OP Pohjois-Karjala ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa perustivat osuustoimintarahaston

OP Pohjois-Karjala ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat yhdessä perustaneet Liikesivistysrahastoon (LSR) Pohjois-Karjalan osuustoimintarahasto -nimisen erikoisrahaston.

OP Pohjois-Karjala ja PKO ovat molemmat lahjoittaneet 25 000 euroa, joten rahaston peruspääoma on 50 000 euroa. Rahaston tuotto ja muut sen pääomiin mahdollisesti lahjoitettavat varat käytetään osuustoiminnan tutkimukseen tai yritysmuotoa esittelevien korkeatasoisten seminaarien järjestelyihin. Apurahoja myönnetään ensisijaisesti Pohjois-Karjalaan joko Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen tai Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille sekä oppilaitosten edustajille, jotka hakevat rahoitusta perusopintojen jälkeisen tutkimuksen tekemiseen.

”Vaikka osuustoiminnalliset yritykset työllistävät maailmanlaajuisesti enemmän kuin ylikansalliset yritykset, toiminnan vaikuttavuuteen nähden osuustoiminta on yllättävän vähän tutkittu ja tunnettu yritysmuoto. Liikesivistysrahastolle tehty lahjoitus on selkeä jatkumo osuustoiminnallisen yritysmuodon tunnettuuden edistämistyössä. Halusimme tehdä lahjoituksen juuri nyt, koska PKO ja LSR viettävät tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuosiaan”, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

2017 suomalaiset osuustoiminnalliset yritykset lahjoittivat 700 000 euroa Itä-Suomen yliopiston kauppatieteelliselle koulutusalalle. Yhteislahjoituksen tekijöinä ovat Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO), Pohjois-Karjalan osuuspankit, Valio, Metsäliitto ja LähiTapiola Itä. Yritysten yhteislahjoituksen alullepanija ja koordinoija oli PKO. Tuo lahjoitus edisti kauppatieteen alan koulutuksen ja tutkimuksen rakenteiden vahvistamista Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. LSR:n alaisen Pohjois-Karjalan osuustoimintarahaston tarkoitus on auttaa yksittäisiä henkilöitä rahoituksen saamisessa heidän perehtyessään entistä syvällisemmin osuustoimintaan.

”Osuustoimintayritykset toteuttavat vastuullista, kestävää ja kasvollista markkinataloutta. Ne ovat jatkuvasti laajentuneet ja toimivatkin jo osittain kilpailijoina samoilla toimialoilla. Tämä on markkinataloutta ja hyöty siitä tulee asiakkaillemme kilpailukykyisinä palveluina ja tuotteina. Tämän vuoksi meidän tulee yhdessä tehdä kaikkemme osuustoimintaopetuksen ja tutkimuksen edistämiseksi”, OP Pohjois-Karjalan toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen sanoo.

100 vuotias Liikesivistysrahasto tukee kauppatieteellistä tutkimusta myöntämällä apurahoja. Liikesivistysrahaston erikoisrahastot liittyvät ajatukseen toimia lähellä suomalaista liike-elämää ja rakentaa kauppatieteellisen tutkimuksen, opetuksen ja koulutuksen väyliä myös käytännön liike-elämää palvelevaksi. Erikoisrahastoista voidaan perustajalahjoittajan määrittelemin kriteerein myöntää apurahoja ja palkintoja.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.