Kohtaaminen huipulla lavensi ajattelua

Kohtaaminen huipulla -webinaari kokosi 25. kesäkuuta kolmeksi tunniksi verkkoon ison joukon rajoja rikkovasta tulevaisuusajattelusta kiinnostunutta väkeä niin tieteen, taiteen kuin osuustoiminnankin piiristä.

Pellervon, Itä-Suomen yliopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Taideyliopiston sekä Taiteenedistämiskeskuksen järjestämässä tilaisuudessa oli kumppanina muun muassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO.

Webinaarin tavoitteena oli pohjustaa keskustelua tavoista puhua ilmastomuutoksesta kiinnostavasti myös niille, joita se ei ole tähän mennessä koskettanut.

\"Osuustoiminta luo tähän hyvän alustan\", totesi ennakoinnin professori Teppo Hujala Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden laitokselta.

Suunnannäyttäminen on osuustoiminnalle ominaista

Nyt järjestetty webinaari oli jo kolmas tällä nimellä koottu tilaisuus. kahdella aiemmalla kerralla mukana ovat olleet tieteen ja taiteen edustajat, mutta nyt mukana oli myös osuustoiminnan näkökulma ´talouden ja yhteisöllisyyden mahdollistajana.

"Maapallon tulevaisuuden näkymä on huolestuttava, mutta lähimmän viiden-kymmenen vuoden aikana voimme tehdä paljon. On kuitenkin muistettava, että arvoja ei voi muuttaa informaatiolla vaan kokemuksilla", pohjusti ilmastokonsultti Sini Harkki.

Hänen mukaansa nyt tarvitaan ihmistenvälistä luottamusta, suunnannäyttämistä ja näkymää tulevasta.

Luontevaksi jatkoksi tähän avasi professori Anu Puusa, osuustoiminnan kattojärjestö Cooperatives Europen hallituksen jäsen, kuulijakunnalle, miten osuustoiminnan perusluonne on tätä.

"Ideana on, että saavutetaan paljon enemmän yhdessä, mitä ei kukaan kukaan voisi yksin saavuttaa."

Vähän maailmalla julkituotu tosiasia on, että Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa. Meillä ollaan siis huippuja yhdessä tekemisessä. Juuri siksi myös huoli maapallon tulevaisuudesta on parasta kääntää yhteiseksi toiminnaksi - markkinatalouden periaatteita voimavarana käytten - nimenomaan täällä.

Prologi kohtaamiselle Kolilla

Ilmakehätutkija, akateemikko Markku Kulmala herätteli siihen, että huomisen kysymyksiä esimerkiksi ilmakehän muuttumisen suhteen ei vielä tiedetä. Hän esitteli mittaustuloksia menneiltä vuosilta, jotka toivat esiin huolestuttavia muutoksia:

"Meidän pitää olla valmiita olemaan tuloksellisia hölmöjä. Keinovalikoiman tulee olla laaja."

Biotaiteen läänintaiteilija Antti Tenezt puolestaan muistutti, että taide usein toimii kuumemittarina isoissa yhteiskunnallisissa muutoksissa:

"Taiteen suurin voima on isoissa horisonteissa ja naiveissakin näkökulmissa."

Tilaisuus päätettiin pienemmissä keskusteluryhmissä, joissa pohjustettiin paitsi yhteistyötä yli tavanomaisten lokeroiden niin myös ensi vuoden kulttuurista hackatonia Kolilla.

Ensi kesänä juhannuksen jälkeen tavoitteena on viettää kansallismaisemassa vuorokauden verran ja luoda kestäviä uusia toimintamalleja muutoksien toteuttamiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa koko maapallon hyväksi.

Sami Karhun avauspuhe 25.6.2020

Webinaaritallenne (YouTube kesto 1'52)

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid