Kymmenen suomalaisyritystä maailman 300 suurimman joukossa

Kansainvälinen osuustoimintaliitto on jälleen julkistanut World Cooperative Monitorin, nyt 10. kertaa. Laaja selvitys kokoaa globaalisti yhteen osuustoiminnan talousluvut vuodelta 2019 sekä toimialoittain että yleisellä tasolla. Listoille yltäneiden suomalaisten yritysten joukko ei ole muuttunut edellisestä vertailusta. 

Kolmensadan suurimman osuuskunnan yhteenlaskettu liikevaihto oli tällä kertaa 2 180 miljardia dollaria. Vertailluista yrityksistä 47 ylitti kymmenen miljardin rajan. Ykkössijalla oli ranskalaispankki Group Crédit Agricole. Ison liikevaihdon lisäksi sillä on paljon myös työntekijöitä, yhteensä 143 000 henkeä.  

Toimialalistauksiin mukaan pääsi kaksi suomalaisyritystä: Viime vuoden tapaan SOK, joka on maailman 10. suurin osuuskauppa ja uutena tulokkaana OP-ryhmä 10. suurimpana finanssitalona.  

Osuustoiminnallisten yritysten maailmanlistalla suomalaisyrityksistä ovat mukana SOK sijalla 41. (edellisenä vuonna 39), keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sijalla 76. (76.), MetsäGroup 77. (72.) eläkevakuutusyhtiö Varma 80. (81.), OP-ryhmä 106. (132.), Elo 113. (112.), LähiTapiola 199. (205.), Valio 201. (194.), HKScan 204. (198.), Atria 233. (220.).    

Osuustoimintaliitolla on meneillään 33. maailmankongressi Etelä-Koreassa, mutta kaikki suomalaisedustajat järjestössä hallituksen jäsenenä toimivaa SOK:n Marjaana Saarikoskea myöten osallistuvat siihen etänä. Joulukuun 1.-3. päivinä pidettävässä tapahtumassa teemana on osuustoiminnan identiteetti.   

World Cooperative Monitor 2021 

Jaa artikkeli

Lue myös

Uusi osuuskunta tuo markkinoille kansallisen tunnistautumispalvelun – tarjoaa vaihtoehdon salasanoille

Suomalaiset kirjautuvat jatkossa helpommin sähköisiin palveluihin eri tunnusten hallinnoimisen sijasta, kun Suomen markkinoille tuodaan kansallinen digitaalinen tunnistautumispalvelu. Hankekokonaisuuden vetäjäksi on perustettu Suomen Tunnistautumisosuuskunta, joka kutsuu digitaalisen liiketoimintansa edistämisestä kiinnostuneet yritykset kehittämään palvelua yhdessä.

Osuustoiminnan identiteetin päivitystyö käynnistyi

ICA eli Maailman osuustoimintajärjestö on päättänyt aloittaa osuustoiminnan arvojen ja periaatteitten tarkastelun. Työtä ohjaamaan nimettiin 20 hengen asiantuntijakomitea, jonka jäsenistä suomalaisia on peräti kaksi: Johtamisen professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta ja Helsingin yliopistosta äskettäin eläköitynyt oikeustieteen dosentti Hagen Henry. 

Yritysten luotava nyt strategioita, joilla ei tähdätä jatkuvaan kasvuun

Yhteiskunnallisessa keskustelussa on alettu yhä laajemmin keskustella siitä, miten jatkuva kasvu ei ole enää mahdollista yrityksillekään. Uudehko ajattelutapa on nDegrowth-talous, josta on käytetty suomennoksia kuten kohtuutalous, ei-kasvu tai negatiivinen kasvu. Se tarkoittaa vapaaehtoista talouden koon rajoittamista, ympäristön ja luonnonvarojen talouskasvulle asettamien rajojen tunnistamista ja pyrkimystä pois sokeasta uskosta talouskasvun ja hyvinvoinnin yhteyteen.