Cocega Business Forum: Osuuskunnat edelläkävijöitä ruokaketjun kestävyyden kehittämisessä

Tulevaisuuden ruokaketjun pitää vastata niin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin kuin odottamattomiinkin kriiseihin. Iskunkestävyyttä tarvitaan, ja osuustoiminta on tässä keskeisessä roolissa.

Euroopan maataloustuottajien osuuskuntien kattojärjestön Cocegan edustajat kokoontuivat Tanskaan 6. lokakuuta Cocega Business Forumiin keskustelemaan siitä, millä keinoin rakennetaan kestäviä ja vastuullisia globaaleja ruokaketjuja.

”Pandemian aikana eurooppalaiset maatalousosuuskunnat osoittivat suuren joustamiskykynsä”, kehui Cocegan pääsihteeri Ramon Armengol.

Hänen mukaansa osuuskunnat onnistuivat sekä pärjäämään isojen haasteiden kanssa että luomaan uusia toiminatatapoja ja ratkaisuja. Maailmanlaajuisesti paineet ovat kuitenkin edelleen erittäin suuret.

Ruoan globaali kysyntä kasvaa vahvasti

Ruuan kysyntä kasvaa jatkuvasti, kun Aasiassa väkiluku kasvaa. Erityisen voimakkaasti tämä koskee kasvis-, voi- ja broilerituotteita, kun taas muiden eläintuotteiden kysyntä todennäköisesti laskee.

Eurooppalaisella sianlihan tuotannolla on kuitenkin Kiinassa kilpailuetua, jota pitäisi pystyä hyödyntämään.

”Erityisesti Aasiassa ja Euroopassa käytännössä kaikki maatalousmaa on jo käytössä. Kasvun on tultava tuotannon tehostumisesta. Kun Aasian väestö kasvaa tulevaisuudessakin, on eurooppalaisella tuotannolla mahdollisuus olla aktiivinen ruokaturvan toimija, ” sanoo Pellervon Brysselin asiamies Rauli Albert.

Euroopassa kuluttaja- ja palvelutuotteiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

Ruokaketjua on perinteisesti leimannut toimivaksi koettu Just-in-Time –ajattelu. Tämä tarkoittaa, että tehtailla ei juuri ole pidetty varastoja, vaan raaka-aine saapuu suoraan jalostettavaksi. Ja valmiit tuotteet jatkavat matkaa mahdollisimman pian eteenpäin.  

Viime vuosien isot vastainkäymiset, vuoden 2018 kuivuus ja sen jälkeen koronakriisi ovat kuitenkin aiheuttaneet suuria vaihteluita kysynnälle. Käytännöt ovat siirtymässä Just-in-Case -malliin eli varautumisen laajentamiseen sekä raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden osalta. Ihan helppoa tällainen muutos ei elintarveketuotannolle ole.     

Press Release – COGECA BUSINESS FORUM International agri-cooperatives on building resilient and sustainable global food supply chains (pdf)

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Osuustoimintajohtajat vaativat: Osuuskunnat osaksi opetusta – talouskasvatus on vajavaista ilman niitä

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo luovutti tänään eduskunnassa yhdessä jäsentensä kanssa vetoomuksen tiede- ja kulttuuriministerille Talvitielle sekä eduskuntaryhmien edustajille: nykyinen talous- ja yrittäjyysopetus antaa nuorille vajavaisen kuvan taloudesta. Vaikka yli 90 % suomalaisista on jäseninä osuuskunnissa ja keskinäisissä yhtiöissä, vain kolmasosa tuntee yritysmallin.

Osuuskunnat vahvoilla Suomen houkuttelevimpien työnantajien 2025-listoilla

Vuoden 2025 Universumin työnantajatutkimus paljastaa, että osuustoiminnalliset yritykset menestyvät erinomaisesti suomalaisilla työmarkkinoilla. Tutkimus mittaa vuosittain erikseen eri alojen korkeakouluopiskelijoiden sekä ammattilaisten käsityksiä ihannetyönantajista. Kaupallisen alan asiantuntijoiden kärkikaksikko pysyi muuttumattomana: ykkösenä OP-Ryhmä ja toisena S-Ryhmä.

Osuuskunnat yrittäjyyskasvatuksen ytimessä

Yrittäjyyskasvatus on tärkeä osa opintoja, mutta se ei saa jäädä pelkästään teoriaksi. Todellinen oppi syntyy tekemällä. Suomessa on pitkät perinteet opiskelija- ja oppilaitososuuskunnilla sekä toisella asteella että korkeakouluissa ja tätä vahvuutta kannattaa vaalia. Tällä hetkellä yli 60 oppilaitoksessa on toimiva osuuskunta.

Tilaa uutiskirje