Kansainvälisessä johtamisen konferenssissa Anu Puusan vetämä osuustoimintakokonaisuus

Ruotsin Örebrossa elokuussa 2021 järjestettävään kansainväliseen johtamisen konferenssiin Nordic Academy of Management on hyväksytty osuustoimintaa käsittelevä rinnakkaisohjelma. Se keskittyy osuustoiminnan kaksoisluonteeseen.

 

Rinnakkaisohjelman vetäjänä toimii professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta. Muina puheenjohtajina toimivat professori Iiro Jussila LUT-yliopistosta, Peter Davis Leicesterin yliopistosta sekä yliopistonlehtori Pasi Tuominen ja yliopisto-opettaja Sanna Saastamoinen Itä-Suomen yliopistosta

 

Ohjelmakokonaisuuden tavoitteena on tuoda yhteen tutkijoita, opiskelijoita ja kehittäjiä, jotka ovat kiinnostuneita erityyppisistä osuustoimintayrityksistä ja niiden tehtävästä ja tarkoituksesta kumpuavasta kaksoisluonteesta.

 

”Osuustoiminnan kaksoisluonne tarvitsee selvennystä niin teoriassa kuin käytännössä. Mikä on mallin alkuperäinen idea ja miten se voidaan mallintaa? Miten kaksoisluonne näyttäytyy johdon, hallinnon, jäsenten, asiakkaiden, työntekijöiden, alueiden ja yhteiskunnan näkökulmista? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdimme”,  valottaa professori Anu Puusa.

 

”Rinnakkaisohjelman yhdistävänä teemana on osuuskuntien ainutlaatuinen luonne ja niiden merkitys, joka ulottuu laajemmalle, kuin taloudellisilla mittareilla voi mitata.”

 

”Toiveena olisi saada runsas joukko osallistujia mukaan, jotta jatkossakin saisimme osuuskuntia koskevaa tutkimusta mukaan myös näihin valtavirran konferensseihin”, Puusa toivoo.

 

Ohjelmaan haetaan nyt englanninkielisiä abstrakteja esimerkiksi näistä aihealueista:

 

  • Osuustoiminnan kaksoisluonne teoriassa ja käytännössä
  • Osuuskunnan johtaminen
  • Osuuskunnan hallinto: rooli ja vastuut
  • Osallistuminen, sitoutuminen ja omistajuuden tunne osuuskunnassa
  • Jäsenten kolmoisrooli: työntekijä, omistaja ja asiakas
  • Tietoisuus ja ymmärrys osuustoiminnasta
  • Ymmärrys osuuskuntien monista muodoista ja yksilöllisistä ominaisuuksista: tuottaja-, palvelu- tai kuluttajaosuuskunnat.

Ehdotettuja aiheita tulisi mieluiten tarkastella osuuskunnan kaksoisluonteen näkökulmasta. Abstraktien viimeinen jättöpäivä on 30.1.2021.

 

Lisätietoa Hybrid Cooperatives – Business and Member Communities -trackista

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.