Osuuskunnan ja edustajiston kokouksia koskeva poikkeuslaki hyväksyttiin

Hallituksen esitys yhteisöjen, mm. osuuskuntien kokouksia koskevista poikkeussäännöksistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi (HE 45/2020) hyväksyttiin eduskunnassa 24.huhtikuuta. Poikkeuslaki vahvistetaan tasavallan presidentin esittelyssä 30. huhtikuuta. ja laki tulee voimaan 1.toukokuuta 2020.

Lain keskeiset määräykset ovat:

  • Varsinainen osuuskunnan/edustajiston kokous on pidettävä viimeistään 30.9.2020
  • Hallitus voi päättää, että jäsen voi osallistua kokoukseen etänä joko postin, tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, vaikka se on säännöissä kielletty.
  • Jäsenen, myös edustajiston jäsenen, voi käyttää asiamiestä Edustajiston jäsenen asiamiehenä voi toimia vain toinen edustajiston jäsen.
  • Asiamies voi edustaa enintään kolmea jäsentä tai edustajiston jäsentä
  • Yksi asiamies voi äänestää kokouksessa korkeintaan kymmenellä prosentilla kokouksessa annetuista äänistä
  • Hallitus voi päättää, että asiamies voi edustaa useampaa kuin kolmea jäsentä.
  • Jos sääntöjen mukaan asiamies voi edustaa useampaa jäsentä tai käyttää suurempaa äänivaltaa, noudatetaan sääntöjen määräystä.
  • Hallitus voi päättää pakollisesta ennakkoilmoittautumisesta, joka voi olla aikaisintaan viikkoa ennen kokousta.

Poikkeuslain määräyksiä sovelletaan 1.5. – 30.9. välisenä aikana pidettäviin osuuskunnan ja edustajiston kokouksiin. Kokouskutsu on voitu lähettää jo ennen lain voimaantuloa.

Katso myös:

Pellervon Aamu -webinaarin Miten poikkeuslaki muuttaa osuuskuntien kokouksia? tallenne ja Anne Kontkasen esitysdiat.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.