Ensimmäisenä maailmassa – Atria kertoo possutuotteidensa hiilijalanjäljen pakkauksissaan

Atria on vastuullisuuden edelläkävijä alallaan ja kertoo nyt myös possutuotteidensa hiilijalanjäljen kuluttajapakkauksissaan. Atria toi aiemmin tänä vuonna hiilijalanjälkimerkinnän kaikkiin kanatuotteisiin. Merkintä pakkauksessa kertoo tuotteen koko tuotantoketjun ilmastovaikutuksen hiilidioksidiekvivalenteiksi muutettuna. Hiilijalanjälki on laskettu ja ilmoitetaan tuotenimikekohtaisesti (kg CO2e / tuote).

Hiilijalanjälkimerkityt possutuotteet ovat nyt kaupoissa ympäri Suomen. Ensimmäisessä vaiheessa merkinnät on tuotu kolmeen tuotteeseen:

  • Atria Mestarin Possupihvi Naturell 600 g
  • Atria Viljaporsaan Ohut Fileepihvi Naturell 240 g 
  • Atria Viljaporsaan Ohut Fileepihvi Tryffeli 260 g

Laskenta kattaa noin puolet Atrian tilajäljitetystä possunlihasta ja edustaa näin keskimääräistä Atrian possutuotteiden hiilijalanjälkeä. Atrian possunlihan hiilijalanjälki on 3,21 CO2e per teuraskilo (2,55 CO2e per elopainokilo). Pakkauksiin merkityissä hiilijalanjäljissä on huomioitu sian lisäksi myös tuotteiden pakkausmateriaalit, mahdolliset muut raaka-aineet sekä tuotteen prosessoinnista tuotteelle allokoituvat päästöt.

– Possutuotteiden hiilijalanjäljen laskeminen ja merkitseminen kuluttajapakkauksiin on ainutlaatuista alallamme – Atria tekee sen ensimmäisenä maailmassa. Suomalaiset kuluttajat tiedostavat yhä paremmin ruuan ilmastovaikutukset ja hiilijalanjäljen merkitseminen on yksi tapa palvella paremmin kuluttajia. Toimme aiemmin tänä vuonna merkinnät kanapakkauksiin ja nyt myös possupakkauksiin, kertoo Atria-konsernin vastuullisuusjohtaja Merja Leino.

– Hiilijalanjälkimerkintä kertoo kuluttajalle hiilijalanjäljen lisäksi atrialaisen ketjun avoimuudesta ja tilojen kehittämistyöstä. Kun meillä on ymmärrys ketjun eri osien päästöjen lähteistä, koko tuotantoketjumme työ hiilineutraalisuustavoitteemme eteen tulee näkyväksi, Merja Leino jatkaa.

Yksi laskennassa mukana olleista tiloista on Honkalan tila Seinäjoelta. Honkalan tila on ollut mukana myös tutkimushankkeessa, jossa soijan käytöstä sikojen ruokinnassa luovuttiin kokonaan ja korvattiin kotimaisella valkuaisrehulla. Honkalan tilan pioneerityön myötä soijattomuus on ollut mahdollista laajentaa myös muille Atrian possutiloille. Kasvatusvaiheen soijaton ruokinta on mahdollistanut jo yli 30 prosentin laskun possun hiilijalanjäljessä.

– Laskenta kertoi meille konkreettisesti, mistä tilamme hiilijalanjälki muodostuu. Nyt tiedämme, mitä meidän tilallamme pitää tehdä, että tuotantomme hiilijalanjälkeä voidaan pienentää entisestään. Tärkein asia on pitää huolta hyvästä tuottavuudesta ja eläinten hyvinvoinnista sekä kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvasta soijattomasta rehustuksesta, mikä on yksi merkittävämpiä hiilijalanjälkeä pienentäviä tekijöitä, kertoo Pentti Honkala. 

Hiilijalanjäljen laskenta on toteutettu yhteistyössä Envitecpolis Oy:n ja yhteensä 32 atrialaisen sikatilan kanssa. Envitecpolis hyödyntää alkutuotannon hiilijalanjäljen laskennassa kansainvälistä Cool Farm Tool -työkalua. Cool Farm Tool on erikoistunut alkutuotannon hiilipäästöjen laskentaan ja sen avulla saadaan laskettua yksilöllinen, tilan omiin tietoihin ja toimintoihin perustuva hiilijalanjälki. Tuotteen valmistukseen liittyvät hiilipäästöt kuten energiankäyttö, pakkausmateriaalit, pesuaineet jne. on allokoitu tuotekohtaisesti. Laskennan pohjana ovat PEF:n (Product Environmental Footprint) ja IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) laskentamenetelmät sekä alan uusin tutkimustieto.

Lisätietoja hiilijalanjäljen laskennasta Atrian verkkosivuilta: https://www.atria.fi/konserni/vastuullisuus/maapallo/tuotteidenhiilijalanjalki/

Jaa artikkeli

Lue myös

Kymmenen suomalaisyritystä maailman 300 suurimman joukossa

Kansainvälinen osuustoimintaliitto on jälleen julkistanut World Cooperative Monitorin, nyt 10. kertaa. Laaja selvitys kokoaa globaalisti yhteen osuustoiminnan talousluvut vuodelta 2019 sekä toimialoittain että yleisellä tasolla. Listoille yltäneiden suomalaisten yritysten joukko ei ole muuttunut edellisestä vertailusta. 

Osuuskunta Maitomaa selvitti maidontuotantonsa hiilijalanjäljen kokonaisuudessaan ensimmäisenä meijerinä Suomessa

Kaikki reilu sata suonenjokelaismeijerin tilaa kattanut laskenta osoitti kivennäismaiden ilmastohyödyt turvepeltoihin verrattuna. Maitomaa laski alkutuotantonsa hiilijalanjäljen viime kesänä. Nyt alkutuotannon lukuun lisättiin turvepeltojen ja maankäytön muutosten vaikutukset, ja selvitystä laajennettiin kattamaan raakamaidon logistiikan sekä meijerituotannon päästöluvut.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid