Väinö Tanner 140 vuotta: Osuustoiminnan arvoilla ja periaatteilla suomalaisia juuria

Osuusliike Elannon toimitusjohtaja Väinö Tanner (1881-1966) oli maailman osuustoimintaliikkeen johdossa vuosina 1927-1945, jolloin hän toimi tuolloin Kansainvälisen Osuustoimintaliiton ICA:n puheenjohtajana. Hänen aikanaan määriteltiin ensi kerran kirjalliseen muotoon osuustoiminnan globaali arvopohja ja periaatteet.

ICA:n Wienin kongressissa vuonna 1930 asetettiin tehtäväksi kodifioida kirjalliseen muotoon osuustoiminnallinen käytäntö ja tapakulttuuri. Kysyttiin, että mitkä ovat osuustoimintaliikkeen esikuvan, vuonna 1844 perustetun brittiläisen Rochdalen osuuskaupan, noudattamat osuustoimintaperiaatteet ja mitkä niistä soveltuvat käytäntöön vuosisataa myöhemmin. Perusteellisen työn jälkeen valmista tuli ICA:n Pariisin kongressissa 1937. Osuustoiminnan varsinaiset periaatteet olivat avoin jäsenyys, kansanvaltainen hallinto, ylijäämän palautus palvelujen käytön mukaan ja rajoitettu pääoman korko. Väljemmät lisäperiaatteet olivat poliittinen ja uskonnollinen puolueettomuus, käteismaksu ja valistustyön tekeminen.

Asiakirjaa on vuosikymmenien varrella kahteen kertaan uudistettu ilman, että osuustoiminnan humaanin ihmiskäsityksen ja osuustoimintayrityksen jäsenten tasa-arvoiseen osallistumiseen perustunut ydin olisi muuttunut. Nykyään on voimassa Manchesterissa 1995 vahvistetut osuustoiminnan arvot ja periaatteet. Se on ihmiskunnan suuria asiakirjoja.

Varatuomari Väinö Tannerin syntymästä on perjantaina 12. maaliskuuta 2021 tasan 140 vuotta. Hän toimi Elannon ja ICA:n tehtävien lisäksi myös eri rooleissa mm. Turun Vähäväkisten Osuuskaupassa, SOK:ssa, Kulutusosuuskuntien Keskusliitossa ja OTK:ssa. Tanner sai osuustoiminnallisen käytännön huippukoulutuksen 1900-luvun alun saksalaisessa osuuskauppaliikkeessä.

Sami Karhu

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.