Pellervon Päivässä palkittiin osuustoiminnan ansioituneimpia edistäjiä

Osuustoimintakeskus Pellervon vuosikokouksessa jaettiin torstaina joukko osuustoiminnan korkeita tunnustuksia. Niitä oli kertynyt useampi, sillä korona-aikojen etätapahtumiin ei tunnustuksia ole haluttu sisällyttää. Nyt vuosikokous järjestettiin Triplassa Helsingissä.

Osuustoiminnan I luokan ansiomitalin saivat Sami Karhu ja Pekka Pesonen. Sami Karhun palkitsemisperusteissa mainitaan hänen pitkäaikainen ja poikkeuksellisen ansiokas valtakunnallinen toimintansa osuustoiminnan edistämiseksi. Siihen mahtui muun muassa eri osuustoiminnan alojen yhteen saattaminen saman järjestön jäseniksi ja osuustoimintatutkimuksen ja yliopistoyhteistyön edistäminen.

Pekka Pesosella puolestaan on takana pitkäaikainen ja poikkeuksellisen ansiokas työ eurooppalaisen tuottajaosuustoiminnan vaikuttajana. Hän on toiminut Pohjoismaisen ja suomalaisen osuustoiminnan puolestapuhujana muun muassa pääsihteerinä maataloustuottajia ja tuottajaosuuskuntia edustavassa Copa-Cocegassa.

Kultaisen Gebhard-mitalin saivat Taavi Heikkilä, Reijo Karhinen, Vesa Kaunisto, Juha Marttila, Matti Pikkarainen ja Timo Saukkonen. Hopeisen Gebhard-mitalin saivat Anu Puusa ja Perttu Puro.

Taavi Heikkilällä on takanaan monipuolinen ja pitkäaikainen ura osuuskauppajohtajana ja SOK:n pääjohtajana. Hän on lisäksi toiminut Metsäliitto Osuuskunnan, Osuuskunta Suomen Messujen, Lähitapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiön ja Pellervon hallituksessa ja hän hyvin ansiokkaasti edistänyt osuustoiminnan järjestöllistä eheyttämistä.

Reijo Karhinen on tehnyt pitkän uran useiden osuuspankkien toimitusjohtajana, OKO:n johtokuntien jäsenenä ja OP-Ryhmän pääjohtajana. Lisäksi hänellä on ollut lukuisia luottamustehtäviä OP-Pohjola -ryhmässä, Suomen Luotto-Osuuskunnassa, Osuuskunta Suomen Asuntomessuilla, Lähivakuutus Keskinäisessä yhtiössä, Lähivakuutusryhmän keskusliitossa ja Tapiola-yhtiöissä. Hän on ansiokkaasti toiminut osuustoiminnan puolesta puhujana ja eheyttäjänä.

Vesa Kaunistolla on pitkäaikainen ja hyvin ansiokas luottamushenkilöura alueosuusmeijerien hallinnossa. Siitä merkityksellisin on Valion luotsaaminen muuttuvassa toimintaympäristössä hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi Kaunisto on ollut mukana myös ProAgria-järjestössä alue- ja valtakunnan tasolla sekä ollut osuustoiminnan neuvottelukunnan jäsen ja Pellervo hallituksen jäsen.

Juha Marttilalla on monipuolinen tausta osuustoiminnan piirissä keskeisissä valtakunnallisissa luottamustehtävissä. Hän on toiminut puheenjohtajistossa Lähitapiola Vahinkovakuutuksen hallintoneuvostossa, Pellervon Taloustutkimus PTT:n hallituksessa, Pohjoismaisen maataloustuottaja- ja osuustoimintajärjestö NBC:n Suomen osastossa ja maa- ja metsätalouden kehitysjärjestö FFD:n hallituksessa

Matti Pikkarainen on SOK:n hallintoneuvoston pitkäaikainen puheenjohtaja. hän on toiminut erityisen ansiokkaasti osuustoiminnan järjestöllisessä eheyttämisessä. Pikkarainen on lisäksi toiminut menestyksekkäästi Oulun Osuuspankissa, Osuuskauppa Arinassa, Osuustoimintakeskus Pellervossa ja Osuustoiminnan neuvottelukunnassa.

Timo Saukkosella on ansiokas luottamushenkilöura useissa osuustoimintayrityksissä sekä valtakunnallisella että aluetasolla. Hän on ollut osuuskunta Metsäliiton hallituksessa jäsenenä ja varapuheenjohtajana, Metsä Board Oyj:n hallituksessa, Osuustoiminnan neuvottelukunnassa, Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnassa ja hallituksessa ja osuuspankkiryhmän erilaisissa luottamustehtävissä.

Perttu Puro on toiminut ansiokkaasti Osuuskunta Tradekan toimitusjohtajana ja hallintojohtajana. Oli keskeisesti mukana osuuskuntalakien valmistelussa vuosina 2001 ja 2013. Hän on toiminut Pellervon valtuuskunnassa ennen valintaansa hallitukseen. Lisäksi hän on toiminut Pellervo-Media Oy:n hallituksen jäsenenä.

Anu Puusa on toimessaan Itä-Suomen yliopiston aineettoman pääoman professorina ja tutkijana ansiokkaasti edistänyt osuustoiminnan tutkimusta, opetusta ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n hallituksen jäsenenä hän on tuonut erityisesti esille tieteen näkökulmaa päätöksentekoon. Lisäksi Puusa toimii Hannes Gebhardin rahaston asiantuntijana, Cooperatives Europen hallituksen jäsenenä edistäen eurooppalaisen osuustoiminnan yhteisiä etuja.

Jaa artikkeli

Lue myös