Osuustoimintaprofessuurille jatkoa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston osuustoimintajohtamisen lahjoitusprofessuuri on saanut jatkoa. Asia julkistettiin OP Vallilassa pidetyssä keskustelutilaisuudessa, jonka olivat järjestäneet Osuustoiminnan neuvottelukunta ja OP Ryhmän tutkimussäätiö.

Lahjoitusprofessuuria hoitaa Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja, KTT Iiro Jussila Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT).

Professuurin ensimmäinen jakso käsitti vuodet 2013-2017 ja lahjoituksen myötä professuuri jatkuu kaksi lisävuotta. Professuuria hoitaa jatkossakin Iiro Jussilan vetämä LUT:n OT-tiimi. Tiimin jäsenet ovat olleet mukana ohjaamassa osuustoimintaan liittyviä kandi-, pro gradu- ja väitöskirjatöitä. He tekevät myös vierailevia luentoja muihin oppilaitokseen.

Tutkijat esiin! Alkaen vasemmalta gradua osuustoiminnasta tekevä Niko Silonsaari, tutkijat Noora Heino, Terhi Tuominen, Saila Rosas ja Kari Huhtala. Keskellä ot-professori Iiro Jussila.

Yksi professuurin päätavoitteista on osuustoimintatietämyksen edistäminen yhteiskunnassa ja ot-yrityksissä. Työn tuloksena on syntynyt esimerkiksi ot-johtamisen käsikirja Tiedolla, taidolla, intohimolla. Myös kymmeniä lehtijuttuja ja blogeja on käytetty osuustoimintayritysten strategiatyössä.

Osuustoiminnan neuvottelukunnan tavoitteisiin on kuulunut kannustaa myös uusiin ja alueellisiin hank-keisiin osuustoiminnan opetuksen ja tutkimuksen edistämiseksi. Tässä saavutettiinkin uusia askeleita. Mikkelin yliopistokeskukseen on perustettu kaksi uutta Lappeenrannan teknillisen yliopiston professuuria. Myös LUT:n OT-tiimi on ollut aloitteellinen professuurien saamiseksi.

Osuustoiminnan neuvottelukunnan muodostavat Osuustoimintakeskus Pellervo, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta, Osuuskunta Tradeka ja OP Osuuskunta.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.