Kymmenen suomalaisyritystä maailman 300 suurimman joukossa

Kansainvälinen osuustoimintaliitto on jälleen julkistanut World Cooperative Monitorin, nyt 10. kertaa. Laaja selvitys kokoaa globaalisti yhteen osuustoiminnan talousluvut vuodelta 2019 sekä toimialoittain että yleisellä tasolla. Listoille yltäneiden suomalaisten yritysten joukko ei ole muuttunut edellisestä vertailusta. 

Kolmensadan suurimman osuuskunnan yhteenlaskettu liikevaihto oli tällä kertaa 2 180 miljardia dollaria. Vertailluista yrityksistä 47 ylitti kymmenen miljardin rajan. Ykkössijalla oli ranskalaispankki Group Crédit Agricole. Ison liikevaihdon lisäksi sillä on paljon myös työntekijöitä, yhteensä 143 000 henkeä.  

Toimialalistauksiin mukaan pääsi kaksi suomalaisyritystä: Viime vuoden tapaan SOK, joka on maailman 10. suurin osuuskauppa ja uutena tulokkaana OP-ryhmä 10. suurimpana finanssitalona.  

Osuustoiminnallisten yritysten maailmanlistalla suomalaisyrityksistä ovat mukana SOK sijalla 41. (edellisenä vuonna 39), keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sijalla 76. (76.), MetsäGroup 77. (72.) eläkevakuutusyhtiö Varma 80. (81.), OP-ryhmä 106. (132.), Elo 113. (112.), LähiTapiola 199. (205.), Valio 201. (194.), HKScan 204. (198.), Atria 233. (220.).    

Osuustoimintaliitolla on meneillään 33. maailmankongressi Etelä-Koreassa, mutta kaikki suomalaisedustajat järjestössä hallituksen jäsenenä toimivaa SOK:n Marjaana Saarikoskea myöten osallistuvat siihen etänä. Joulukuun 1.-3. päivinä pidettävässä tapahtumassa teemana on osuustoiminnan identiteetti.   

World Cooperative Monitor 2021 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon lausunto kestävyysraportointidirektiivin kansallista implementointia koskevien säännösten alkuvaiheen valmisteluun

Edustamiemme osuustoiminnallisten yritysten osalta pidämme ensisijaisen tärkeänä sitä, että valmistelussa huomioidaan osuustoiminnallisten yritysten osakeyhtiöistä poikkeava liiketoimintamalli. Osana kestävyysraportointidirektiivin kansallista voimaansaattamista tulisi kirjanpitolakiin ottaa säännökset, joiden mukaisesti ryhmärakenteella toimivilla osuuskunnilla on osakeyhtiöitä vastaava mahdollisuus siihen, että yksittäiset  osuuskunnat vapautetaan konsernirakenteella toimivien osakeyhtiöiden tavoin raportointivelvollisuudesta, jos osuuskuntien omistaman keskusyhteisön toimintakertomukseen  sisällytetään omistajaosuuskuntien vastuullisuustiedot.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid