Osuustoiminta huomioidaan kotimaisen omistajuuden raportissa

”Me haluamme, että osuustoiminta säilyy suomalaisessa yhtiörakenteessa.” Näin totesi kansanedustaja Juha Sipilä, kun hänen johtamansa kotimaisen omistajuuden ohjelman -työryhmä luovutti raporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle keskiviikkona 24.3.2021. Työryhmän tehtävänä oli tunnistaa keinoja vahvistaa, monipuolistaa ja tasa-arvoistaa yritysten suomalaista omistajuutta.

Raportti tunnistaa ja tunnustaa osuustoiminnan suomalaisen omistajuuden erityisenä mallina ja se tulee huomioida myös yritysten toimintaedellytyksiä kehitettäessä. Sipilä lausui tiedotustilaisuudessa, että meillä on Suomessa paljon osuuskuntamuotoista yrittämistä. ”Se sopii erinomaisesti moneen tilanteeseen erityisesti silloin kun lainsäädännön mukaisestikin voiton tavoittelun sijaan haetaan osuuskunnan jäsenille etuja ja palveluja.” Sipilä tiivisti, että silloin kun lainsäädäntöä kehitetään, osuustoiminta huomioidaan tasapuolisesti muiden yritysmuotojen kanssa.

Kotimaisen omistamisen ohjelmassa esitetään visio suomalaisesta omistajayhteiskunnasta vuonna 2030, jolloin omistajuutta arvostetaan laajasti ja omistaminen koetaan yhteisenä hyvänä.

Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n toimitusjohtaja Sami Karhu oli työryhmässä kuultavana lokakuussa 2020.

https://tem.fi/-/raportti-investointien-kasvun-ja-hyvinvoinnin-vahvistamiseksi-tarvitaan-monipuolista-vastuullista-ja-osaavaa-kotimaista-omistajuutta

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.