OT-vuosikirja 2021 ilmestyi: Osuustoimintayrityksissä jätti-investointeja ja hyvää menestystä

Epävarmuuden ajoista huolimatta suomalaisten omistamilla osuuskunnilla riittää luottamusta tulevaan. Kymmenen suurimman osuustoimintayrityksen yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2020 lähes 25 miljardia euroa. Edellisvuoteen verrattuna se laski prosentin verran. Tänään ilmestyvä, viime vuoden tilinpäätökset analysoiva OT-Vuosikirja kertoo, että useimmilla toimialoilla osuustoimintayritykset saivat torjuntavoittojen ja parantuneiden tulosten vuoden. Monet hyödynsivät tämän uusia asemia ja kasvua hakien.

Viime vuonna nähtiin useita rohkeita investointipäätöksiä. Kärjessä oli 100 000 metsänomistajan hallitsema Metsäliitto, joka julkaisi 1,6 miljardin suunnitelmansa Kemiin biotuotetehtaan rakentamisesta. Näin se näytti jälleen mallia toimialan muille jättiläisille, joille Suomesta on tullut enemmänkin tehtaiden sulkemispaikka.

”Yhtiön taseessa on runsaasti omaa pääomaa ja viimeisimmän osavuosikatsauksen mukaan kassassa on rahaa enemmän kuin korollista velkaa”, toteaa MetsäGroupin tulosta Vuosikirjassa analysoinut PTT:n metsäekonomisti Matti Valonen

Myös Atria teki päätöksen historiansa isoimmasta investoinnista. Se sijoittaa lähivuosina 155 miljoonaa euroa uuteen siipikarjatuotantoyksikköön Nurmoon.

S-ryhmä 642 miljoonallaan isoin investoija

Osuustoimintayritysten viime vuonna toteuttamien investointien kärkisijaa pitää S-ryhmä, jonka emokonsernin ja alueosuuskauppojen yhteenlaskettu investointisumma oli peräti 642 miljoonaa euroa. Liikevaihdoltaan 20 suurimman osuustoimintayrityksen tekemien investointien arvo oli yhteensä 1,2 miljardia euroa.

”Osuustoiminta on kansankapitalismia, joka ylläpitää Suomessa merkittävää ankkurivarallisuutta. Näiden yritysten merkitys hyvinvointiimme on suuri, tuovathan ne toimintaympäristöönsä sekä työpaikkoja että vero- ja ylijäämätuloja,” muistuttaa osuustoiminnan keskusjärjestö Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu.   

Suurimmat osuustoimintaryhmät 2020

Yritys Liikevaihto (milj. €) Jäsenmäärä
S-ryhmä  11 625 2 453 700
OP-ryhmä 4 233 2 056 700
LähiTapiola-ryhmä 1 957 1 600 000   

 Eniten liikevaihto kasvoi SOK-yhtymällä, jolla kasvu oli sadan miljoonan luokkaa. Vaikka matkailu- ja ravitsemusalan liikevaihto laski SOK:lla 180 miljoonalla haasteellisen koronavuoden takia, korvasi hankinta- ja palvelutoiminta vajeen paremmin kuin hyvin, nostaen koko vuoden kasvuun.

Muita liikevaihdon kasvattajia olivat Atria ja HKScan.

Kymmenen suurinta osuustoimintayritystä vastasivat kolmanneksesta Suomen kaikista osuustoimintayritysten jäsenistä ja omistajista. Niiden joukossa on neljä muun muassa neljä osuuskauppaa, joista suurimpana HOK-Elanto 649 000 jäsenellään sekä LähiTapiola Pääkaupunkiseutu 180 000 jäsenellään.

Kestävä kehitys otti aimo askelia

Osuustoiminnan kantavana ajatuksena on tuottaa jäsenille kestävää hyötyä, ei yrityksille mahdollisimman suuria voittoja. Tämän vuosituhannen toiveet saavutetuista eduista liittyvät yhä useammin myös ympäristöuhkien torjumiseen. Isoista osuustoimintayrityksistä muun muassa S-ryhmä arvioitiin viime vuonna maailman 10 vastuullisimman osuuskaupan joukkoon kuuluvaksi. Se, OP Ryhmä ja LähiTapiola-ryhmä leikkasivat viime vuonna ilmastopäästöistään pois noin viidenneksen.

HKScan leikkasi ilmastopäästöistään peräti yli puolet. Valio puolestaan otti ison konkreettisen askeleen hiilineutraaliuden tavoittelussa, kun se aloitti biokaasuyhteistyön ST1-konsernin kanssa.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on nostanut osuustoiminnan esille kestävän kulutuksen keinona. Komitea puhui vahvasti osuustoiminnan puolesta lausunnossaan, jonka se antoi ”Kohti kestävää kulutusta” -EU-strategiasta. Lausunnon tekstissä mainitaan osuuskuntamalli muun muassa kuluttajaosuuskuntien ja pk-yritysten yhteydessä ja korostetaan jäsenpohjaisen yrityksen demokraattista päätöksentekoa.

”Osuuskunta on tämän ajan vaatimuksiin ja tarpeisiin erinomaisesti vastaava yritysmuoto. Se on yhteisöllinen, ja katsoo yhtä tilivuotta kauemmaksi. Tasa-arvoisuus ja yleisempien kestävien hyötyjen saavuttaminen talouden avulla kiinnostaa yhä useampia,” vetää Sami Karhu yhteen Vuosikirjan avaamia tulevaisuudennäkymiä.

Lue lisää OT-lehden verkkosivuilta.

Jaa artikkeli

Lue myös