Eduskunnan osuustoimintaryhmä järjestäytyi – Petri Honkonen puheenjohtajaksi

Eduskunnan osuustoimintaryhmä piti tänään järjestäytymiskokouksensa vaalikaudelle 2023-2027. Mukaan toimintaan on ilmoittautunut 39 kansanedustajaa liki kaikista eduskuntapuolueista. Puheenjohtajaksi valittiin Petri Honkonen (kesk) ja varapuheenjohtajaksi Johannes Koskinen (sd). Hallituksen jäseniksi nimettiin Heikki Autto (kok) Bella Forsgrén (vihr), Kike Elomaa (ps), Hanna Sarkkinen (vas) ja Anders Norrback (r).

Ryhmän toiminta on jatkoa viime vaalikaudelle, sillä ensimmäisen kerran ryhmä perustettiin helmikuussa 2020. Nyt mukana on viime kautta enemmän kansanedustajia.

Eduskunnassa on vain vähän talouspolitiikkaan liittyviä verkostoja. Osuustoiminta on aihe, joka kokoaa kiinnostusta vahvasti yli puoluerajojen. Osuuskuntia on Suomessa 3500 ja yli 90 % aikuisista on omistajana vähintään yhdessä tällaisessa yrityksessä.

”Tavoitteena on lisätä kansanedustajien ymmärrystä osuuskunnista ja keskinäisistä vakuutusyhtiöistä sekä käydä keskustelua niihin liittyvistä ajankohtaisista lainsäädäntöasioista,” Honkonen kertoo.

”Näen osuustoiminnan keskeisen ulottuvuuden liittyvän kotimaiseen omistajuuteen. Osuuskunnat ovat tapa pitää omistajuutta Suomessa, se on turvallisuuskysymys ja vastavoima tytäryhtiötaloudelle”, hän pohtii.

Tarkoitus on järjestää teematapaamisia sekä tehdä jonkin verran yritysvierailuja. Tärkeää on seurata, ettei osuuskuntaa yritysmuotona unohdettaisi lainvalmistelussa: Tällä vaalikaudella ollaan uudistamassa osakeyhtiölakia. Siinä yhteydessä pitäisi olla selvää, että se edellyttää myös osuuskuntalain uudistamista. Kyseessä on kuitenkin poliittinen päätös.

Samat lakipuitteet yritysmuodosta riippumatta

”Tärkeintä on vaalia lainsäädännössä yritysmuotoneutraliteettia. Kaikkia yhtiömuotoja tulisi kohdella tasapuolisesti,” toteaa Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon hallituksen puheenjohtaja Petri Pitkänen.  

Tämä koskee myös vakuutuslainsäädäntöä. Keskinäinen vakuuttaminen on vakuuttamisen osuustoimintaa, ja mallin erityispiirteet olisi hyvä tuntea myös lainsäätäjien keskuudessa. Suomessa on 2,5 miljoonaa keskinäisten yhtiöiden omistaja-asiakasta

Osuuskunnilla on merkittävää vaikutusta Suomen talouteen, sillä ne ovat yrityksinä vakaita toimijoita. Viime vuonna ne maksoivat yritysveroja 700 miljoonaa euroa, palkkoja 3,6 miljardia, investoivat 1,2 miljardilla eurolla ja tarjosivat noin 100 000 työpaikkaa. Osuustoimintayrityksistä yli 200:n tase on enemmän kuin 20 miljoonaa euroa. 

Eduskunnan osuustoimintaryhmän jäsenet vaalikaudella 2023-27

 • Autto Heikki, kok
 • Elomaa Ritva, ps
 • Forsgren Bella, vihr
 • Gebhard Elisa, sd
 • Harjanne Atte, vihr
 • Honkonen Petri, kesk
 • Kallio Vesa, kesk
 • Kalmari Anne, kesk
 • Kettunen Tuomas, kesk
 • Kokko Jani, sd
 • Koskela Jari, ps
 • Koskinen Johannes, sd
 • Lohi Markus, kesk
 • Malm Niina, sd
 • Mehtälä Timo, kesk
 • Meriluoto Laura, vas
 • Merja Kyllönen, vas
 • Mikkonen Krista, vihr
 • Mäkynen Matias, sd
 • Niemi Veijo, ps
 • Norrback Anders, r
 • Oinas-Panuma Olga, kesk
 • Ojala-Niemelä Johanna, sd
 • Ovaska Jouni, kesk
 • Pekonen Aino-Kaisa, vas
 • Peltonen Eemeli, sd
 • Perholehto Pinja, sd
 • Reijonen Minna, ps
 • Saramo Jussi, vas
 • Sarkkinen Hanna, vas
 • Sarkomaa Sari, kok
 • Siponen Markku, kesk
 • Tanus Sari, kd
 • Tuppurainen Tytti, sd
 • Valtola Oskari, kok
 • Viljanen Eerikki, kesk
 • Väyrynen Ville, kok
 • Väätäinen Tuula, sd
 • Zyskowicz Ben, kok

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.