalaiset hyödyntävät ruoanlaitossa sian kaikki ruhonosat. Asiakkaamme haluavat ostaa meiltä muun muassa kiinalaisessa keittiössä erittäin arvostettuja lihaisia porsaan luita ja sorkkia, jotka saattavat suomalaisista kuulostaa eksoottisilta. Kiinalaisessa keittiössä nämä ovat tärkeitä raaka-aineita. Näitä on mukana myös tässä ensimmäisessä vientierässä.”

Suomen vastuulliset maatalouskäytännöt tukevat vahvasti HKScanin kaupallisia tavoitteita. Eläinten terveys ja hyvinvointi ovat huipputasoa maailmanlaajuisissa vertailuissa ja rakentavat siten ainutlaatuista kilpailuetua. HKScan aikoo kaupallistaa Kiinassa perinteisesti myytävien tuotteiden lisäksi myös yleensä Pohjolan markkinoille myydyt premium-kategorian lisäarvotuotteet, kuten sisä- ja ulkofileet. Premium-kategoriassa avainasemassa on HKScanin Rypsiporsas® -innovaatio.

Seremoniassa nähtiin myös lohikäärmetanssi. Kiinalaisessa mytologiassa lohikäärme on vaurauden ja hyvän onnen symboli. Kuva Riku-Matti Akkanen.

”Olemme erittäin iloisia siitä, että odotettu vienti Forssan yksiköstämme on alkanut. Vienti avaa koko tuotantoketjulle uusia ansaintamahdollisuuksia ja luo uskoa suomalaisen ruoantuotannon kansainväliseen kilpailukykyyn. Meidän valttimme on vahva osaaminen koko Tilalta haarukkaan -arvoketjussamme niin sopimustiloillamme kuin omissa yksiköissämme”, sanoo toimitusjohtaja Jari Latvanen HKScanista.

HKScanin tavoitteena on myydä ensimmäisenä vuonna noin kolme miljoonaa kiloa sianlihaa Kiinaan ja kolminkertaistaa volyymi vuoteen 2020 mennessä. Tämän päivän sianlihantuotantoon suhteutettuna tämä merkitsee sitä, että vähintään viisi prosenttia suomalaisista sioista päätyisi HKScanin kautta kiinalaisiin ruokapöytiin.

”Suomalaiset päättäjät ja viranomaiset ovat tukeneet kotimaisen ruokateollisuuden vientiponnisteluja menestyksekkäästi. Lämpimät kiitokseni omasta ja koko HKScanin puolesta erinomaisesta työstä Maa- ja metsätalousministeriölle, Eviralle sekä muille viranomaisille niin Suomessa kuin Kiinassa. Lisäksi kiitän yhteistyökumppaneitamme Kiinassa ja Suomessa sekä omaa henkilöstöämme. Kiinalaiset yhteistyökumppanimme ovat auttaneet meitä ymmärtämään kiinalaista asiakasta ja kuluttajaa”, toteaa Latvanen.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.