Pellervo ja Iranin osuustoimintajärjestö ICC keskustelivat maiden osuustoiminnasta

Iranilaiset olivat kiinnostuneita Suomen vahvasta osuustoimintakentästä ja mukana oli useita osuustoimintajärjestön edustajia kuulemassa aiheesta. Pellervolaisten lisäksi keskusteluun osallistui Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n hallituksessa Suomea edustava Marjaana Saarikoski sekä Iranin Suomen suurlähettiläs Forouzandeh Vadiati ja Suomen Iranin suurlähettiläs Keijo Norvanto.

Iranin valtionhallinnossa on erillinen osuustoimintaministeriö, mutta Pellervon yhteistyö kansanedustajien kanssa koettiin innostavaksi. Kuitenkin erityisesti yhteistyö yliopistojen suuntaan ja tutkimukseen sekä opetukseen keskittyminen koettiin tärkeänä ja asiana, joka Iranista vielä puuttuu.  

Iranin osuustoimintakenttä laaja

Iranissa on 94 000 osuuskuntaa ja niissä 14 miljoonaa jäsentä. Osuuskunnat toimivat peräti 120 eri toimialalla, joista merkittävimmät ovat kaivostoiminta, kauppa, maatalous, teollisuus, pankki- ja vakuutustoiminta, asuminen, koulutus, käsityöt, turismi, kalastus, kuljetus sekä terveydenhoito.

Maatalouspuolella osuuskuntien markkinaosuudet eivät ole Suomen luokkaa (liha 25%, maito 15%), tosin katkaravuissa se on 70%. Osuuskunnat ovat kuitenkin erittäin merkittävässä asemassa liikenne- ja kuljetusalalla 75% markkinaosuudella.

Iranissa on myös 11 000 naisten osuuskuntaa ja ICC pyrkii kehittämään näiden yhteistyötä, kouluttamaan osuuskuntien jäseniä sekä löytämään ratkaisuja naisten johtamien yritysten kokemiin haasteisiin.

Mielenkiintoinen oli myös IT-ala, jolta löytyy peräti 100 osuuskuntaa. IT-alan yrityksiä Iranissa on yhteensä 6500. Yrityksiä kutsutaan siellä tieto-osuuskunniksi (knowledge based co-ops). Osuuskunnat houkuttelevat erityisesti nuoria ja vastavalmistuneita.

Zoomin kautta järjestetyn parituntisen tapaamisen pohjalta Pellervo ja ICC jatkavat yhteisten hyvien käytäntöjen jakamista sekä mahdollisesti muuta yhteistyötä.

 

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.