OP Pohjois-Karjala ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa perustivat osuustoimintarahaston

OP Pohjois-Karjala ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat yhdessä perustaneet Liikesivistysrahastoon (LSR) Pohjois-Karjalan osuustoimintarahasto -nimisen erikoisrahaston.

OP Pohjois-Karjala ja PKO ovat molemmat lahjoittaneet 25 000 euroa, joten rahaston peruspääoma on 50 000 euroa. Rahaston tuotto ja muut sen pääomiin mahdollisesti lahjoitettavat varat käytetään osuustoiminnan tutkimukseen tai yritysmuotoa esittelevien korkeatasoisten seminaarien järjestelyihin. Apurahoja myönnetään ensisijaisesti Pohjois-Karjalaan joko Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen tai Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille sekä oppilaitosten edustajille, jotka hakevat rahoitusta perusopintojen jälkeisen tutkimuksen tekemiseen.

”Vaikka osuustoiminnalliset yritykset työllistävät maailmanlaajuisesti enemmän kuin ylikansalliset yritykset, toiminnan vaikuttavuuteen nähden osuustoiminta on yllättävän vähän tutkittu ja tunnettu yritysmuoto. Liikesivistysrahastolle tehty lahjoitus on selkeä jatkumo osuustoiminnallisen yritysmuodon tunnettuuden edistämistyössä. Halusimme tehdä lahjoituksen juuri nyt, koska PKO ja LSR viettävät tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuosiaan”, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

2017 suomalaiset osuustoiminnalliset yritykset lahjoittivat 700 000 euroa Itä-Suomen yliopiston kauppatieteelliselle koulutusalalle. Yhteislahjoituksen tekijöinä ovat Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO), Pohjois-Karjalan osuuspankit, Valio, Metsäliitto ja LähiTapiola Itä. Yritysten yhteislahjoituksen alullepanija ja koordinoija oli PKO. Tuo lahjoitus edisti kauppatieteen alan koulutuksen ja tutkimuksen rakenteiden vahvistamista Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. LSR:n alaisen Pohjois-Karjalan osuustoimintarahaston tarkoitus on auttaa yksittäisiä henkilöitä rahoituksen saamisessa heidän perehtyessään entistä syvällisemmin osuustoimintaan.

”Osuustoimintayritykset toteuttavat vastuullista, kestävää ja kasvollista markkinataloutta. Ne ovat jatkuvasti laajentuneet ja toimivatkin jo osittain kilpailijoina samoilla toimialoilla. Tämä on markkinataloutta ja hyöty siitä tulee asiakkaillemme kilpailukykyisinä palveluina ja tuotteina. Tämän vuoksi meidän tulee yhdessä tehdä kaikkemme osuustoimintaopetuksen ja tutkimuksen edistämiseksi”, OP Pohjois-Karjalan toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen sanoo.

100 vuotias Liikesivistysrahasto tukee kauppatieteellistä tutkimusta myöntämällä apurahoja. Liikesivistysrahaston erikoisrahastot liittyvät ajatukseen toimia lähellä suomalaista liike-elämää ja rakentaa kauppatieteellisen tutkimuksen, opetuksen ja koulutuksen väyliä myös käytännön liike-elämää palvelevaksi. Erikoisrahastoista voidaan perustajalahjoittajan määrittelemin kriteerein myöntää apurahoja ja palkintoja.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.