Kilpailulain muutokset voimaan 24.6.2021

Eduskunta hyväksyi kilpailulain muutoksia koskevan hallituksen esityksen (HE 210/2020). Muutokset tulivat voimaan 24.6.2021 (laki 546/2021). Kyseessä on merkittävin EU- ja kansallisen kilpailulainsäädännön muutos vuosiin, joka tehostaa kilpailunrajoitusten valvontaa ja parantaa kilpailusääntöjen ennaltaehkäisevää vaikutusta.

Keskeisimmät muutokset koskevat yrityksille määrättäviä seuraamusmaksuja. Yritykselle voidaan jatkossa määrätä seuraamusmaksu myös kilpailulain menettelysääntöjen rikkomisesta, jos yritys esimerkiksi jättää vastaamatta kilpailuviranomaisten mahdollisen kilpailurajoitusten selvittämiseksi tehtyihin tiedusteluihin. Myös yhteenliittymien maksettavaksi määrättävät seuraamusmaksut nousevat ja vastuu seuraamusmaksuista kasvaa merkittävästi. Lisäksi laissa on määritelty seuraamusmaksuille laskentakaavat.

Muita keskeisiä muutoksia on mahdollisuus määrätä kilpailunrajoitukseen syyllistynyt yritys toteuttamaan rakenteellisia korjaustoimenpiteitä, kuten myymään osan liiketoiminnastaan. Myös kilpailunrajoituksen lopettamiseksi annettavan väliaikaisen määräyksen määräaikaa pidennettiin 90 päivästä vuoteen.

Lisätietoja:

https://www.kkv.fi/ajankohtaista/Tiedotteet/2021/17.6.2021-kilpailunrajoitusten-valvontaan-ja-seuraamuksiin-muutoksia–kilpailulain-muutokset-voimaan-24.6.2021/

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210546

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.