Kyösti Kallio -dokumentti kertoo Suomen tarinan

Tiistaina 5. joulukuuta Ylen TV1-kanavalla näytetään kello 19 uusi Kyösti Kallio-dokumentti. Pellervo on ollut mukana mahdollistamassa sen tekemistä Hannes Gebhardin rahaston kautta.

Suomen neljäs presidentti oli kansakunnan eheyttäjä, joka ehti sotien välisenä aikana toimia myös neljästi pääministerinä ja kuudesti eduskunnan puhemiehenä. Hän oli keskeisellä tavalla rakentamassa Suomesta demokraattista oikeusvaltiota vuoden 1918 sodan jäljiltä. 

Vähemmän tunnettua on, että Kyösti Kallio oli myös aktiivinen osuustoimintamies, erityisesti 1900-luvun alussa. Hän oli perustamassa niin maamiesseuraa kuin kauppa-, kassa- ja meijeriosuuskuntaakin. Lisäksi hän oli Pellervo-seuran johtokunnan jäsen vuosina 1920-25.

Kyösti Kallion innostus osuustoimintaan oli herännyt vuonna 1900 ensimmäisillä Pellervon Päivillä, joilla hän oli Nivalan ainoa osanottaja. Päivät olivat vahva vastaveto Venäjän keisarin antamalle helmikuun manifestille ja mahtava herätysjuhla.

”Olen ollut monilla Pellervo-päivillä, mutta näiden päivien veroista innostusta en ole nähnyt”, muisteli Kallio yli 30 vuotta myöhemmin.

Vastuu Nivalan osuustoiminnallisesta herätyksestä lankesi luontaisesti Kalliolle. Hänestä tuli pitäjän osuustoiminnan ja muiden taloudellisten yhteistyöpyrintöjen alullepanija ja johtomies.

Ohjaaja Heikki Huttu-Hiltunen on rakentanut nyt nähtävän tarinan Kyösti ja Kaisa Kallion kirjeiden pohjalta. Heidän arkistossaan on 4000 kirjettä. Dokumentissa kuljetaan läpi Suomen tarinaa sekä keskitytään valtiollisiin että kansakuntaa koskeviin asioihin. 

Dokumentti on nähtävissä myös Yle Areenassa.

Lue OT-lehden 6/2011 artikkeli Kyösti Kalliosta osuustoimintamiehenä.  

Jaa artikkeli

Lue myös