Osuuskuntien asema pitää turvata myös Eurooppa-tasolla

”Euroopan unionin elinkeino- ja yrittäjyyspolitiikkaaon edistettävä yritysmallien moninaisuus ja osuuskuntien erityispiirteet huomioiden”, muistutti Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo Helsingissä pidetyssä Pellervon valtuuskunnan kokouksessa maanantaina 11. maaliskuuta.

”Tämä tarkoittaa, että yritysmallien monimuotoisuus huomioidaan paitsi lainsäädännössä myös esimerkiksi rahoituksen saamisessa ja koulutuksessa. Osuuskuntien sääntelyn on oltava tasapuolista muiden yritysmallien rinnalla”, Uusitalo alleviivasi.

Hänen mukaansa Euroopan etu on, että se kehittyy monipuolisesti ja ihmiset ovat laajasti mukana rakentamassa yhteiskuntia myös talouden alalla.

”Nykyaikaisessa yhteiskunnassa on tosiasia, että EU:n päätöksenteolla on meidän elämäämme vähintään yhtä suuri merkitys kuin kotimaan politiikalla. Tämä korostuu osuustoiminnan eri toimialoilla, joilla ylikansallinen päätöksenteko on valtasuonena ja EU:n sääntely on voimakasta.”

Europarlamenttivaalit ovat 26. toukokuuta 2019. Pellervo on julkaissut eurovaalitavoitteensa jo kuluvan vuoden alussa. Ne on ensimmäistä kertaa laadittu niin, että ne ovat yhteiset koko Euroopan osuustoiminnalle. Eurovaalitavoitteet on valmistellut yhteinen osuustoiminnan Eurooppa-järjestö Cooperatives Europe.

Tavoitteet ovat yhteiset kaikille EU:n jäsenmaiden osuustoimintajärjestölle. Eri maissa tavoitteet nostetaan esiin ehdokkaille ja uudelleen sitten valituksi tulleille. Painoarvo tulee siitä, että unionin alueella on 176 000 osuuskuntaa, 140 miljoonaa osuuskunnan jäsentä ja ne työllistävät suoraan 4,7 miljoonaa eurooppalaista.

Uusitalo korosti Pellervon panostavan erityisesti yhteiskunnalliseen edunvalvontaan ja kertovan toiminnastaan aktiivisemmin eri sidosryhmille. Näin vaalivuonna se on tietysti erityisen tärkeää.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.