Pellervo ja Iranin osuustoimintajärjestö ICC keskustelivat maiden osuustoiminnasta

Iranilaiset olivat kiinnostuneita Suomen vahvasta osuustoimintakentästä ja mukana oli useita osuustoimintajärjestön edustajia kuulemassa aiheesta. Pellervolaisten lisäksi keskusteluun osallistui Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n hallituksessa Suomea edustava Marjaana Saarikoski sekä Iranin Suomen suurlähettiläs Forouzandeh Vadiati ja Suomen Iranin suurlähettiläs Keijo Norvanto.

Iranin valtionhallinnossa on erillinen osuustoimintaministeriö, mutta Pellervon yhteistyö kansanedustajien kanssa koettiin innostavaksi. Kuitenkin erityisesti yhteistyö yliopistojen suuntaan ja tutkimukseen sekä opetukseen keskittyminen koettiin tärkeänä ja asiana, joka Iranista vielä puuttuu.  

Iranin osuustoimintakenttä laaja

Iranissa on 94 000 osuuskuntaa ja niissä 14 miljoonaa jäsentä. Osuuskunnat toimivat peräti 120 eri toimialalla, joista merkittävimmät ovat kaivostoiminta, kauppa, maatalous, teollisuus, pankki- ja vakuutustoiminta, asuminen, koulutus, käsityöt, turismi, kalastus, kuljetus sekä terveydenhoito.

Maatalouspuolella osuuskuntien markkinaosuudet eivät ole Suomen luokkaa (liha 25%, maito 15%), tosin katkaravuissa se on 70%. Osuuskunnat ovat kuitenkin erittäin merkittävässä asemassa liikenne- ja kuljetusalalla 75% markkinaosuudella.

Iranissa on myös 11 000 naisten osuuskuntaa ja ICC pyrkii kehittämään näiden yhteistyötä, kouluttamaan osuuskuntien jäseniä sekä löytämään ratkaisuja naisten johtamien yritysten kokemiin haasteisiin.

Mielenkiintoinen oli myös IT-ala, jolta löytyy peräti 100 osuuskuntaa. IT-alan yrityksiä Iranissa on yhteensä 6500. Yrityksiä kutsutaan siellä tieto-osuuskunniksi (knowledge based co-ops). Osuuskunnat houkuttelevat erityisesti nuoria ja vastavalmistuneita.

Zoomin kautta järjestetyn parituntisen tapaamisen pohjalta Pellervo ja ICC jatkavat yhteisten hyvien käytäntöjen jakamista sekä mahdollisesti muuta yhteistyötä.

 

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.